[EP-083]

EPOSTER OTURUMU-06 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında İntratorasik Kalsifikasyonlar

Elif Torun1, Ergün Parmaksız2, Nagihan Durmuş1, Füsun Öner Eyüboğlu3
1Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği, İstanbul
2Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi, Nefroloji Kliniği, İstanbul
3Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

Metastatik pulmoner kalsifikasyon(MPK), böbrek yetmezliği gibi kalsiyum ve fosfor metabolizmasının değiştiği durumlarda gelişen, genellikle asemptomatik seyreden bir durumdur. Pulmoner nodüller, buzlucam opasitesi, konsolidasyon, bronş yada damar kalsifikasyonu şeklinde görülebilir. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle Haziran 2009-Haziran 2010 arasında rutin hemodializ programında olan 181 hasta retrospektif olarak değerlendirildi, 18 hastanın akciğer grafisi yada toraks bilgisayarlı tomografisi(BT) olmadığı için çalışma dışı bırakıldı, 41 hastada direk grafinin yanında toraks BT de mevcuttu. Yaş ortalaması 61.87±15.13(27-91) olan 66 kadın, 97 erkek toplam 163 hasta çalışmaya alındı. Hastalar torakal kalsifikasyon açısından değerlendirildi. Kalsifik akciğer nodülü 36(%19.9), vasküler kalsifikasyon 22(%12.2), kalsifik lenf nodu 5(%2.8), plevral kalsifikasyon 4(%2.2), bronşial kalsifikasyon 3(%1.7), parenkim kalsifikasyonu 1(%0.6) hastada tespit edildi. Tüm hastaların kalsiyum, fosfor ve parathormon değerleri kaydedildi. Kalsifikasyon varlığı ile belirtilen biokimyasal parametreler arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bu parametreler ile kalsifikasyonlar arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Pulmoner kalsifikasyonlar başta tüberküloza bağlı olmak üzere çeşitli nedenlerle gelişebilir.. Pulmoner kalsifikasyon ile kan kalsiyum, fosfor ve parathormon arasında ilişki saptanmaması, kalsifikasyonun MPK dışı sebeplere de bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle kalsiyum metabolizmasının bozulduğu hastalıklarda MPK tanısı histopatolojik tanı olmalı, diğer kalsifikasyon nedenleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

GİRİŞ-AMAÇ

Metastatik pulmoner kalsifikasyon(MPK), böbrek yetmezliği gibi kalsiyum ve fosfor metabolizmasının değiştiği durumlarda gelişen, genellikle asemptomatik seyreden bir durumdur fakat bazı vakalarda ciddi solunum yetmezliğine sebep olabilir. Pulmoner nodüller, buzlucam opasitesi, konsolidasyon, bronş yada damar kalsifikasyonu şeklinde görülebilir (1). Bu çalışmamızda KBY hastalarında görülen değişik intratorasik kalsifikasyon tiplerini tespit etmeyi amaçladık.


YÖNTEM-GEREÇLER

Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle Haziran 2009-Haziran 2010 arasında rutin hemodializ programında olan 181 hasta retrospektif olarak değerlendirildi, 18 hastanın akciğer grafisi yada toraks bilgisayarlı tomografisi(BT) olmadığı için çalışma dışı bırakıldı, 41 hastada direk grafinin yanında toraks BT de mevcuttu.

Tüm hastaların kalsiyum, fosfor ve parathormon değerleri kaydedildi.


BULGULAR

Yaş ortalaması 61.87±15.13(27-91) olan 66 kadın, 97 erkek toplam 163 hasta çalışmaya alındı. Hastalar torakal kalsifikasyon açısından değerlendirildi. Kalsifik akciğer nodülü 36(%19.9), vasküler kalsifikasyon 22(%12.2), kalsifik lenf nodu 5(%2.8), plevral kalsifikasyon 4(%2.2), bronşial kalsifikasyon 3(%1.7), parenkim kalsifikasyonu 1(%0.6) hastada tespit edildi. Kalsifikasyon varlığı ile kalsiyum, fosfor ve parathormon değerleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bu parametreler ile kalsifikasyonlar arasında anlamlı ilişki saptanmadı.




Tablo 1
Kalsifikasyonun tipiSayı (n)%
Parenkimal nodül3619.9
Vasküler2212.2
Kalsifik lenf nodu52.8
Plevral42.2
Bronşial31.7
Parenkim10.6
Radyolojik olarak tespit edilen kalsifikasyon tipleri

TARTIŞMA

Pulmoner kalsifikasyonlar başta tüberküloza bağlı olmak üzere çeşitli nedenlerle gelişebilir. Enfeksiyonlar, silikoz, amiloidoz, alveoler mikrolithiazis, metastatik maligniteler bu nedenler arasındadır. KBY hastalarında ise en olası neden MPKdır. MPK ayrıca primer ve sekonder hiperparatiroidizm, süt alkali sendromu ve kemik tümörlerinde de görülebilir (1-3). Patolojik olarak interstisyumda kalsiyum birikmesi ile karakterizedir, daha az oranda bronşlar ve damarlar da tutulabilir. Kalsiyum depolanması interstisyel fibroz ve solunum yetmezliğine ilerleyebilir (1). Pulmoner kalsifikasyon ile kan kalsiyum, fosfor ve parathormon arasında ilişki saptanmaması, kalsifikasyonun MPK dışı sebeplere de bağlı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle kalsiyum metabolizmasının bozulduğu hastalıklarda MPK tanısı histopatolojik tanı olmalı, diğer kalsifikasyon nedenleri de göz önünde bulundurulmalıdır


KAYNAKLAR

1. Lingam RK, Teh J, Sharma A, Friedman E. Case report Metastatic pulmonary calcification in renal failure: a new HRCT pattern. The British Journal of Radiology, 75 (2002), 74–77

2. Kang EH, Kim ES, Kim CH, Ham SY, Oh YW.Atypical Radiological Manifestation of Pulmonary Metastatic Calcification. Korean J Radiol 2008;9:186-189

3. Castillor MC, Gimeno MJ, Carro B, Benito JL, Freile E, Sainz JM. Diffuse Pulmonary Calcification in a Patient With Renal Insufficiency. Arch Bronconeumol. 2005;41:587-9.