[EP-008]

EPOSTER OTURUMU-01 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Soliter pulmoner nodülün nadir bir nedeni: Plevranın soliter fibröz tümörü

Havva Yücel1, Aydın Yılmaz1, Yurdanur Erdoğan1, Çiğdem Biber1, Nilgün Yılmaz Demirci1, Ülkü Yılmaz Turay1, İrem Şerifoğlu1, Funda Demirağ2, Hatice Esra Özaydın2, Ümit Çalıkoğlu3
1Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları, Ankara
2Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Patoloji, Ankara
3Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Radyoloji, Ankara

Plevranın çoğu tümörleri metastatik orijinlidir, primer tümörleri de diffüz veya lokalize olarak gruplandırılabilir. Diffüz malign mezotelyoma daha sık görülür, asbestoz ile ilişkilidir, mezotelyal hücrelerden gelişir ve prognozu kötüdür. Bunun yanı sıra önceleri lokalize plevral mezotelyoma veya submezotelyal fibroma diye adlandırılan, uzun yıllar orjini hakkında farklı görüşler ileri sürülen plevranın soliter fibröz tümörleri ise daha nadirdir, asbest ile ilişkisi yoktur, submezotelyal mezenkimal hücrelerden kaynaklanır ve prognozu diğerine göre çok daha iyidir. Çoğu hasta asemptomatiktir ve lezyon göğüs radyografilerinde rastlantısal olarak görülür. Tanı genellikle rezeksiyon materyalinin histopatolojik incelemesi ile konur. 1.5 yıl önce göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 52 yaşındaki erkek hasta, radyolojik tetkiklerinde pulmoner nodül saptanması üzerine takibe alındı. Belirli aralıklarla toraks BT’si çekilerek takip edilen hastanın 18 ay sonraki toraks BT’sinde sol akciğer laterobazal segmentteki başlangıçta 18x12 mm olan nodülün boyutları 21x16 mm’ye çıkması üzerine malignite ön tanısı ile PET_BT çekildi. SUVmax değeri 2.02 olan nodülden histopatolojik tanı amaçlı BT altında transtorasik kesici biyopsi alındı. Patoloji sonucu soliter fibröz tümör olarak raporlandı. İmmünhistokimyasal boyamada vimentin ve CD34 pozitif boyanırken kalretinin, aktin ve desmin ise negatifti.Hastaya VATS ile pulmoner wedge rezeksiyonu yapıldı, cerrahi rezeksiyon materyalinin patolojik sonucu da soliter fibröz tümör idi. Periferik yerleşimli pulmoner nodül tanısı ile takip edilen hastanın nodül boyutunun küçük olmasına rağmen preoperatif olarak transtorasik biyopsi ile soliter fibröz tümör tanısı konması ve SFT’lerin nadir görülmesi nedeni ile bu vakayı sunmayı uygun bulduk.

GİRİŞ-AMAÇ

Plevranın çoğu tümörleri metastatik orijinlidir, primer tümörleri de diffüz veya lokalize olarak gruplandırılabilir (1). Diffüz malign mezotelyoma daha sık görülür, asbestoz ile ilişkilidir, mezotelyal hücrelerden gelişir ve prognozu kötüdür. Bunun yanı sıra önceleri lokalize plevral mezotelyoma veya submezotelyal fibroma diye adlandırılan, uzun yıllar orjini hakkında farklı görüşler ileri sürülen plevranın soliter fibröz tümörleri ise daha nadirdir, asbest ile ilişkisi yoktur, submezotelyal mezenkimal hücrelerden kaynaklanır ve prognozu diğerine göre çok daha iyidir (2). Çoğu hasta asemptomatiktir ve lezyon göğüs radyografilerinde rastlantısal olarak görülür. Tanı genellikle rezeksiyon materyalinin histopatolojik incelemesi ile konur (3).


OLGU

1.5 yıl önce göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 52 yaşındaki erkek hasta, radyolojik tetkiklerinde pulmoner nodül saptanması üzerine takibe alındı (Resim 1, 2). Belirli aralıklarla toraks BT’si çekilerek takip edilen hastanın 18 ay sonraki toraks BT’sinde sol akciğer laterobazal segmentteki başlangıçta 18x12 mm olan nodülün boyutları 21x16 mm’ye çıkması üzerine malignite ön tanısı ile PET_BT çekildi (Resim 3). SUVmax değeri 2.02 olan nodülden histopatolojik tanı amaçlı BT altında transtorasik kesici biyopsi alındı.Patoloji sonucu soliter fibröz tümör olarak raporlandı. İmmünhistokimyasal boyamada vimentin ve CD34 pozitif boyanırken kalretinin, aktin ve desmin ise negatifti (Resim 4). Hastaya VATS ile pulmoner wedge rezeksiyonu yapıldı, cerrahi rezeksiyon materyalinin patolojik sonucu da soliter fibröz tümör idi.




Resim 1

Hastanın PA akciğer grafisinde sol alt zonda nodül görüntüsü


Resim 2

Hastanın toraks BT'sinde sol alt zon lateralde subplevral alana yerleşmiş plevrayla ilişkili nodül görüntüsü


Resim 3

Hastanın sol alt lobdaki lezyonunun axial, koronal ve sagital kesitteki PET BT görüntüleri


Resim 4

A: Rezidü alveol lümenleri içeren spindle hücrelerden oluşan soliter fibröz tümör (HEX200)
B: Tümör hücrelerindeki güçlü CD34 pozitifliği (CD34X100)



SONUÇLAR

SFT’ler nadir görülen plevra tümörleri olup genellikle büyük boyutlara ulaştıklarında ve rastlantısal olarak çekilen göğüs grafilerinde görülür. Preoperatif tanı konması güçtür. Periferik yerleşimli pulmoner nodül tanısı ile takip edilen hastanın lezyon boyutunun küçük olmasına rağmen erken dönemde yakalanması ve preoperatif olarak transtorasik biyopsi ile soliter fibröz tümör tanısı konması nedeni ile bu vakayı sunmayı uygun bulduk.


KAYNAKLAR

1. England DM, Hochholzer L, Mc Carthy MJ. Localized benign and malignant fibrous tumours of the pleura. A clinicopathologic review of 223 cases. Am J Surg Pathol 1989; 13:640-658.

2. Cardillo G, Facciola F, Cavazzana AO, et al. Localized (solitary) fibrous tumours of the pleura: an anlysis of 55 patients. Ann Thorac Surg 2000; 70:1808-1812.

3. Magdeleinat P, Alifano Mi Petino A, et al. Eur J Cardio-thorac Surg 2002; 21: 1087-1093.