[EP-127]EPOSTER OTURUMU-10 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONUMasif Hemoptizi İle Mortal Sonuçlanan Asemptomatik Akciğer Mantar Enfeksiyonu(Moniliazis):Olgu SunumuTamer Altınok1, Bayram Metin1, Gönül Yılmaz Tosun1, Lema Tavlı3, Cemile Öztin Öğün2 1Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi,Göğüs Cerrahi Ana Bilim Dalı,Konya
2Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi,Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı,Konya
3Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi,Patoloji Ana Bilim Dalı,Konya
Akciğerin mantar enfeksiyonları nadir görülür ve genellikle asemptomatiktir. Hastaların büyük çoğunluğu immun süpresiftir. Semptomatik olanlarda aralıklı ve az miktarda hemoptizi görülür. (%50-85).Masif hemoptizi %21 olarak bildirilmiştir. Hastalığın prognozunu önceden tahmin etmek zordur. Ölüm genellikle pulmoner enfeksiyonlar masif kanama ve postoperatif komplikasyonlardan olmaktadır.Daha önceden hiçbir semptom ve bulgusu olmayan masif hemoptizili hastanın akciğer rezeksiyonu sonrası 9. gün tekrar abondan hemoptizi ile kaybedilmesi nedeniyle sunulmuştur.
Altmış beş yaşında bayan hasta. Şikayeti, öksürük ile birlikte kan gelmesi. Fizik muayenede bilateral solunum sesleri kabalaşmış. Diğer bulgular normal. İlk gelişte Hgb: 12,8 g/dl, PLT: 234 bin ve INR: 1,06 idi. Pulmoner BT anjiografide sağ ana bronştan başlayarak bazal segment bronşlarına kadar uzanan ve obstrüksiyona neden olan kitle görünmekte. Sağ orta lobda atelektazi mevcut idi. Hastaya medikal tedavi ile aktif hemoptizisi kesildikten sonra yapılan rijit bronkoskopi de sağ ana bronşu tıkayan hematom benzeri lezyon görüldü. Lezyon eksize edildikten sonra alt lobdan minimal sızıntı şeklinde kanama görüldü. Lezyondan alınan biyopsi metaplazik ve displazik hücreler olarak bildirildi. Hastaya çekilen PET’te sağ akciğer orta lobdan başlayarak alt lob laterobazale uzanım gösteren (SUV max: 15,55) kitle lezyonu izlendi. Tedavisi devam eden hastada ani başlayan masif hemoptizi gelişmesi üzerine acil olarak operasyona alındı. Sağ bilobektomi inferior ve lenf nodu disseksiyonu yapıldı. Postop patoloji sonucu Granülomatöz iltihap, örneklerdeki granulomların mantar enfeksiyonu (moniliazis ?) olabileceği şeklinde rapor edildi. Postop 9. gün taburculuğu planlanan hasta aniden abondan kanama ile kaybedildi.
Akciğerin mantar hastalıklarının tedavisi yaklaşımları tartışmalıdır. Sadece bizim vakamızda olduğu gibi ciddi ve hayatı tehdit eden hemoptizili olgularda lobektomi herkes tarafından kabul edilmekle birlikte bazı yazarlar tüm olgularda rezeksiyonu önermektedir. Ancak yayınlanan serilerde çoğu fatal olan postoperatif komplikasyonlar bildirilmektedir. Akciğerin mantar hastalıklarında uygulanan medikal tedaviler çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.Hematojen yayılımlı moniliaziste radyolojik olarak nodüler,kaviter lezyonlar ve buzlu cam görünümü tespit edilirken, endobronşial monilizaziste lezyonlar asimetrik olarak alt loblarda görülür. Amphotericin B fluconazole miconazole gibi antifungal ilaçlar denenmiş ancak başarılı olunmamıştır. Hastaların takibe alınması ve zorunlu olmadıkça cerrahiden kaçınılması en iyi yol gibi gözükmektedir. GİRİŞ-AMAÇ | Akciğerin mantar enfeksiyonları nadir görülür ve genellikle asemptomatiktir. Hastaların büyük çoğunluğu immun süpresiftir. Semptomatik olanlarda aralıklı ve az miktarda hemoptizi görülür (%50-85).Masif hemoptizi %21 olarak bildirilmiştir. Hastalığın prognozunu önceden tahmin etmek zordur. Ölüm genellikle pulmoner enfeksiyonlar, masif kanama ve postoperatif komplikasyonlardan olmaktadır.Daha önceden hiçbir semptom ve bulgusu olmayan masif hemoptizili hastanın akciğer rezeksiyonu sonrası 9. gün tekrar abondan hemoptizi ile kaybedilmesi nedeniyle sunulmuştur.
