[EP-037]

EPOSTER OTURUMU-03 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

R1 Hastalarımızın Sağkalım Analizi

Hasan Akın, Aysun Ölçmen, İbrahim Denizkıran, Zeki Günlüoğlu, Özgür İşgörücü, Seyit İbrahim Dinçer
Yedikule Gögüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Küçük hücre dışı akciğer kanserinin tedavisinde komplet yapılan cerrahi rezeksiyon en iyi metod olarak kabul edilmektedir. Ancak komplet rezeksiyon her hastada mümkün olamayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı cerrahi sınırda mikroskopik tümör varlığının sağkalıma etkisini araştırmaktır. Çalışmaya 2003-2008 yılları arasında küçük hücre dışı akciğer kanseri nedeni ile rezeksiyon yapıldıktan sonra cerrahi sınırda mikroskopi tümör tesbit edilen 66 hasta alınmıştır. Hastalar r1 açısından bronş, göğüs duvarı ve mediasten olarak 3 gruba ayrılmıştır. R1 ve r0 hastalar sağkalım açısından karşılaştırıldı. Ayrıca r1 alt grupları da sağkalım açısından analiz edildi. Dokuzu kadın olan r1 grubunun ortalama yaşı 55.88±9.6 olarak bulundu. Grubun %67’sine lobektomi yapıldı. Epidermoid kanser adenokansere göre daha fazla idi (%44’e karşı %41). Bu gruptaki hastların %50’sinden fazlasını evre 3a ve 3b oluturdu. Tüm r1 grubunda medyan sağkalım 26 ay olarak bulundu. R1 ve r0 grupları sağkalım açısından karşılaştırıldığında, r0 grubunun sağkalımının r1’e göre anlamlı ölçüde düşük olduğu gözlenmiş, ancak çok değişkenli analizde r1 sağkalımı etkileyen bağımsız bir faktör olarak bulunamaıştır. Ayrıca r1 ile exploratis torakotomiler karşılaştırıldığında da, r1 grubunun anlamlı ölçüde daha iyi bir sağkalıma sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak küçük hücre dışı akciğer kanserinin cerrahi tedavisinde rezeksiyon sınırında mikroskopik tümör kalması bazen kaçınılmazdır. Bu gruptaki hastalarda sağkalım düşüklüğünün sebebi gruptaki olguların ecrelerinin ileri olmasındandır.

GİRİŞ-AMAÇ

KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİNİN TEDAVİSİNDE KOMPLET YAPILAN CERRAHİ REZEKSİYON EN İYİ METOD OLARAK KABUL EDİLMEKTEDİR. ANCAK KOMPLET REZEKSİYON HER HASTADA MÜMKÜN OLAMAYABİLMEKTEDİR. BU ÇALIŞMANIN AMACI CERRAHİ SINIRDA MİKROSKOPİK TÜMÖR VARLIĞININ SAĞKALIMA ETKİSİNİ ARAŞTIRMAKTIR.


YÖNTEM-GEREÇLER

ÇALIŞMAYA 2003-2008 YILLARI ARASINDA KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİ NEDENİ İLE REZEKSİYON YAPILDIKTAN SONRA CERRAHİ SINIRDA MİKROSKOPİK TÜMÖR TESPİT EDİLEN 66 HASTA ALINMIŞTIR. HASTALAR R1 AÇISINDAN BRONŞ, GÖĞÜS DUVARI VE MEDİASTEN OLARAK 3 GRUBA AYRILMIŞTIR. R1 VE R0 HASTALAR SAĞKALIM AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMIŞTIR. AYRICA R1 ALT GRUPLARI DA SAĞKALIM AÇISINDAN ANALİZ EDİLDİ. GRUPLAR ARASINDAKİ FARKLARIN ANALİZİ İÇİN Kİ KARE TESTİ VE SAĞKALIM HESAPLAMASI İÇİNSE KAPLAN MEİER SAĞKALIM ANALİZİ KULLANILMIŞTIR.


