[EP-103]EPOSTER OTURUMU-08 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONUSağ akciğer alt lob ve üst loblarda yerleşen eşzamanlı akciğer kanseri; Cerrahi tedavide orta lob korunmalı mı?Erdal Okur, Aysun Kosif Mısırlıoğlu, Hakan Kıral, İrfan Yalçınkaya Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EA Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği, Istanbul
Senkron akciğer kanseri nedeniyle eşzamanlı yapılan birden çok anatomik akciğer rezeksiyonları nadiren gerekli olabilir. Sağ akciğerde alt lob ve üst lob rezeke edilmesi gerektiğinde orta lobun yerinde bırakılması çok nadiren gerekebilecek ve tartışmalı bir durumdur.
Olgumuz 52 yaşında erkek hasta olup bronkoskopik olarak tanısı konulmuş sağ akciğer alt lobda adenokarsinomu mevcuttu. Ayrıca hastanın radyolojik incelemelerinde sağ akciğer üst lobda parahiler yerleşimli 2 cm nodül görülüyordu. Yapılan pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografide her 2 lezyonda malignite düşündüren tutulum vardı.
Hastaya yapılan mediastinoskopi sonucu mediastinal lenf nodlarına metastaz izlenmemesi üzerine sağ torakotomiye geçildi. Sağ alt lobektomi ve üst lobdaki nodüle wedge rezeksiyon yapıldı. Üst lobdaki nodülün frozen patoloji sonucu malign olarak bildirildi. Hastada interlober lenf nodlarının frozen incelemesinde de malignite görülmedi. Komplet rezeksiyon yapılması için üst loba yapılan wedge rezeksiyonun lobektomiye tamamlanması, fakat salim olan orta lobun yerinde bırakılması uygun bulundu. Postoperatif dönemde bol sekresyon çıkaran ve orta lob atelektazisi gelişen hastaya 3 kez bronkoskopik aspirasyon yapıldı. Hasta orta lob havalanması normal, sağ hemitoraks bazal ve apekste steril boşluklar ile taburcu edildi. Postoperatif 6. haftasında kontrolde olan hastada herhangi bir patoloji izlenmedi ( Resim ).
Orta lob ince çapı ve yatay seyir izlemesi nedeniyle atelektazi gelişimine ve sağ taraftaki rezeksiyonlardan sonra torsiyone olmaya çok müsaittir. Alt lob ve üst lobun rezeke edilmesi gerektiğinde gerek atelektazi ve torsiyone olmasından, gerekse oluşacak ölü boşluk sorunlarından korkulduğu için orta lobun da rezeke edilmesi düşünülse de olgumuzda orta lob korunmuş ve orta süreli dönemde herhangi bir sorun gelişmemiştir. Kanaatimizce orta lobun, sağ da tek lob olarak bırakıldığında gelişebilecek komplikasyonlardan korkulup önlem olarak rezeke edilmesi zorunlu değildir. GİRİŞ-AMAÇ | Senkron akciğer kanseri nedeniyle eşzamanlı yapılan birden çok anatomik akciğer rezeksiyonları nadiren gerekli olabilir. Sağ akciğerde alt lob ve üst lob rezeke edilmesi gerektiğinde orta lobun yerinde bırakılması çok nadiren gerekebilecek ve tartışmalı bir durumdur.
|
OLGU | Olgumuz 52 yaşında erkek hasta olup bronkoskopik olarak tanısı konulmuş sağ akciğer alt lobda adenokarsinomu mevcuttu. Ayrıca hastanın radyolojik incelemelerinde sağ akciğer üst lobda parahiler yerleşimli 2 cm nodül görülüyordu (Resim 1). Yapılan pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografide alt lobdaki lezyonda daha yüksek olmak üzere, her 2 lezyonda malignite düşündüren tutulum vardı (Resim 2).
Hastaya yapılan mediastinoskopi sonucu mediastinal lenf nodlarına metastaz izlenmemesi üzerine sağ torakotomiye geçildi. Sağ alt lobektomi ve üst lobdaki nodüle wedge rezeksiyon yapıldı. Üst lobdaki nodülün frozen patoloji sonucu malign olarak bildirildi. Hastada peroperatif mediastinal ve interlober lenf nodları diseksiyonunun frozen incelemesinde de malignite görülmedi. Komplet rezeksiyon yapılması için üst loba yapılan wedge rezeksiyonun lobektomiye tamamlanması, fakat salim olan orta lobun yerinde bırakılması uygun bulundu. Postoperatif dönemde bol sekresyon çıkaran ve orta lob atelektazisi gelişen hastaya 3 kez bronkoskopik aspirasyon yapıldı. Hasta orta lob havalanması normal, sağ hemitoraks bazal ve apekste steril boşluklar ile taburcu edildi. Postoperatif 3. ayında kontrolde olan hastada herhangi bir patoloji izlenmedi (Resim 3). Operasyon sonucu patolojisinde her 2 lobdaki tümörlerde adenokarsinbom olarak raporlanmasına rağmen, gerek tüm lenf nodlarının negatif olması gerek ise uzak metastaz olmaması nedeniyle bu 2 tümörün senkron tümör oldukları düşünüldü. Hastanın operasyon öncesi yapılan solunum fonksiyon testinde FEV1: %71 ve FVC %80 iken postoperatif dönemde FEV1: %58 ve FVC %69 olarak ölçüldü. Hastanın ameliyat sonrası sintigrafisinde sağ akciğerde kalan orta lobun perfüzyona % 12 oranında katıldığı tesbit edildi.
Resim 1
 Olgunun BT incelemesinde izlenen alt ve üst loblardaki senkron tümörler
Resim 2
 Olgunun PET-BT incelemesi
|
TARTIŞMA | Orta lob, ince bronş çapı ve yatay seyir izlemesi nedeniyle atelektazi gelişimine ve sağ taraftaki rezeksiyonlardan sonra torsiyone olmaya çok müsaittir. Alt lob ve üst lobun rezeke edilmesi gerektiğinde gerek atelektazi ve torsiyone olmasından, gerekse oluşacak ölü boşluk sorunlarından korkulduğu için orta lobun da rezeke edilmesi düşünülse de olgumuzda orta lob korunmuş ve orta süreli dönemde herhangi bir sorun gelişmemiştir. Orta lobun korunmuş olması nedeniyle hastanın postoperatif solunum fonksyonlarında yüksek oranda kayıp olmamış ayrıca mediastende daha az miktarda kayma ve rotasyon gözlenmiştir.
Bize göre orta lobun, sağ hemitoraksta tek lob olarak bırakıldığında gelişebilecek komplikasyonlarından korkulup, önlem olarak rezeke edilmesi zorunlu değildir.
Resim 3
 Olgunun postoperatif 3. ayındaki akciğer grafisi
|
|