Skip Navigation LinksANA SAYFA : Basın Bildirileri : 19 Temmuz Sigara Yasağı Hakkında Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Basın Açıklaması! Sigara İçmek Özgürlük Değildir!

TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği)
Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir tarafından
hazırlanan basın duyurusu aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

19 Temmuz 2009 ülkemiz için bir dönüm noktasıdır.  Türkiye bu tarihten itibaren tümüyle tütünsüz bir ülke olma yolunda büyük bir adım atmaktadır.  4207 sayılı yasada değişiklik yapan 5727 sayılı yasanın 1-d bendinin 19 Temmuz’da yürürlüğe girmesi ile birlikte, ‘ Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde de sigara içilemeyecektir.’

Türkiye İstatistik Kurumu’ nun 2009 yılındaki anketine göre ülkemiz genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin % 31,3’ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanmaktadır. Yani yaklaşık 20 milyon insanımız sigara içmektedir.

Sigara başta olmak üzere tüm tütün ürünlerine bağlı olarak her yıl tüm dünyada yaklaşık 5 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi yaşamının yitirmektedir.  Dünya Sağlık Örgütü de bu nedenle sigarayı en önemli sağlık sorunu olarak kabul etmiştir.

SİGARA İÇMEK ÖZGÜRLÜK DEĞİLDİR!

Sigara eroin ve kokain kadar bağımlılık yapıcı bir maddedir.  Herhangi bir bağımlılığın sürdürülmesinin ‘Özgürlük’ kavramı ile ilişkisi olamaz!

Bilindiği gibi sigara yalnız içeni değil, aynı ortamda bulunanı da öldürmektedir.  Yani pasif sigara içimine bağlı olarak ta akciğer kanseri, KOAH ve kalp hastalıklarının geliştiği gösterilmiştir. Yani başkalarını öldürme özgürlüğü diye bir kavram da olamaz!

Kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığı gösterilmiştir. Bu yasanın temel amacı da sigara içmeyen kişilerin, sigara içenlerin dumanına maruz kalıp sağlıklarını kaybetmelerini önlemektedir.

SİGARA YASAKLARI İŞLETMELERE ZARAR ETTİRMEZ!

Özellikle sigara üreticilerinin topluma yaymaya çalıştığı, sigara yasaklarından sonra ticari işletmelerin zarar edeceği iddiası da tümüyle gerçek dışıdır. Benzer sigara yasaklarının uygulandığı ülkelerde ticari işletmelerin cirolarında azalma olmadığı görülmüştür. Bağımsız bilimsel çalışmaların tümü, sigara yasaklarından sonra ödenen vergilerin, istihdamın azalmadığını ve iflasların artmadığını göstermektedir.  Başka bir deyişle,  kanunlar işletmelerin zarar etmesine neden olmamıştır.  Sonuçta hem insan yaşamı korunmuş hem de ticari faaliyetler aksamamıştır. Ayrıca insan yaşamı üzerinden böyle bir pazarlık yapmaya kalkmak ta ancak ahlaksız teklif olarak değerlendirilebilir.

39 yıldır ana hedefi  ‘Türk halkının akciğer sağlığını korumak’ olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği  (TÜSAD) bu yasayı sonuna kadar desteklemekte, uygulanmasının takipçisi olacağını belirtmekte ve tüm halkımızı da yasasına sahip çıkmaya davet etmektedir.

Dumansız ve Sağlıklı bir Türkiye dileğiyle…

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı
Prof. Dr. Tunçalp Demir