[EP-106]

EPOSTER OTURUMU-09 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

İntersitisyel Akciğer Hastalığı ve Otoimmün Tiroidit Birlikteliği

Elif Tanrıverdio1, Ayşegül Karalezli1, Cevdet Aydın2, Hatice Canan Hasanoğlu1, Bekir Çakır2
1Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, Ankara
2Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği, Ankara

GİRİŞ: Otoimmünite belli bir organ veya hücre tipine yönelik immün reaksiyonları içerebileceği gibi; bir çok organda lezyonla karakterli ve otoantikorların multipl oluşuyla ilişkili multisistem hastalıklarını da içerir. Tiroiditleri de içeren çeşitli otoimmün hastalıklar interstisyel akciğer hastalıklarına eşlik edebilir.

AMAÇ: Otoimmünitenin multipl organları hedef alabilme karakteri ve interstisyel akciğer hastalığı ile otoimmün tiroid hastalığının birlikte olduğu vaka sunuları araştırmamızın çıkış noktası olmuştur. İnterstisyel akciğer hastalığı ve otoimmün tiroid hastalığı birlikteliğinin sıklığını saptamayı ve bu hastaların klinik takibine, tedavilerine muhtemel katkılarını belirlemeyi hedefledik.

METOD: İAH tanılı 23 hastanın TFT, tiroid otoantikorları, tiroid USG ve tiroid iğne aspirayon biyopsisi sonuçları retrospektif olarak kaydedildi. Aynı şekilde otoimmün tiroidit tanısı alan 19 hastanın akciğer grafisi, HRCT, SFT ve diffüzyon testi kayıtları retrospektif tarandı.

BULGULAR: İAH olan 23 hastadan 18’i kadın 5’i erkekti. Yaş ortalaması 47.82±15.1 idi. 7’sinin tiroid USG’sinde kronik tiroidit zemininde gelişen multinodüler guatr raporlanmıştı (1 hastada anti TPO- anti TG yüksekti, 1 hastada TSH düşüktü). 6 hastanın USG’sinde kronik tiroidit raporlandı (2 hastanın tiroid otoantikorları yüksekti). 4 hastada MNG ve 1 hastada TSH düşüklüğü ile seyreden subklinik tirotoksikoz mevcuttu. Sadece beş hastanın TFT, otoantikor ve tiroid USG bulguları normaldi. Mevcut bulgularla 13 hastada (%56.5) otoimmün tiroidit (antikor pozitif ve antikor negatif) saptandı. Haşhimato tiroiditi tanılı 19 hastanın tümü kadındı, yaş ortalaması 41.84±12.49 idi ve HRCT ile İAH tanısı alan hasta saptanmadı.

SONUÇ: Otoimmün hastalıklar sıklıkla bir arada görülebilmektedir. İAH olan hastalarda otoimmün tiroidit birlikteliği mevcut bulgularla sık görülmektedir. Ancak sıklığın bu kadar yüksek oranlarını söyleyebilmek için hasta sayısının yetersiz olduğunu düşünmekteyiz.

Keywords: haşhimato tiroiditi, interstisyel akciğer hastalığı, otoimmünite





Tablo 1

İAH olgularında tiroid hastalığı yönünden labaratuvar bulguları