[EP-039]

EPOSTER OTURUMU-03 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Akciğer Kanserli Bir Olguda PET-BT'de Yanlış Pozitiflik ve Yanlış Negatiflik

Evrim Eylem Akpınar1, Ahmet Hakan Haliloğlu2, Emel Öztürk3, Meral Gülhan1
1Ufuk Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları A.D.
2Ufuk Üniversitesi, Üroloji A.D.
3Ufuk Üniversitesi, Nükleer Tıp A.D.

GİRİŞ: Akciğer kanseri dünyada kansere bağlı ölümlerde başı çekmektedir, küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) olguların %85’ini oluşturur. Pozitron emisyon tomografi (PET-BT) 2001’de tanıtımından beri erken tanı, evreleme, rekürenslerin erken ve doğru tesbitinde kullanılmaktadır. OLGU: Bu bildiride, başlangıçta PET-BT ile değerlendirildiği halde, torakotomi ve lenf nodu diseksiyonu sonrasında evresi yükselen, takip sırasında da PET-BT’deki yanlış pozitiflik nedeniyle rekürens olarak değerlendirilen bir olguyu sunmak istiyoruz. Tanı anında PET-BT'de subkarinal lenf nodu negatifken postoperatif subkarinal lenf nod metastazı tesbit edildi (Figür 1). Ayrıca takip sırasında PET-BT'deki sol sürrenal bezde rekürensi düşündüren tutulum, sürrenalektomi sonrasında adenom olarak değerlendirildi (Figür 2). İlginç bir şekilde, hastanın senkron olarak sigaraya bağlı gelişmeyen bir tümör olan seminomu da bulunmaktaydı. SONUÇ: Bu olguda PET-BT’nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmekte. Ek olarak, bu hastada seminom ve akciğer kanseri birlikteliği ilk kez izlenmekte. Akciğer kanseri yönetimiyle ilgilenen klinisyenler PET-BT’nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlara yol açabileceğini akıllarında bulundurmalılar. Bu nedenle histopatolojik doğrulama gereklidir. Ayrıca, akciğer kanserine multipl bağımsız tümör, hatta bu olguda olduğu gibi sigarayla ilgili olmayanlar bile eşlik edebilir, ancak bu durum hastanın prognozunu etkilemiyor gibi görünmektedir.

GİRİŞ-AMAÇ

Akciğer kanseri dünyada kansere bağlı ölümlerde başı çekmektedir, küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) olguların %85’ini oluşturur. Akciğer kanseri ile birlikte multipl bağımsız primer tümör, özellikle sigaraya bağlı olan tümörler, görülebilir. Akciğer kanserinin tedavisini en kısa sürede planlamak için erken tanı koymak çok önemlidir. Bu bildiride, PET-BT’deki yanlış negatiflik ve yanlış pozitifliğin birlikte görüldüğü ve ilginç bir şekilde akciğer kanserine sigaraya bağlı gelişmeyen bir tümörün eşlik ettiği bir olguyu sunmayı amaçladık.


OLGU

Bronkoskopik biyopsi ile epidermoid karsinom tanısı alan 67 yaşında erkek hastaya evreleme amaçlı yapılan PET-BT’de sol pulmoner artere yakın komşulukta, ana bronşu çevreleyen kitle lezyonu [Standart uptake value (SUV) max: 13.6) (Figure1,2), sağ testiste santrali hipometabolik, periferde artmış aktivite artışı (SUVmax: 11.9) olan lezyon izlenmiş. Yapılan üroloji muayenesi ve skrotal ultrasongrafide lezyon epididim kisti olarak değerlendirilmiş. Operabl olduğu düşünülen hastaya sol ekstended pnömonektomi ve lenf nodu diseksiyonu yapılmış. Postoperatif patolojik incelemede subkarinal lenf nodu metastazı tesbit edilmiş. Hasta adjuvan tedavi amacıyla kliniğimize yatırıldı. Dört kür KT (vinorelbin-sisplatin) verilen hastanın testiküler lezyonunun ürolojik muayenede sebat etmesi üzerine eksizyonel biyopsi yapıldı. Patolojik inceleme benign kist ve spermatositik seminom olarak raporlandı, takip önerildi. Tanıdan 17 ay sonraki takip toraks BT’sinde sol sürrenal bezde şüpheli kalınlaşma izlenen hastanın PET-BT’sinde patolojik aktivite artışı izlenmesi üzerine (SUV max: 4.01) (Figure 3), akciğer kanserinin soliter metastazı ile primer sürrenal tümör ayrımını yapmak için sol sürrenalektomi yapıldı. PET-BT'de patolojik aktivite artışı gösteren lezyonun patolojisi hamartom olarak raporlandı.




Figür 1



Figür 2



Figür 3



SONUÇLAR

PET-BT akciğer kanserinin tanı, evreleme, tedavi planlaması ve takibinde noninvaziv ve güvenilir bir tetkik olsa da yanılabilir. Bu olguda PET-BT’nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçları aynı hastada görülmektedir. Akciğer kanseri yönetimiyle ilgilenen klinisyenler PET-BT’nin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlara yol açabileceğini akıllarında bulundurmalılar. Bu nedenle histopatolojik doğrulama gereklidir. Bu hastada seminom ve akciğer kanseri birlikteliği ilk kez izlenmekte. Akciğer kanserine multipl bağımsız tümör, hatta bu olguda olduğu gibi sigarayla ilgili olmayanlar bile eşlik edebilir, ancak bu durum hastanın prognozunu etkilemiyor gibi görünmektedir.


KAYNAKLAR

1. Stroobants S, Verschakelen J, Vansteenkiste J.Value of FDG-Pet in the management of non-small cell lung cancer. Eur J Radiol 2003;45:49-59.

2. Ho Shon I, O’Doherty MJ, Maisey MN. Positron emission tomography in lung cancer. Semin Nucl Med 2002;32:240-270.

3. Fischer BM, Mortensen J. The future in diagnosis and staging of lung cancer: Positron emission tomography. Respiration 2006;73 (3):267-276.

4. Kanzaki R, Higashiyama M, Maeda J, Okami J, Hosoki, Hasegawa Y, et al. Clinical value of F18-fluorodeoxyglucose positron emission tomography-computed tomography in patients with non-small cell lung cancer after potentially curative surgery: experience with 241 patients. Interact Cardio Vasc Thorac Surg 2010;10 (6):1009-1014.

5. Duhaylongsod FG, Lowe VJ, Patz EF Jr, Vaughn AL, Coleman RE, Wolfe WG. Detection of primary and recurrent lung cancer by means of F-18 fluorodeoxyglucose positron emission tomography (FDG PET). J Thorac Cardiovasc Surg 1995;110:130-139.

6. Aguilo R, Macia F, Porta M, Casamitjana M, Minguella J, Novoa AM. Multiple independent primary cancers do not adversely affect survival of the lung cancer patient. European Journal of Cardio-thoracic Surgery 2008;34 (5):1075-1080.

7. Miyazaki K, Satoh H, Kagohashi K, Kurishima K, Ishikama H, Ohtsuka M, Sekizawa K. Lung cancer patients with previous or simultaneous urologic cancers. Med Oncol 2008,25(4):443-6.