BULGULAR

DOKUZU KADIN OLAN R1 GRUBUNUN ORTALAMA YAŞI 55.88±9.6 OLARAK BULUNDU. GRUBUN %67’SİNE LOBEKTOMİ YAPILDI. EPİDERMOİD KANSER ADENOKANSERE GÖRE DAHA FAZLA İDİ (%54’E KARŞI %41). BU GRUPTAKİ HASTLARIN %50’SİNDEN FAZLASINI EVRE 3A VE 3B OLUTURDU. TÜM R1 GRUBUNDA MEDYAN SAĞKALIM 26 AY OLARAK BULUNDU. R1 VE R0 GRUPLARI SAĞKALIM AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILDIĞINDA, R0 GRUBUNUN SAĞKALIMININ R1’E GÖRE ANLAMLI ÖLÇÜDE DÜŞÜK OLDUĞU GÖZLENMİŞ, ANCAK ÇOK DEĞİŞKENLİ ANALİZDE R1 SAĞKALIMI ETKİLEYEN BAĞIMSIZ BİR FAKTÖR OLARAK BULUNAMAIŞTIR. AYRICA R1 İLE EXPLORATİS TORAKOTOMİLER KARŞILAŞTIRILDIĞINDA DA, R1 GRUBUNUN ANLAMLI ÖLÇÜDE DAHA İYİ BİR SAĞKALIMA SAHİP OLDUĞU BULUNMUŞTUR.




Tablo 1. Hastaların Klinik Özellikleri
YAŞ55.88±9.6
CİNSİYET
ERKEK
KADIN
57
9
TÜMÖR YERLEŞİMİ
SAĞ
SOL
37
29
TÜMÖR HİSTOLOJİSİ
SKUAMÖZ KARSİNOM
ADENOKARSİNOM
BÜYÜK HÜCRELİ
36
27
3
REZEKSİYON TİPİ
LOBEKTOMİ
PNÖMONEKTOMİ
44
22
EVRE
EVRE 2
EVRE 3
23
43
R1 TİPİ
BRONŞ
GÖĞÜS DUVARI
MEDİASTEN
17
21
28


Şekil 1. Hastaların Sağkalım Analizi



TARTIŞMA

İNKOMPLET REZEKSİYONLAR KONUSUNDA LİTERATÜRDEKİ YAZILAR GENELLİKLE BRONŞ POZİTİFLİĞİ KONUSUNDADIR. BU KONUDAKİ EN GENİŞ SERİ SON ZAMANLARDA FRANSA’DAN GELMİŞTİR1. 216 VAKALIK SERİDE MULTİVARİAT ANALİZDE R1 TEK BAŞINA PROGNOZU KÖTÜ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖR OLARAK BULUNMUŞTUR. ALMAYA’DAN BAŞKA BİR YAZIDA2 İSE EVRE 3’ DEKİ R1 GRUBU İLE R0 GRUBUNUN SAĞKALIMLARININ BENZER OLDUĞUNU BELİRTMİŞLERDİR.


SONUÇLAR

SONUÇ OLARAK KÜÇÜK HÜCRE DIŞI AKCİĞER KANSERİNİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE REZEKSİYON SINIRINDA MİKROSKOPİK TÜMÖR KALMASI BAZEN KAÇINILMAZDIR. BU GRUPTAKİ HASTALARDA SAĞKALIM DÜŞÜKLÜĞÜNÜN SEBEBİ GRUPTAKİ OLGULARIN ECRELERİNİN İLERİ OLMASINDANDIR.


KAYNAKLAR

1. Riquet M, Achour K, Foucault C, et al. Microscopic residual disease after resection for lung cancer: A multifaceted but poor factor of prognosis. Ann Thorac Surg 2010;89:870–6

2. Hofmann HS, Taege C, Lautenschlager C, et al. Microscopic (R1) and macroscopic (R2) residual disease in patients with resected non-small cell lung cancer. Eur J Cardiothorac Surg.21:606-610.