[EP-094]EPOSTER OTURUMU-07 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONUTrakeal Hamartoma Eşlik Eden Akciğer Kanseri Olgusu: Olgu SunumuSami Ceran1, Güven Sadi Sunam2, Atilla Can1, Bayram Metin1 1Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi, Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Konya
Hamartomlar benign akciğer tümörlerinin en sık (%77) gözlenen formudur, %90’ı soliter periferal kitle olarak, %8-10’u endobronşiyal lokalizasyon gösterirler. Endobronşial hamartomlar genelde obstrüksiyonun neden olduğu öksürük,yüksek ateş, dispne gibi semptomlarla tanınırlar. Soliter periferik kitle şeklindeki hamartomlar ise asemptomatiktirler ve teadüfen yakalanırlar. Primer akciğer karsinomu ile hamartom birlikteliği ise çok nadirdir.Hamartomlu kişilerde primer akciğer karsinomu gelişme insidansı 6.3 kez daha fazladır.
Öksürük, balgam, kan tükürme şikayetleri ile kliniğimize müracaat eden 67 yaşında erkek hastanın toraks BT’sinde sol akciğer alt lob superior segment bronşundan kaynaklanan ve üst lob bronşuna da uzanan kitle lezyonu vardı. Çekilen PET BT’de prekarinal,subkarinalde en büyüğü 16 mm boyutunda artmış FDG tutulumu göstermeyen lenf nodları ve sol akciğer alt lob bronşunu oblitere eden artmış FDG tutulumu gösteren (SUVmax:36,56) 58x55 mm boyutlarında kitle lezyonu tespit edildi.Hastaya dış merkezde yapılan fiberoptik bronkoskopide trakeada patoloji tesbit edilmemiş ve sol alt lob bronşundan kaynaklanan ve ana bronşa uzanım gösteren tümöral lezyon görülmüş.Alt lob bronşundan alınan biyopsi sonucu non small cell CA olarak gelmiş. Preop hazırlıkları tamamlanan hastaya ilk önce rijit bronkoskopi yapıldı. Gözlemde trakeada vokal kordların yaklaşık 4 cm altında lümen içinde papiller lezyon tespit edildi ve forceps yardımı ile kitle total eksize edildi. Kitleden frozen çalışıldı ve benign olarak bildirilmesi ve sol alt lob bronşundan kaynaklanan kitlenin ana bronşa uzanım göstermesi üzerine sol pnömonektomi yapıldı.Postop patoloji sonucunda trakeal lezyon hamartom,ve sol akciğerdeki kitle sarkomatoid karsinom olarak gelen hasta postop 7. gününde sorunsuz olarak taburcu edilerek medikal tedavi planlanması üzerine onkoloji kliniğine sevk ile taburcu edildi.
Endobronşial hamartomların büyüme hızı oldukça yavaş ise de,lokal agresif davranış sergileyebilirler.Nadir de olsa maligniteye dönüşüm potansiyeline sahiptirler.Bronşiyal obstrüksiyona neden olacakları için ciddi klinik ve radyolojik anormalliklere sebep olabilirler. Tedavilerinde cerrahi olarak harap olmuş akciğer kısmının çıkarılması, bronkotomik olarak hamartomun eksizyonunun yanında uygun olgularda,bizim olgumuzda da olduğu gibi, hamartomun bronkoskopik olarak çıkarılması da mümkündür.Biz, bu vakamızda da olduğu gibi, tüm vakalarımızda preop bronkoskopi yaptğımızı ve trakeada herhangi bir patoloji tespit edildiğinde de müdahale yapılabileceğini vurgulamak istedik. GİRİŞ-AMAÇ | Hamartomlar benign akciğer tümörlerinin en sık (%77) gözlenen formudur, %90’ı soliter periferal kitle olarak tespit edilirken, %8-10’u endobronşiyal lokalizasyon gösterirler. Endobronşial hamartomlar genelde obstrüksiyonun neden olduğu öksürük,yüksek ateş, dispne gibi semptomlarla tanınırlar. Soliter periferik kitle şeklindeki hamartomlar ise asemptomatiktirler ve teadüfen yakalanırlar. Primer akciğer karsinomu ile hamartom birlikteliği ise çok nadirdir.Hamartomlu kişilerde primer akciğer karsinomu gelişme insidansı 6.3 kez daha fazladır.
