[EP-134]

EPOSTER OTURUMU-10 | Tarih ve Saat: 21.10.2010, 18:00 - 19:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Akciğerin Dev Kist Hidatiği: Olgu Sunumu

İbrahim Kara1, Ziya Kurban Yurt2, Aslı Gül Akgül2, Gökhan Perincek3
1Hakkari Devlet, Kalp Damar Cerrahisi, Hakkari
2Hakkari Devlet, Göğüs Cerrahisi, Hakkari
3Hakkari Devlet, Göğüs Hastalıkları, Hakkari

Kist hidatik haslığı, Echinocochus Granulosus'un neden olduğu parazitik bir hastalıktır. Dev akciğer kist hidatiği, akciğerde büyük çaplara ulaşan ve ciddi komplikasyonlara neden olan klinik tablo olarak tanımlanır. 18 yaşında erkek hasta göğüs ağrısı, kuru öksürük ve nefes darlığı şikayetleriyle polikliniğe başvurdu. Göğüs grafisinde, sol akciğerin yaklaşık %60-65'ini dolduran, düzgün sınırlı ve yoğun homojen opasiteli lezyon saptandı. Spiral bilgisayarlı tomografi ile dev akciğer kist hidatiği klinik ön tanısı konulan hasta ameliyata alındı. Ameliyatta lingula yerleşimli dev akciğer kist hidatiğine kistotomi-kapitonaj uygulandı. Ameliyat sonrası sorun yaşanmayan hasta, sekizinci günde taburcu edildi.

GİRİŞ-AMAÇ

Kist hidatik hastalığı, çoğunlukla karaciğer ve akciğerde kistik lezyonlarla karakterize olan ve Echinococcus Granulosus'un neden olduğu parazitik bir hastalıktır. Hastalık bazı ülkelerde endemiktir. Türkiye de bu endemik bölgelerden birisidir. Ülkemizdeki prevalansı 50-400/100.000, insidansı ise 3-4/100.000'dir.


OLGU

18 yaşındaki erkek hasta yaklaşık 1 yıldır göğsünün sol tarafında giderek artan ağrı, yatarken şiddetlenen nefes darlığı ve kuru öksürük şikayetleriyle başvurdu. Fizik muayenede; sol hemitoraks orta ve alt zonlarda solunum sesleri alınmıyordu, diğer fizik muayene bulguları normaldi.




Figür 1

Akciğer Grafisi (preoperatif): sol akciğer orta ve alt zonları dolduran akciğer dokusundan belirgin olarak ayırtedilen yoğun homojen opasiteli, düzgün sınırlı, yuvarlak yapılı lezyon


Figür 2

Spiral bilgisayarlı tomografi (BT): Sol hemitoraksında 12,5x13,5x10cm boyutlarında dev kistik lezyon.


Figür 3

Operatif lezyon görüntüsü


Figür 4

Post Operatif Akciğer Grafisi


BULGULAR

Göğüs grafisinde, sol akciğer orta ve alt zonları dolduran akciğer dokusundan belirgin olarak ayırtedilen yoğun homojen opasiteli, düzgün sınırlı, yuvarlak yapılı lezyon saptandı (Resim 1). Spiral bilgisayarlı tomografi (BT) ile hastanın sol hemitoraksında 12,5x13,5x10cm boyutlarında dev kistik lezyon görüldü (Resim 2). Başka bir odakta kist varlığını araştırmak için; tüm batıniçi yapılar ultrasonografi ve kafaiçi BT ile tarandı. Bu yapılar normal olarak değerlendirildi ve kistin izole sol hemitoraks yerleşimli olduğu görüldü.