|
OLGU | Altmış beş yaşında bayan hasta. Şikayeti, öksürük ile birlikte ağızdan kan gelmesi. Fizik muayenede bilateral solunum sesleri kabalaşmış. Diğer bulgular normal. İlk gelişte Hgb: 12,8 g/dl, PLT: 234 bin ve INR: 1,06 idi. Pulmoner BT anjiografide sağ ana bronştan başlayarak bazal segment bronşlarına kadar uzanan ve obstrüksiyona neden olan kitle görünmekte idi. Sağ orta lobda atelektazi mevcut idi. Hastaya medikal tedavi ile aktif hemoptizisi kesildikten sonra yapılan rijit bronkoskopi de sağ ana bronşu tıkayan hematom benzeri lezyon görüldü. Lezyon eksize edildikten sonra alt lobdan minimal sızıntı şeklinde kanama görüldü. Lezyondan alınan biyopsi metaplazik ve displazik hücreler olarak bildirildi. Hastaya çekilen PET’te sağ akciğer orta lobdan başlayarak alt lob laterobazale uzanım gösteren (SUV max: 15,55) kitle lezyonu izlendi. Tedavisi devam eden hastada ani başlayan masif hemoptizi gelişmesi üzerine acil olarak operasyona alındı. Sağ bilobektomi inferior ve lenf nodu disseksiyonu yapıldı. Postop patoloji sonucu Granülomatöz iltihap, örneklerdeki granulomların mantar enfeksiyonu (moniliazis ?) olabileceği şeklinde rapor edildi. Postop 9. gün taburculuğu planlanan hasta aniden abondan kanama ile kaybedildi.
Preoperatif PAAC grafisi
 Sağ akciğer orta ve alt lobda atelektazik görünüm izlenmekte.
Preoperatif Toraks CT
 Pulmoner BT'de sağ ana bronştan başlayarak bazal segment bronşlarına kadar uzanan ve obstrüksiyona neden olan kitle görünmekte. Sağ orta lobda atelektazi mevcut idi.
Preoperatif Toraks CT
 Toraks CT de sağ ana bronşu tıkayan kitle görünümünde lezyon izlenmektedir.
Preoperatif Toraks CT
 Sağ ana bronştan başlayarak bazal segment bronşlarına kadar uzanan ve obstrüksiyona neden olan kitle görünmekte.
PET-BT görüntüsü
 PET’te sağ akciğer orta lobdan başlayarak alt lob laterobazale uzanım gösteren (SUV max: 15,55) kitle lezyonu izlendi.
Bronkoskopi görüntüsü
 Bronkoskopi de sağ ana bronşu tıkayan hematom benzeri lezyon görüldü.
Operasyon görüntüsü
 İntraoperatif gözlemde alt ve orta lobun hepatize olduğu görüldü.
Operasyon görüntüsü
 Bilobektomi inferior yapıldı.
Operasyon görüntüsü
 Operasyonda çıkarılan alt ve orta lob bronşial sisteminin tamamen hematom ile dolu olduğu ve akciğerin hepatize olduğu görüldü.
Postoperatif PAAC grafisi
 Bilobektomi inferior yapılan hastanın Postoperatif takiplerinde alınan PAAC grafisi
Postoperatif patoloji spesmeni HE x100
 Akciğer parankiminde granülom yapıları izlenmektedir.
Postop patoloji spesmeni PAS boyaması x100
 Alveol içerisinde mantar elemanları izlenmektedir.
|
SONUÇLAR | Akciğerin mantar hastalıklarının tedavisi yaklaşımları tartışmalıdır. Sadece bizim vakamızda olduğu gibi ciddi ve hayatı tehdit eden hemoptizili olgularda lobektomi herkes tarafından kabul edilmekle birlikte bazı yazarlar tüm olgularda rezeksiyonu önermektedir. Ancak yayınlanan serilerde çoğu fatal olan postoperatif komplikasyonlar bildirilmektedir. Akciğerin mantar hastalıklarında uygulanan medikal tedaviler çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.Hematojen yayılımlı moniliaziste radyolojik olarak nodüler,kaviter lezyonlar ve buzlu cam görünümü tespit edilirken, endobronşial moniliaziste lezyonlar asimetrik olarak alt loblarda görülür. Amphotericin B, fluconazole, miconazole gibi antifungal ilaçlar denenmiş ancak başarılı olunmamıştır. Hastaların takibe alınması ve zorunlu olmadıkça cerrahiden kaçınılması en iyi yol gibi gözükmektedir.
|
|