[EP-041]

EPOSTER OTURUMU-03 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Kanser Hastaları/Hasta Yakınları ve Doktorların Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp ile İlgili Yaklaşımları: Tıp Fakültesi Birinci Sınıf Öğrencilerinin Bir Anket Çalışması

Betül Kahraman1, Burçin Ağrıdağ1, Ebru Karakaya1, Esranur Nalbant1, Hande Büşra Kazancı1, İsmail Sarbay1, Rıdvan Yazgu1, Şafak Sezer1, Nilay Etiler2, Ahmet Ilgazlı3
1Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dönem I Öğrencileri,
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı
3Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

AMAÇ: Çalışmamızda kanser hastaları/hasta yakınları ile doktorların tamamlayıcı ve alternatif tıbba (TAT) bakış açılarını ve bunların aralarındaki farkın belirlenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Aralık 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında yapılan tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören kanser hastaları/hasta yakınları ile hastanede çalışan doktorlar rastgele alındı. Katılımcılarla yüzyüze konuşularak görüşlerini sorgulayan 35 soru içeren bir anket formu kullanıldı. BULGULAR: 63 hasta/hasta yakını, 32 doktor olmak üzere 95 kişi çalışmaya katıldı. Katılımcıların %66.3’ü erkek, %33.7’i kadındı. Hasta/hasta yakını olanların %33.3’ü ilköğretim, %34.9’u lise, %31.7’si üniversite mezunu olup, tüm katılımcıların %84.1’i kentte oturuyordu. Hasta/hasta yakını olanların % 85.7’si kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna, %90.5 önlenebilir bir hastalık olduğuna inandıklarını belirtmişlerdir. TAT yöntemlerini hasta/hasta yakını olanların %28.6’i, doktorların %43.8’i bildiklerini, yine bu yöntemleri sırasıyla %22.6 ya %12.5 oranında kullandıklarını ya da önerdiklerini belirtmişlerdir. Doktorların % 65.7’si TAT yöntemlerinin akademik düzeyde incelenmesi gerektiğini vurgulamışlardır. SONUÇ: Tamamlayıcı ve alternatif tıpla ilgili bilgi ve tutumların farklı olduğunu saptadığımız çalışmamızda sömürü konusu da olabilecek, ekonomik kayıplara da yol açabilecek bilimsel olmayan tedavi şekilleri hakkında doğru ve bilimsel aydınlatılma gereğini fark ettik. Bu konu ile ilgili çalışmalara gereksinim olduğu kanısındayız.

GİRİŞ-AMAÇ

GİRİŞ

Son yıllarda, bilimsel tıp dışı yaklaşımların popülaritesinde de gözle görülen bir artış fark edilmektedir.

"Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi" olarak adlandırılan bu yaklaşımlar çoğu kez ciddi bir kavram kargaşasına yol açmaktadır.

"Tamamlayıcı Tedavi“ bilimsel tıbba destek amacıyla yapılan;

"Alternatif Tedavi" ise, bilimsel tıp yerine yapılan kanıtlanmamış tedavilerdir.

AMAÇ

Çalışmamızda kanser hastaları/hasta yakınları ile doktorların tamamlayıcı ve alternatif tıbba bakış açılarını ve bunların aralarındaki farkı belirlemeyi amaçladık.


YÖNTEM-GEREÇLER

Aralık 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında yapılan tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya Kocaeli Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören kanser hastaları/hasta yakınları ile hastanede çalışan doktorlar rastgele alındı.

Katılımcıların demografik özellikleri ile alternatif ve tamamlayıcı tıp konusundaki görüşlerini sorgulayan çalışma grubumuzca hazırlanan 35 soru içeren bir anket formu kullanıldı.

Çalışma verileri katılımcılarla yüz yüze görüşülerek toplandı.

İstatistik analiz SPSS 13.0 programı kullanılarak yapıldı. p değeri 0.05’ten daha küçük ise istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.


BULGULAR

Katılımcıların %66.3’ü erkek, %33.7’i kadın toplamı 95 kişidir.

Erkeklerin %6.3’ü, kadınların ise %9.5’i 25 yaşından küçüktür.


SONUÇLAR

Eğitim düzeyi, yaşadığı yer, geniş aile yaşamı TAT eğilimini artırıyor.

Ceylan S, Hamzaoğlu. Complement Ther Med. 2002

Yaş, cinsiyet, vb özellikler TAT kullanımını değiştirmiyor.

Uçan ve ark. Am J Clin Oncol 2008

İngiltere’de doktorların %56’sının TAT önerdiği belirlenmiş.

Perry P Complementary Therapies in Medicine 2000

SONUÇ

Tamamlayıcı ve alternatif tıpla ilgili bilgi ve tutumların farklı olduğunu saptadık.

Sömürü konusu da olabilecek, ekonomik kayıplara da yol açabilecek bu bilimsel olmayan tedavi şekilleri hakkında doğru ve bilimsel aydınlatılma gereğini fark ettik.

Bu konu ile ilgili çalışmalara gereksinim olduğu kanısındayız.




Akademik düzeyde TAT incelenmeli mi?



Anket soruları



Bilimsel Tıp-TAT



Doktora başvurmadan TAT



Katılımcıların Alternatif ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerini kullanma/önerme



Katılımcıların cinsiyet, öğrenim durumu ve yerleşim tipi ile ilgili özelliklerinin dağılımı



Medya denetlenmeli mi?



TAT iyileştirici mi?



TAT yöntemler