[EP-101]

EPOSTER OTURUMU-08 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Akciğer Parankiminde Enfeksiyonu Taklit Eden Kitle: Olgu Sunumu

Adamu Issaka, Caner Araz, Nezih Onur Ermerak
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Göğüs Cerrahisi A.D.

AMAÇ: Tüberküloz öntanısı ile takip edilen, tanısı eksploratris torakotomi ile konulmuş kaviter akciğer lezyonlu bir olgu tartışıldı. YÖNTEM: 36 yaşında kadın hasta, yüksek ateş, göğüs ağrısı, öksürük ve balgam şikayetleri ile başvurdu. Çekilen akciğer grafisinde tespit edilen sağ alt lob pnömonisi nedeni ile antibiyotik tedavisi başlandı. Özgeçmiş ve soygeçmişinde özellik olmayan hastanın üç ay öncede pnömoni nedeni ile ampirik tedavi almış. BULGULAR: Toraks bilgisayarlı tomografide (BT) sağ alt lobda 6,5x5,5x4 cm’lik kistik lezyon ve Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) de sağ alt lobda malignite ile uyumlu tutulumu olan içi nekrotik kitle ve sağ paratrakeal metastaz şüpheli lenf bezi tespit edildi. Yapılan transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi negatif olan hastaya tüberküloz apsesi öntanısı ile ampirik 4’lü antitüberküloz tedavisi başlandı. Medikal tedavinin 25. gününde şikayetlerinde gerileme olmayan ve gastrointestinal şikayetleri olan hasta ilaçlarını keserek başvurdu. Çekilen toraks BT’de sağ alt lobda hava-sıvı seviyesi içeren kaviter lezyon tespit edilen hastaya mediastinoskopi +/- torakotomiye karar verildi. Negatif mediastinoskopiyi takiben sağ alt lobektomi yapıldı. Frozen sonucu primer akciğer adenokarsinomu olan hasta, pT2N0 olarak post-op 4.günde taburcu edildi. SONUÇ: Modern diyagnostik tekniklere rağmen, eksploratris torakotomi kaviter akciğer lezyonlarının tanı ve tedavisinde önemini hala korumaktadır. Tanı konulamamış ve ampirik tedavi uygulanan hastalarda torakotomi yapılması akla gelmelidir.

GİRİŞ-AMAÇ

Tüberküloz öntanısı ile takip edilen, tanısı eksploratris torakotomi ile konulmuş kaviter akciğer lezyonlu bir olgu tartışıldı.


OLGU

36 yaşında kadın hasta, yüksek ateş, göğüs ağrısı, öksürük ve balgam şikayetleri ile başvurdu. Çekilen akciğer grafisinde tespit edilen sağ alt lob pnömonisi nedeni ile antibiyotik tedavisi başlandı. Özgeçmiş ve soygeçmişinde özellik olmayan hastanın üç ay öncede pnömoni nedeni ile ampirik tedavi almış.

Toraks bilgisayarlı tomografide (BT) sağ alt lobda 6,5x5,5x4 cm’lik kistik lezyon ve Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) de sağ alt lobda malignite ile uyumlu tutulumu olan içi nekrotik kitle ve sağ paratrakeal metastaz şüpheli lenf bezi tespit edildi. Yapılan transtorasik ince iğne aspirasyon biyopsisi negatif olan hastaya tüberküloz apsesi öntanısı ile ampirik 4’lü antitüberküloz tedavisi başlandı. Medikal tedavinin 25. gününde şikayetlerinde gerileme olmayan ve gastrointestinal şikayetleri olan hasta ilaçlarını keserek başvurdu. Çekilen toraks BT’de sağ alt lobda hava-sıvı seviyesi içeren kaviter lezyon tespit edilen hastaya mediastinoskopi +/- torakotomiye karar verildi. Negatif mediastinoskopiyi takiben sağ alt lobektomi yapıldı. Frozen sonucu primer akciğer adenokarsinomu olan hasta, pT2N0 olarak post-op 4.günde taburcu edildi..




Preop akciğer grafi

Sağ alt zonda dansite artısı olan periferik yerleşimli kitle


Preop Toraks BT

Sağ alt lobda 6,5x5,5x4 cm’lik kistik lezyon


Preop PET/BT

sağ alt lobda malignite ile uyumlu tutulumu olan içi nekrotik kitle (SUDmax: 22,7) ve sağ paratrakeal metastaz şüpheli lenf bezi (SUDmax: 5,2)


SONUÇLAR

Modern diyagnostik tekniklere rağmen, eksploratris torakotomi kaviter akciğer lezyonlarının tanı ve tedavisinde önemini hala korumaktadır. Tanı konulamamış ve ampirik tedavi uygulanan hastalarda torakotomi yapılması akla gelmelidir