[EP-203]

EPOSTER OTURUMU-17 | Tarih ve Saat: 19.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Göğüs Duvarı ve Vertebra Tutulumu Yapan Benign Fibröz Histiositom

Alper Avci, Serdar Onat, Ömer Tan, Refik Ülkü, Cemal Özçelik
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Diyarbakır

GİRİŞ:
Benign fibröz histiositoma ( BFH ), fibroblastik ve histiositik değişiklikler gösteren iyi tanımlanmış bir tümördür. Tüm kemik tümörlerinin yaklaşık 1% ‘ini oluşturmaktadır. Vertebra tutulumu çok nadir olup literatürde 11 vaka bildirilmiştir. Vertebra ile beraber göğüs duvarı tutulumu ise raporlanmamıştır. Kliniğimizde torakal vertebra ve göğüs duvar tutulumu nedeni ile cerrahi olarak başarılı şekilde tedavi edilen 60-yaş-erkek hastamızı sunmaktayız.

OLGU:
Bir aydır devam eden göğüs ağrısı ve büyüyen göğüs duvar kitlesi ile kliniğimize başvuran, 60 yaş erkek hastaya sol 8. kot tümörü nedeni ile yatış verildi. Sol alt göğüs bölgesinde sert, fiske kitle palpe edildi. Kan biyokimyasal analizi ve tam kan sayımı normal sınırlarda idi. Tümör markerları normal sınırlarda idi. Hastanın çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde sol 8. kostada kitle, T8 vertebral korpus kitlesi saptandı. Çekilem kemik sintigrafisinde, sol 8. kot ve T8-T9 vertebrada tutulum izlendi. Torakal MRI incelemede, Sol 8. kot ve T8-T9 vertebrada solid kitle lezyonu izlendi. Hastanın uzak organ metastaz taramaları negatif idi. Hastaya ortopedi kliniği ile beraber operasyon planlandı ve sol posterolateral torakotomi ile sol 8. kot total rezeksiyonu, anterior yaklaşım ile T8 vertebra parsiyel korpus rezeksiyonu-cage uygulaması ve stabilizasyon uygulandı. İntraoperatif frozen çalışması benign olarak raporlandı. Eksize edilen kemiklerin histopatolojik incelenmesi Benign Fibröz Histiositom olarak raporlandı. Sorunsuz geçen postoperatif period sonrası hasta, yatışının 19. günü taburcu edildi. Yapılan 3. ay kontrolünde nüks saptanmadı.

TARTIŞMA:
BFH, ayırıcı tanısında birçok kitle lezyonu içermesi nedniyle önemlidir. Özellikle büyük hücreli kemik tümörü ile ayırımının yapılması önemlidir. Zira hastamızda da daha önce yapılmış olan biyopsisi büyük hücreli kemik tümörü ön tanılı idi. Cinsiyet ve yaş ayırımı yapmaması diğer lezyonlardan ayırımında yardımcı olabilir. Tanı histopatolojik olarak konur. Tavsıye edilen tedavisi cerrahi olarak total eksizyonudur. Rekürren akciğer metastazları belirtilmiş olmasına rağmen, uzun dönem prognozu iyidir.

Keywords: Benign Fibröz Histiositom, Göğüs Duvarı, Vertebra, Cerrahi





Resim 1

Olgunun BT görüntüsü


Resim 2

Olgunun MRI görüntüsü ( Vertebra )


Resim 3

Olgunun İntraoperatif Görüntüsü