Genel anestezi altında, 5. interkostal aralıktan sol posteriyor kas koruyucul torakotomi yapıldı. Cerrahi katlar usulüne uygun olarak açıldı ve sol toraks boşluğuna girildi. Lingulaya yerleşimli dev kist tespit edildi (Resim 3). Cerrahi yöntem olarak kistotomi+kapitonaj uygulandı. Kist duvarı geniş bir şekilde rezeke edilip, bronş ağızları kapatıldı. Mümkün olduğunca parankim rezeksiyonundan kaçınılmasına rağmen, kistin büyüklüğü nedeniyle hasara neden olduğu, havalanmayan akciğer dokusuna wedge rezeksiyon uygulandı. Özellikle üst lobta kalınlaşmış plevraya dekortikasyon yapıldı. Ameliyat sonrası dönemde herhangi bir komplikasyon gelişmeyen hasta, sekizinci günde taburcu edildi. Kontrol BT'de bir sorun saptanmadı


TARTIŞMA

Kist hidatik hastalığı için karaciğerden sonra en yaygın ikinci tutulum yeri akciğerlerdir. Akciğer dokusu diğer dokularla karşılaştırıldığında daha elastik bir organdır. Bu elastikiyeti kistin büyümesine izin verdiği için, akciğer kist hidatiği çok büyük boyutlara ulaşabilir. Dev akciğer kist hidatiği, herhangibir eksende 10cm ve üzerinde çapı olan kistler olarak tanımlanmıştır.

Dev akciğer kistinin genç erişkin erkeklerde daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir. Yetişkinlerde ve çocuklarda konağın immün sistemi ve akciğer dokusu kistin hızlı büyümesine müsade eder.

Akciğer kist hidatiğinde tedavi öncelikle cerrahidir. Komplike olmayan kistlerde, cerrahi işlemi tolere edemeyecek hastalarda ve cerrahi tedaviyi kabul etmeyenlerde medikal tedavi uygulanır. Cerrahi esnasında tüm parazitik materyal çıkartılmalı ve mümkün olduğunca akciğer parankimi korunmaya çalışılmalıdır. Cerrahi metot olarak kistotomi-kapitonaj, perikistektomi, enükleasyon gibi parankim koruyucu işlemler uygulanmakta olup ençok uygulanan metot bizim de tercih ettiğimiz kistotomi-kapitonaj işlemidir.


SONUÇLAR

Kist hidatik hastalığı, ülkemiz gibi endemik bölgelerde halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu sorun ancak endemik bölgelerdeki, risk altında bulunan halkın yeterli eğitimi ve bunun yanısıra gerekli veterinerlik ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin geliştirilmesi ile azaltılabilir.


KAYNAKLAR

KAYNAKLAR

1. Kavukçu S, Kılıç D, Tokat AO, Kutlay H, Cangir AG, Enon S et al. Parenchyma-preserving surgery in the management of pulmonary hyhatid cysts. J Invest Surg 2006; 19 (1): 61-8.

2. Safioleas M, Misiakos EP, Dosios T, Manti C, Lambrou P, Skalkeas G: Surgical treatment for lung hydatid disease. World J Surg 1999; 23 (11): 1181-5.

3. Doğanay A, Kara M. Hayvan sağlığı yönünden ekinokokozun Türkiye'de ve dünyadaki epidemiyolojisi ve profilaksisi. Türkiye Klinikleri Cerrahi 1998; 139: 171-81.

4. Kutlay H. Akciğer Kist Hidatik Hastalığının Cerrahi Tedavisi. Editörler; Ekim N, Uçan ES, Toraks Kitapları. 2001; 3: 605-9.

5. Karaoğlanoğlu N, Kürçüoğlu IC, Görgüner M ve ark. Giant hytatid cysts Eur J Cardiovasc Surg 2001; 19: 914-7

6. Halezaroğlu S, Çelik M, Uysal A ve ark. Giant hydatid cysts of the lung. J Thorac Cardiovasc Surg 1997; 113: 712-7.

7. Saidi F: Treatment of Echinococal cysts. In Mastery of Surgery 3rd edition. Edited by: Nyhus LM, Baker RJ, Fisher JE. Boston, New York, Toronto, London: Little, Brown & Co; 1997: 1035-52

8. Köktürk O, Gürüz Y, Akay H ve ark. Toraks derneği Paraziter Akciğer hastalıkları Tanı ve Tedavi Rehberi 2002. Toraks 2002; 3:1-16.

9. Ramos G, Orduna A, Garcia-Yuste M. Hydatid cyst of lung: diagnosis and treatment World J Surg 2001; 25: 46-57.