[EP-122]

EPOSTER OTURUMU-10 | Tarih ve Saat: 18.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Akciğer tüberkülozlu genç hastalarda parankimal sekel oluşumunu belirleyen faktörler

Seyfettin Gümüş1, Ömer Deniz1, Cengiz Han Açıkel2, Ergün Uçar1, Ergun Tozkoparan1, Metin Özkan1, Hayati Bilgiç1
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz AD, Ankara
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Halk Sağlığı AD, Ankara

Arka plan: Klinik pratikte, tedavilerini tamamlamış akciğer tüberkülozlu (ATB) hastaların akciğer grafilerinde değişik derecelerde sekellerin varlığı, hastalığın iyileşme sürecinin doğal bir parçası olduğu kabul edilmektedir. Ancak ATB’li hastaların akciğerlerinde oluşan sekellerin dereceleri ve bunu etkileyen faktörler bilinmemektedir.
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı, tedavilerini tamamlamış ATB’li hastaların akciğerlerinde sekel oluşumuna katkıda bulunan faktörleri saptamak.
GEREÇ-YÖNTEM: Bu çalışmada tedaviyi tamamlamış ATB’li hastaların tıbbi kayıtları incelendi. Tedavisini tamamlamış ve yaş ortalaması 21,4±2,0 olan 121 erkek ATB hastası çalışmaya alındı. Tüm olgular birbirinden bağımsız iki göğüs hastalıkları uzmanı tarafından tedavi öncesi akciğer grafileri ile hastalığın yaygınlık derecesi yönünden ve tedavi sonrası akciğer grafileri ile de sekel yaygınlık derecesi yönünden skorlandı. Sekel skoru ile hemoglobin, lökosit, lenfosit, plateret, eritrosit sedimentasyon hızı (ESH), total protein, albümin, lactate dehydrogenase (LDH), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein, very low density lipoprotein, trigliserid, total kolesterol (TK), alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, alkalen fosfataz, sigara içme durumları, vücut kitle indeksi (BMI), balgam pozitiflik derecesi, kültür sonuçları, antitüberküloz tedavi süreleri arasındaki korelasyonlar araştırıldı. Daha sonra stepwise discriminant analizi yapıldı.
SONUÇLAR: Sekel skoru ile hemoglobin, lökosit, lenfosit, platelet, ESH, albümin, LDH, HDL, TK, BMI, balgam pozitiflik derecesi, kültür sonuçları arasında anlamlı korelasyonlar bulundu. Sekel skorunun bağımlı değişken olarak kullanıldığı istatistiksel modelde, lökosit, hemoglobin ve HDL’nin sekel skorunu etkileyen parametreler olduğu saptandı. Tedaviyi tamamladıktan sonra akciğer grafilerinde sekel saptanmayan hiçbir hasta yok idi.
Çıkarım: Bizim bulgularımız, bütün ATB hastalarının akciğer parankimlerinde en az minimal bir sekel ile iyileşebileceğini, bu sekellerin oluşumunun ve yaygınlığının akciğer parankiminde başlangıçta var olan inflamasyonun derecesi ile ilişkili olduğunu düşündürmektedir.

Keywords: akciğer, sekel, tüberküloz





Sekel skoru ve diğer parametreler arasındaki korelasyonlar
ParametrelerSekel skoru
p
HDL0,0001
Albumin0,0001
ESH0,0001
Hemoglobin0,0001
Lökosit0,0001
LDH0,0001
TK0,001
Platelet0,001
Balgam pozitiflik derecesi0,002
Lenfosit0,03
BMI0,04
Kültür sonuçları0,04