[EP-119]

EPOSTER OTURUMU-10 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Milier Tüberkülozlu olguda nadir bir cilt tutulumu; Eritema İnduratum, Basin Hastalığı

Gülen Ece Ayten1, Nilgün Kalaç1, Feza Uğurman1, Berna Erden1, Belgin Samurkaşoğlu1, Göktürk Fındık2, Şölen Artantaş Gözpınar3, Ebru Çakır4
1Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi,3.Göğüs Hastalıkları Kliniği,Ankara
2Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi,2.Göğüs Cerrahisi Kliniği,Ankara
3Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi,Dermatoloji Kliniği,Ankara
4Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi,Patoloji Kliniği,Ankara

Eritema induratum (E.İ.), Basin özellikle kadınlarda sık görülen, daha çok alt ext. fleksör ve ekstensör kısımlarda yerleşen ağrılı, eritemli, subkutan nodüller şeklinde başlayan ve zamanla ülserleşip süpüre olabilen cilt lezyonlarıdır. E.İ. tüberküloz basilinin direkt yaptığı lezyonlar değil, ona karşı gelişen immün yanıt sonucu oluşur ve lezyonlarda basil saptanmaz. Tüberküloz hastalığına bağlı gelişen E.İ. tanısı, karakteristik klinik morfoloji, yüksek pozitif PPD, tanı konulmuş tbc hastalığı varlığı ve histopatolojik inceleme ile konulur. Hastalık tüberkülidler içinde lobüler pannikülit sınıfındadır. Histopatolojik olarak vaskülitin eşlik edip etmediğine dair literatürlerde hatırı sayılır bir fikir ayrılığı mevcuttur.

OLGU
48 yaşında bayan hasta merkezimize her iki uylukta ve batın cildinde ağrılı, eritemli nodüler vasıfta şişlikler, sarılık ve bilinç bulanıklığı ile başvurdu. Hastanın şikayetleri 20 gündür mevcuttu. Romatoid Artrit nedeniyle 19 yıldır takip edilmekteydi ve immünsüpresif tedavi altındaydı. Fizik muayenede genel durum orta-kötü ve bilinç konfüze idi. Konjonktivalar ikterik, solunum sesleri bilateral azalmış, karaciğer kot altında palpabl, batında ve uylukta yaygın hiperemik nodüler lezyonlar mevcuttu. Her iki elde ulnar deviasyon, küçük eklemlerde deformasyon izlendi. Rutin laboratuar tetkiklerinde hemogramda anemi(Hb:9,2 g/dl, Htc:27), biyokimya tetkikinde D.bil:1.7 g/dl, T.bil:2,9 g/dl, AST: 51 ALT:33 ALP: 217 LDH: 552, sedim değeri: 45 idi. 3 Balgam ARB menfi, PPD: 3 mm ve 2 adet BCG skarı mevcuttu. Pa AC grafide milier izler ve dış merkezden getirilen toraks bt’de apeksten bazale kadar milimetrik retikülonodüler dansite artışları mevcuttu. Hastaya milier tbc ve tbc menenjit tanıları ile karaciğer koruyucu tedavi Ofloksasin, Etambuthol, Cycloserin ve SM tedavisi başlandı. Tedavinin 3. gününde hastanın bilinci açıldı ve 1. haftada KCFT düzeyi normal düzeyine indi. Hastanın mevcut cilt lezyonlarının ülserleşmesi üzerine cildiye bölümü ile konsulte edildi. Hastadan alınan cilt biyopsi patoloji sonucunda lobüler pannikülit ve kesitlerde ince duvarlı kapiller yapılara uzanan inflamasyon varlığı raporlandı. Mevcut klinik ve histopatolojik verilerle E.İ., Basin hastalığı tanısı konuldu. Hasta halen servisimizde izlenmektedir. Nadir bir cilt lezyonu olması nedeniyle sunmayı uygun bulduk.

Keywords: Basin Hastalığı, cilt lezyonları, Tüberküloz





PA Ac Grafi



Toraks BT



Cilt Lezyonları



Cilt Lezyonları