[EP-082]

EPOSTER OTURUMU-06 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Videotorakoskopik Enükleasyon Yapılan Büyük Bir Özofageal Leiomyom Olgusu

Hakan Kıral, Turan Ceylan, Mustafa Küpeli, Erdal Okur, İrfan Yalçınkaya
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Merkezi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, İstanbul

Leiomyom ösofagusun çizgisiz kaslarından köken alan benign bir tümördür. Oldukça nadir görülmesine karşın, benign intramural ösofagus patolojileri içinde en sık rastlanan tümör tipidir. Tedavisi cerrahi enükleasyon olup, açık cerrahi yaklaşım veya videotorakoskopik teknikler kullanılabilir. Kliniğimizde videotorakoskopik enükleasyon yapılan leiomyom olgusunu, hem nadir görülmesi, hem de kitlenin videotorakoskopik olarak çıkarılması nedeniyle sunuyoruz. Malign böbrek tümörü nedeniyle 3 yıl önce nefrektomi ve parsiyel üreter rezeksiyonu yapılan 55 yaşındaki kadın hasta, takip toraks bilgisayarlı tomografisinde ösofagusda kitle tesbit edilmesi üzerine kliniğimize yönlendirildi. Karina düzeyinde, özofagusu 360 derece çevreleyen, özofagus lümeninde belirgin darlığa yol açan, içinde milimetrik kalsifik alanlar bulunan ve kontrast tutan 48x26 mm boyutlarında yumuşak doku kitlesi rapor edilen hastaya PET-BT çektirildi. Kitle lezyonunda minimal derecede FDG tutulumu (SUV max: 2.7) bildirildi. Endoskopide, özofagusda ön planda stromal tümör düşündüren kitle tesbit edildi. Hastaya 3 port tekniği kullanılarak videotorakoskopik özofageal tümör enükleasyonu yapıldı. 8x3cm’lik kapsüllü kitlenin patolojik incelemesi leiomyom olarak raporlandı. Hasta postoperatif 6. günde sorunsuz taburcu edildi. Ösofageal leiomyomun enükleasyonunda videotorakoskopi uygun olgularda ideal bir yöntemdir. Torakotomi ile mukayese edildiğinde daha az operatif travma, daha az ağrı ve postoperatif solunum fonksiyonlarının daha iyi olması gibi avantajlara sahiptir.

GİRİŞ-AMAÇ

Leiomyom ösofagusun çizgisiz kaslarından köken alan benign bir tümördür. Oldukça nadir görülmesine karşın, benign intramural ösofagus patolojileri içinde en sık rastlanan tümör tipidir. Tedavisi cerrahi enükleasyon olup, açık cerrahi yaklaşım veya videotorakoskopik teknikler kullanılabilir.

Kliniğimizde videotorakoskopik enükleasyon yapılan leiomyom olgusunu, hem nadir görülmesi, hem de kitlenin videotorakoskopik olarak çıkarılması nedeniyle sunuyoruz.


OLGU

Malign böbrek tümörü nedeniyle 3 yıl önce nefrektomi ve parsiyel üreter rezeksiyonu yapılan 55 yaşındaki kadın hasta, takip toraks bilgisayarlı tomografisinde ösofagusda kitle tesbit edilmesi üzerine kliniğimize yönlendirildi. Karina düzeyinde, özofagusu 360 derece çevreleyen, özofagus lümeninde belirgin darlığa yol açan, içinde milimetrik kalsifik alanlar bulunan ve kontrast tutan 48x26 mm boyutlarında yumuşak doku kitlesi rapor edilen hastaya PET-BT çektirildi. Kitle lezyonunda minimal derecede FDG tutulumu (SUV max: 2.7) bildirildi. Endoskopide, özofagusda ön planda stromal tümör düşündüren kitle tesbit edildi. Hastaya 3 port tekniği kullanılarak videotorakoskopik özofageal tümör enükleasyonu yapıldı. 8x3cm’lik kapsüllü kitlenin patolojik incelemesi leiomyom olarak raporlandı. Hasta postoperatif 6. günde sorunsuz taburcu edildi.




Resim-1



Resim-2



Resim-3



Resim-4



Resim-5



Resim-6



Resim-7



Resim-8



Resim-9



Resim-10



SONUÇLAR

Ösofageal leiomyomun enükleasyonunda videotorakoskopi uygun olgularda ideal bir yöntemdir. Torakotomi ile mukayese edildiğinde daha az operatif travma, daha az ağrı ve postoperatif solunum fonksiyonlarının daha iyi olması gibi avantajlara sahiptir.




Resim-11



Resim-12