[EP-294]

EPOSTER OTURUMU-23 | Tarih ve Saat: 19.10.2009, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Yapısal Kaburga Deformiteleri Ve Tanıda 3 Boyutlu Bilgisayarlı Tomografi Uygulamaları

H.volkan Kara1, Kadir Ağladıoğlu2, Deniz Bulut3, Seyfi Emir4, Bülent Güvendi2, Hasan Yılmaz2
1Gümüşhane Devlet Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, Gümüşhane
2Asker Hastanesi, Van
3YüzüncüYıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, Van
4Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Elazığ

GİRİŞ:

Kaburgaların bir kısım yapısal deformiteleri ya da patolojik durumları mevcuttur. Bunlar: servikal kosta, intratorasik uzanımlı kosta, pelvik kosta, iki veya daha fazla kostanın füzyonu, iki kostanın köprüleşmesi, bifid (çatallanan) kosta ve birinci kostanın psödoartrozudur. Tüm bu yapısal farklılıkların toplamı nüfusun %0.15 - %0.30 unda görüldüğünden nadir vakalar olarak kabul edilirler. Bazı akciğer patolojilerini radyolojik olarak taklit edebilen bu durumlar akciğer grafileri yeterince dikkatli incelenmez ise gözden kaçırılabilir. Bu yapısal farklılık durumları genellikle hafif şikayetler veya semptomsuz seyretmekte olup rastlantısal olarak teşhis edilirler.
Yazımızda çekilen postero anterior akciğer grafileri ile ön tanı almış, kesin tanıları toraks bilgisayarlı tomografisi ve 3 boyutlu rekonstrüksiyon yöntemiyle netleştirilmiş kaburga yapısal deformiteleri görselleriyle birlikte bir seri halinde sunulmuştur.

OLGU:
Dijital çekilen 12600 posteroanterior akciğer grafisinde 29 hastada kaburgalarla ilgili sorun olabileceği düşünülmüştür. İleri tetkik olarak ince kesit bilgisayarlı toraks tomografisi çekilmiş ve üç boyutlu rekonstrüksiyonla görüntüler elde edilmiştir. Olguların 28 inde patolojinin yapısal kaburga anomalisi olduğu, diğer 1 olguda ise akciğer kaynaklı büllöz yapının bu görüntüye yol açtığı, diğer 1 olgunun ise tamamen normal olduğu tespit edilmiştir. Serimizde kaburganın yapısal kaynaklı deformite oranı % 0,22 dir. Olguların 26 sı erkek 1 i kadın idi. Olguların sadece 3 ünde ilgili kaburga patolojisin olduğu bölgede ağrı şikayeti vardı.
Deformite dağılımında hastalarda 20 tek taraflı çatallanma, 3 füzyon, 2 köprüleşme, 1 rudimente kot, 1 füzyon ve çatallanma, 1 iki taraflı çatallanma mevcuttur.
Diğer olası tanıların ekarte edilmesi ardından olgulara cerrahi işlem uygulanmamıştır.

Tartışma
Çalışma grubumuz Türkçe literatürdeki yapısal kaburga deformitelerinin en geniş olgu serilerinden biridir. Olguların çekilen PA akciğer grafilerinin dikkatli incelenmesi ve bu varyasyonların akılda tutulması gerekmektedir. Bilgisayarlı toraks tomografisi ve 3 boyutlu görüntü rekonstrüksiyonu kaburganın şüpheli durumların tespiti ve olası diğer akciğer patolojilerinin belirlenmesinde etkin bir tanı yöntemidir.

Keywords: Kaburga, Yapısal Deformite, 3 boyutlu BT