[EP-096]EPOSTER OTURUMU-07 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONUMediyastenin Az Diferansiye KarsinomuSedat Ziyade, Osman Cemil Akdemir, Ömer Soysal Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği
GİRİŞ: Primer mediyastinal karsinomlar oldukça nadir görülürler. Genellikle büyük boyutlara gelip bası semptomlarına neden olduklarında tanı konurlar. Etraf dokulara invazyon veya uzak metastaz sıktır. Sağkalım kötüdür. Rezektabl vakalarda cerrahi düşük bir oranda da olsa küratiftir. Bazı vakalar kemoterapiye dirençli olmakla birlikte bazılarında cisplatin bazlı kemoterapi protokollerinin etkili olabildiği söylenmiştir. Olgumuzu, nadir görülmesi nedeniyle sunmak istedik.
OLGU: Altmışüç yaşında erkek hasta iştahsızlık, yutma güçlüğü ve kilo kaybı şikayetleri ile merkezimize başvurdu. Toraks BT’ sinde posterior mediastende subkarinal bölgeden başlayıp inferiora doğru devam eden 6x7 cm boyutlarında kitle lezyonu saptandı. Bir ay sonraki MR’ da kitlenin boyutları 10x11 cm’ye büyümüştü ve trakea ve ana bronşlara bası vardı Özefagoskopide özofagusa dıştan bası mevcuttu. Ekokardiyografisinde, sol atriyuma bası yapan ekstrakardiyak kitle ve sol ventrikül segmenter kasılma kusuru saptandı. EF: %57 idi. Tanısal mediastinoskopi yapıldı. Patoloji sonucu nondiyagnostik olarak rapore edildi. Sağ torakotomi yapıldı ve lezyonun mediastenden köken aldığına, akciğerle iştiraki olmadığına karar verildi. Frozen sonucu malign geldi. Ancak karşı inferior pulmoner ven invazyonu sebebiyle R1 rezeksiyon yapılabildi. Uzun dönem patoloji sonucu skuamoz hücreli karsinom gelen hasta postoperatif RT ve KT aldı. Takibinde, ikinci ayda beyin metastazı gelişti ve uygun tedavilere rağmen postop beşinci ayda kaybedildi.
SONUÇ: Mediastenin az diferansiye karsinomları nadir görülen, zor tanı konulan ve son derece agresif seyreden tümörlerdir. GİRİŞ-AMAÇ | Primer mediyastinal karsinomlar oldukça nadir görülürler. Genellikle büyük boyutlara gelip bası semptomlarına neden olduklarında tanı konurlar. Etraf dokulara invazyon veya uzak metastaz sıktır. Sağkalım kötüdür. Rezektabl vakalarda cerrahi düşük bir oranda da olsa küratiftir. Bazı vakalar kemoterapiye dirençli olmakla birlikte bazılarında cisplatin bazlı kemoterapi protokollerinin etkili olabildiği söylenmiştir. Olgumuzu, nadir görülmesi nedeniyle sunmak istedik.
|
OLGU | Altmışüç yaşında erkek hasta iştahsızlık, yutma güçlüğü ve kilo kaybı şikayetleri ile merkezimize başvurdu. Toraks BT’ sinde posterior mediastende subkarinal bölgeden başlayıp inferiora doğru devam eden 6x7 cm boyutlarında kitle lezyonu saptandı. Bir ay sonraki MR’ da kitlenin boyutları 10x11 cm’ye büyümüştü ve trakea ve ana bronşlara bası vardı Özefagoskopide özofagusa dıştan bası mevcuttu. Ekokardiyografisinde, sol atriyuma bası yapan ekstrakardiyak kitle ve sol ventrikül segmenter kasılma kusuru saptandı. EF: %57 idi. Tanısal mediastinoskopi yapıldı. Patoloji sonucu nondiyagnostik olarak rapore edildi. Sağ torakotomi yapıldı ve lezyonun mediastenden köken aldığına, akciğerle iştiraki olmadığına karar verildi. Frozen sonucu malign geldi. Ancak karşı inferior pulmoner ven invazyonu sebebiyle R1 rezeksiyon yapılabildi. Uzun dönem patoloji sonucu skuamoz hücreli karsinom gelen hasta postoperatif RT ve KT aldı. Takibinde, ikinci ayda beyin metastazı gelişti ve uygun tedavilere rağmen postop beşinci ayda kaybedildi.
resim 1
 Toraks BT ' de arka dev mediyastinal kitle
Resim 2
 Toraks MR' da kitleni mediyastinal yapılarla ilişkisi
|
SONUÇLAR | Mediastenin az diferansiye karsinomları nadir görülen, zor tanı konulan ve son derece agresif seyreden tümörlerdir.
|
|