[EP-013]

EPOSTER OTURUMU-02 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Astım ve KOAH’lı Hastalarda Sigara İçme Sıklığı ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri

Dilaver Taş, Bahar Ateş, Oğuzhan Okutan, Erdoğan Kunter, Zafer Kartaloğlu
GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Çamlıca Göğüs Hastalıkları Servisi

GİRİŞ-AMAÇ: Sigara içmek, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Bu çalışma astım ve KOAH tanılı hastalarda sigara içme sıklığını, sigara içen hastalarda nikotin bağımlılık düzeyini saptamak amacıyla tasarlandı.
GEREÇ-YÖNTEM: Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvuran, astım ve KOAH tanılı hastalara, gönüllü olma esasıyla, 11 sorudan oluşan bir anket formu doldurmaları istendi. Sigara içenlere ayrıca Fagerström nikotin bağımlılık testi (FNBT) uygulandı. Çalışmaya 68 astımlı ve 63 KOAH’lı hasta katıldı.
BULGULAR: Astımlı hastaların erkek/kadın oranı 59/9, yaş ortalaması 27.04 ± 12.58 idi. Hastaların 27’si (%39.7) halen sigara içiciydiler ve 7’si (%10.3) sigarayı bıraktıklarını belirttiler. Sigara içici astımlı hastaların 7’si (%25) sigarayı bırakmak istediklerini belirttiler. KOAH’lı hastaların erkek/kadın oranı 43/20, yaş ortalaması 68.46 ± 9.72 idi. Hastaların 11’i (%17.5) halen sigara içiciydi ve 46’sı (%73) sigarayı bıraktığını belirttiler. Sigara içici KOAH’lı hastaların 3’ü (%27.3) sigarayı bırakmak istediklerini belirttiler. Nikotin bağımlılık düzeylerine bakıldığında astımlı hastalar en fazla düşük nikotin bağımlı (%37.0) iken, KOAH’lı hastalar en fazla orta nikotin bağımlı (%45.5) idi.
SONUÇ: Astımlı hastalarda sigara içme oranı KOAH’lı hastalara oranla daha yüksek bulundu. Bunun nedeni astımlı hastaların hastalıkları ile ilgili bilinç düzeylerinin az olması veya hastalıklarını ciddiye almamaları olabilir. Ancak astımlı hastalarda nikotin bağımlılık düzeyi KOAH’lı hastalara göre daha düşüktü. İlginç olarak, hem astımlı hem de KOAH’lı hastalardan halen sigara içenlerin sigarayı bırakma istekleri birbirine benzerdi ve düşüktü. Bu nedenle sigara karşıtı kampanyaların artarak devam ettirilmesi ve sigara bırakılması ile ilgili hasta bilgilendirilmesi ve özendirilmesi çalışmalarının devam edilmesi gerektiği kanısındayız.

Keywords: Sigara, Astım, KOAH





Tablo 1. Astım ve KOAH’lı Hastalarda Sigara İçme Sıklığı ve Nikotin Bağımlılık Düzeyleri
AstımKronik Obstruktif Akciğer Hastalığı
Yaş (Ort ± SD27,04 ± 12,5868,46 ± 9,72
Cinsiyet (E/K)59 / 943/20
Sigara İçme Durumu
Sigara İçici ( n / %)27/39,711/17,5
Bırakmış( n / %)7/10,346/73,0
Hiç İçmemiş( n / %)34/50,06/9,5
Nikotin Bağımlılık Derecesi
Çok Düşük Bağımlı( n / %)9/33,32/18,2
Düşük Bağımlı( n / %)10/37,02/18,2
Orta Bağımlı( n / %)7/25,95/45,5
Yüksek Bağımlı( n / %)0/02/18,2
Çok Yüksek Bağımlı( n / %)1/3,70/0