|
OLGU | Öksürük, balgam, kan tükürme şikayetleri ile kliniğimize müracaat eden 67 yaşında erkek hastanın toraks BT’sinde sol akciğer alt lob superior segment bronşundan kaynaklanan ve üst lob bronşuna da uzanan kitle lezyonu vardı. Çekilen PET BT’de prekarinal,subkarinalde en büyüğü 16 mm boyutunda artmış FDG tutulumu göstermeyen lenf nodları ve sol akciğer alt lob bronşunu oblitere eden artmış FDG tutulumu gösteren (SUVmax:36,56) 58x55 mm boyutlarında kitle lezyonu tespit edildi.Hastaya dış merkezde yapılan fiberoptik bronkoskopide trakeada patoloji tesbit edilmemiş ve sol alt lob bronşundan kaynaklanan ve ana bronşa uzanım gösteren tümöral lezyon görülmüş.Alt lob bronşundan alınan biyopsi sonucu non small cell CA olarak gelmiş. Preop hazırlıkları tamamlanan hastaya ilk önce rijit bronkoskopi yapıldı. Gözlemde trakeada vokal kordların yaklaşık 4 cm altında lümen içinde papiller lezyon tespit edildi ve forceps yardımı ile kitle total eksize edildi. Kitleden frozen çalışıldı ve benign olarak bildirilmesi ve sol alt lob bronşundan kaynaklanan kitlenin ana bronşa uzanım göstermesi üzerine sol pnömonektomi yapıldı.Postop patoloji sonucunda trakeal lezyon hamartom,ve sol akciğerdeki kitle sarkomatoid karsinom olarak gelen hasta postop 7. gününde sorunsuz olarak taburcu edilerek medikal tedavi planlanması üzerine onkoloji kliniğine sevk ile taburcu edildi.
Preoperatif PAAC grafisi
 Sol hiler dolgunluk izlenmektedir.
Preoperatif toraks CT
 Toraks BT’sinde sol akciğer alt lob superior segment bronşundan kaynaklanan ve üst lob bronşuna da uzanan kitle lezyonu vardı.
Preoperatif PET-BT
 PET BT’de prekarinal,subkarinalde en büyüğü 16 mm boyutunda artmış FDG tutulumu göstermeyen lenf nodları ve sol akciğer alt lob bronşunu oblitere eden artmış FDG tutulumu gösteren (SUVmax:36,56) 58x55 mm boyutlarında kitle lezyonu tespit edildi.
Postoperatif PAAC grafisi
 Sol pnömonektomi yapılan hastanın PAAC grafisi görüntüsü
|
SONUÇLAR | Endobronşial hamartomların büyüme hızı oldukça yavaş ise de,lokal agresif davranış sergileyebilirler.Nadir de olsa maligniteye dönüşüm potansiyeline sahiptirler.Bronşiyal obstrüksiyona neden olacakları için ciddi klinik ve radyolojik anormalliklere sebep olabilirler. Tedavilerinde cerrahi olarak harap olmuş akciğer kısmının çıkarılması, bronkotomik olarak hamartomun eksizyonunun yanında uygun olgularda,bizim olgumuzda da olduğu gibi, hamartomun bronkoskopik olarak çıkarılması da mümkündür.Biz, bu vakamızda da olduğu gibi, tüm vakalarımızda preop bronkoskopi yaptığımızı ve trakeada herhangi bir patoloji tespit edildiğinde de müdahale yapılabileceğini vurgulamak istedik.
Postoperatif patoloji spesmeni
 Atipik,pleomorfik iğsi hücrelerin diffüz dağılmasından meydana gelen tümöral yapı izlenmektedir. Bol miktarda bizarre hücre bulunmaktadır.
|
|