[EP-043]

EPOSTER OTURUMU-03 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Transüdatif Plevral Efüzyon Saptanan Malign Mezotelyoma

Füsun Şahin1, Nur Büyükpınarbaşılı2, Didem Görgün1, Pınar Yıldız1
1Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Göğüs Hastalıkları, İstanbul
2Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Patoloji,İstanbul

Malign plevral efüzyonlar klasik olarak eksudatiftir. Ancak bazı araştırmacılar malign plörezilerin % 1-10 oranında transüda karakterinde olabileceğini belirtmişlerdir. Malign mezotelyomadaki sıvının metastatik plevral sıvılardan daha fazla sıklıkta eksuda yapısında olduğu, transüdanın ise çok nadir görüldüğü bildirilmiştir. Olgumuz da bu nedenle sunulmuştur. Daha önce bilinen bir hastalığı olmayan 60 yaşındaki erkek hasta 2 aydır eforla nefes darlığı ve öksürük şikayetleriyle gittiği başka bir hastane tarafından tetkik edilmiş, ancak tanı konulamadığından hastanemize sevkedilmişti. PA akciğer gr.'sinde sağda ikinci ön kot hizasından itibaren kalp ve mediasteni karşı tarafa deplase eden, Damousseau hattı gösteren homojen dansite artışı izlendi. Başvurduğu diğer hastanede çekilen toraks BT'de sağ hemitoraksı tama yakın dolduran, kalbi karşı tarafa deplase eden masif efüzyon izlenmekteydi ve sağ akciğer parankimi üst lobda minimal bir alan dışında kompresyona bağlı total olarak atelektazik görünümdeydi. Fizik muayenede oskültasyonda sağda orta-alt alanlarda solunum sesleri alınamıyordu.Yapılan torasentezle alınan sıvının eş zamanlı kan biyokimyasıyla değerlendirildiğinde transüda karakterinde olduğu tespit edildi. Transüda nedeni olabilecek hiçbir ek sistemik hastalık saptanmayan hastaya plevra biyopsisi yapıldı. Patoloji sonucu "epiteloid tipte malign mezotelyoma" olarak raporlandı. Yapılan FOB'da sağ orta ve alt lob segmentlerinin dış basıyla daralmış ancak açık olduğu, endobronşiyal tıkayıcı lezyonun olmadığı görüldü. Cerrahi konseyde değerlendirilen hasta opere edildi.

GİRİŞ-AMAÇ

Malign plevral efüzyonlar klasik olarak eksudatiftir. Transüda karakterinde olması nadir olduğundan olgumuz da bu nedenle sunulmuştur.


OLGU

Daha önce bilinen bir hastalığı olmayan 60 yaşındaki erkek hasta 2 aydır eforla nefes darlığı ve öksürük şikayetleriyle gittiği başka bir hastane tarafından tetkik edilmiş, ancak tanı konulamadığından hastanemize sevkedilmişti. PA akciğer gr.'sinde sağda ikinci ön kot hizasından itibaren kalp ve mediasteni karşı tarafa deplase eden, Damousseau hattı gösteren homojen dansite artışı izlendi (Resim 1). Başvurduğu diğer hastanede çekilen toraks BT'de sağ hemitoraksı tama yakın dolduran, kalbi karşı tarafa deplase eden masif efüzyon izlenmekteydi ve sağ akciğer parankimi üst lob dışında kompresyona bağlı total olarak atelektazik görünümdeydi (Resim 2 a,b). Fizik muayenede oskültasyonda sağda orta-alt alanlarda solunum sesleri alınamıyordu.Yapılan torasentezle alınan sıvının eş zamanlı kan biyokimyasıyla değerlendirildiğinde transüda karakterinde olduğu tespit edildi. Transüda nedeni olabilecek hiçbir ek sistemik hastalık saptanmayan hastaya plevra biyopsisi yapıldı. Patoloji sonucu "epiteloid tipte malign mezotelyoma" olarak raporlandı. Yapılan FOB'da sağ orta ve alt lob segmentlerinin dış basıyla daralmış ancak açık olduğu, endobronşiyal tıkayıcı lezyonun olmadığı görüldü. Cerrahi konseyde değerlendirilen hasta opere edildi.




Resim 1- Olgunun PA Akciğer Grafisi



Resim 2a-Olgunun Toraks BT Mediasten Kesiti



Resim 2b- Olgunun Toraks BT Parankim Kesiti



TARTIŞMA

Bazı araştırmacılar malign plörezilerin % 1-10.7 oranında transüda karakterinde olabileceğini belirtmişlerdir (1,2). Ülkemizde yapılan bir çalışmada ise malign mezotelyomaların % 1.5'unda, metastatik hastalıkların 6.8'inde, paramalign sıvıların % 11.1'inde sıvının transüda karakterinde olduğu bildirilmiştir (3).Malign mezotelyomadaki sıvının metastatik plevral sıvılardan daha fazla sıklıkta eksuda yapısında olduğu, transüdanın ise çok nadir görüldüğü tespit edilmiştir (3).

Sonuç olarak açıklanamayan transüda karakterindeki sıvılarda maligniteyi ekarte etmek için patolojik incelemenin yapılması oldukça önemlidir.


KAYNAKLAR

1-Ryu JS, Ryu ST, Kim YS, Cho JH, Lee HL. What is the clinical significance of transudative malignant pleural effusion? Korean J Intern Med 2003;18:230-3.

2-Assi Z, Caruso JL, Herndon J, Patz EF Jr. Cytologically proved malignant pleural effusions: distribution of transudates and exudates. Chest 1998;113:1302-4.

3-Gönlügür TE,Gönlügür U. Transudates in Malignancy: Still a Role for Pleural Fluid. Ann Acad Med Singapore 2008;37:760-3.