[EP-083]

EPOSTER OTURUMU-08 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Ankilozan Spondilit Hastalarinda Akcigerlerin Degerlendirilmesi

Ersin Demirer1, İsmail Dede2, Erdal Özgür Gözetlik1, Haldun Umudum1, Hakan Çermik1, Engin Balcı1
1Etimesgut Asker Hastanesi
2TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi

AMAÇ:
Ankilozan Spondilit (AS) olgularında değişik formlarda akciğer hastalıkları bildirilmiştir. Akciğer tutulumu sıklığı %1-30 arasında değişmektedir. Bu çalışmada AS’li hastalardaki akciğer ve plevral lezyonlar araştırılmıştır.
GEREÇ-YÖNTEM:
Fizik Tedavi Ünitemizden refere edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. AS tanısı Modifiye New York kriterlerine göre kondu. Detaylı fizik muayeneye ek olarak akciğer radyogramı, spirometri ve endike olan olgularda yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (YÇBT) yorumlandı.
BULGULAR:
Ondört olgu çalışmaya alındı. Hastaların tümü erkek ve yaş ortalaması 27 (20-39) idi. Ortalama AS tanısı 5 (1-11) yıldı. On olgu sigara içmekteydi. Dört olguda efor dispnesi, dört olguda göğüs ağrısı, üç olguda öksürük yakınması vardı. Aile öyküsünde iki olguda bronşiyal astım ve KOAH, iki olguda AS mevcuttu. Üç olguda göğüs ekspansiyonu azalmıştı. İki olguda obstrüktif, iki olguda restriktif tip spirometri testi bozukluğu saptandı. Ortalama FEV1 değeri 3.8±0.8 l, FVC 4.6±0.8 l, FEV1/FVC % 83.4±11.1 bulundu. Üç olguda akciğer radyogramı anormal iken, toraks YÇBT’de dört olguda benign fibrotik parankimal değişiklikler, iki olguda plevral fibrotik kalınlaşma, iki olguda nodül, iki olguda bronş duvar kalınlaşması, bir olguda paraseptal amfizem izlendi. Bir olguya bronşiyal astım tanısı kondu. Sınırlı olgu sayısı ile AS ve bronşiyal astım birlikteliğini ortaya koymak mümkün değildir. Literatürde AS’li olgularda %25 oranında atopik bozukluk, %7 oranında astım bildirilmiştir.
SONUÇ:
AS’li olgularda solunum sisteminin sorgulanması önemlidir. Bu hastalarda YÇBT ve spirometri incelemelerinde anormallikler görülebilir. Hastalar sigara bırakılması konusunda uyarılmalı ve ilerleyici ve kalıcı akciğer hasarı konusunda bilinçlendirilmelidir. AS’li olgulardaki atopik bozukluk ve astım görülme oranını ortaya koyacak bir çalışma yapılmasını öneriyoruz.

Keywords: Ankilozan spondilit, astım, bilgisayarlı tomografi





Tablo

Klinik ve laboratuar bulguları


YÇBT

Parankimal nodül