[EP-205]EPOSTER OTURUMU-15 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONUTransbronşiyal Biyopsi İle Tanı Konulan BOOP Olgularının DeğerlendirilmesiEmine Aksoy Albayrak, Tülin Sevim, İpek Özmen, Aynur Yılmaz, Leyla Bostan, Tülin Kuyucu Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi.
Bronşiolitis obliterans organize pnömoni (BOOP) terminal ve respiratuvar bronşiyollerin lümenlerini doldurarak alveoler duktus ve alveolere doğru devamlılık gösteren granülasyon dokusuna benzer miksoid fibroblastik dokudan oluşan polipoid endobronşiyal konnektif doku toplulukları ile karakterizedir. Erken tanı ve kortikosteroid tedavi yaşam kurtarıcıdır. BOOP’ta tanı histopatolojiktir. Ancak tanıda transbronşiyal biyopsi (TBB)’nin yetersiz kalabileceği düşünülür. 1998-2010 yılları arasında kliniğimizde TBB ile BOOP tanısı konulan 7 olgu retrospektif olarak incelendi. Beş olgu (%71) kadın, 2 olgu (% 29) erkekti. Olguların yaş ortalaması 54.8±13.5 (35-76)idi. On paket-yıl sigara kullanan bir olgu dışında diğer olguların hiçbiri sigara kullanmamıştı. BOOP için etyolojik nedenler; 2 olguda meme ca tanısı ile uygulanan KT ve RT, 1 olguda 3 yıl önce böbrek transplantasyonu ve immünsüpresif ilaç kullanımı, bulaşıkçılık yapan 1 olguda ise buhar inhalasyonu olarak tesbit edildi. Diğer 3 olguda etyolojik bir neden saptanamadı. Ortalama semptom süresi 161.4± 183.6 gün (20-480) dü. En sık saptanan semptomlar nefes darlığı (% 85), öksürük (%71), halsizlik (%57) ve ateş (%57) ti. Radyolojik olarak 5 hastada bilateral, bir hastada tek taraflı olmak üzere hava bronkogramları içeren konsolidasyon ve buzlu cam alanları; bir hastada mikronodüler infiltrasyon ve bronşektazi saptandı. Kortikosteroid tedaviyi tamamlayan 4 olgudan iki olgunun tedavisi 6 ayda kesildi. 2 olguda steroid dozu azaltıldığında nüks gelişmesi üzerine tedavi süresi uzatıldı. Bir olgu 1. aydan sonra tedaviyi terk etti. 2 olgunun halen tedavisi devam etmektedir. GİRİŞ-AMAÇ | Bronşiolitis obliterans organize pnömoni (BOOP) terminal ve respiratuvar bronşiyollerin lümenlerini doldurarak alveoler duktus ve alveolere doğru devamlılık gösteren granülasyon dokusuna benzer miksoid fibroblastik dokudan oluşan polipoid endobronşiyal konnektif doku toplulukları ile karakterizedir. Erken tanı ve kortikosteroid tedavi yaşam kurtarıcıdır. BOOP’ta tanı histopatolojiktir.
|
YÖNTEM-GEREÇLER | 1998-2010 yılları arasında kliniğimizde transbronşiyal biyopsi ile BOOP tanısı konulan 7 olgu retrospektif olarak incelendi.
|
BULGULAR | Beş olgu (%71) kadın, 2 olgu (% 29) erkekti. Olguların yaş ortalaması 54.8±13.5 (35-76) idi. On paket-yıl sigara kullanan bir olgu dışında diğer olguların hiçbiri sigara kullanmamıştı. BOOP için etyolojik nedenler; 2 olguda meme ca tanısı ile uygulanan KT ve RT, 1 olguda 3 yıl önce böbrek transplantasyonu ve immünsüpresif ilaç kullanımı, bulaşıkçılık yapan 1 olguda ise buhar inhalasyonu olarak tesbit edildi. Diğer 3 olguda etyolojik bir neden saptanamadı. Ortalama semptom süresi 161.4± 183.6 gün (20-480) dü. En sık saptanan semptomlar nefes darlığı (% 85), öksürük (%71), halsizlik (%57) ve ateş (%57) ti. Radyolojik olarak 5 hastada bilateral, bir hastada tek taraflı olmak üzere hava bronkogramları içeren konsolidasyon ve buzlu cam alanları; bir hastada mikronodüler infiltrasyon ve bronşektazi saptandı. Kortikosteroid tedaviyi tamamlayan 4 olgudan iki olgunun tedavisi 6 ayda kesildi. 2 olguda steroid dozu azaltıldığında nüks gelişmesi üzerine tedavi süresi uzatıldı. Bir olgu 1. aydan sonra tedaviyi terk etti. 2 olgunun halen tedavisi devam etmektedir.
Resim 1:
 HEX4 Masson cisimcikleri ve interalveolar fibrozis
Resim 2:
 HEX10 Masson cisimcikleri ve interalveolar fibrozis
Resim 3:
 Tedavi öncesi PA akciğer grafisi
Resim 4:
 Tedavi sonrası PA akciğer grafisi
Resim 5:
 Tedavi öncesi Toraks CT
Resim 6:
 Tedavi sonrası Toraks CT
Resim 7:
 Ters halo belirtisi ve konsolidasyon
Resim 8:
 Resim 9:
 Hava bronkogramları içeren bilateral konsolidasyon
Resim 10:
 Resim 11:
 Ters halo belirtisi
Resim 12:
 Hava bronkogramları içeren konsolidasyon ve bronşektazi
Resim:13
 Mikronodüller ve bronşektazi
|
TARTIŞMA | BOOP klinik olarak birçok hastalıkla karışabilir. Tanı, uygun klinik ve karakteristik histopatolojik bulgular eşliğinde konur. BOOP tanısında açık akciğer biyopsisi altın standarttır. Ancak yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) destekli TBB ile de tanısal örnek elde etme şansı yüksektir. Poletti ve arkadaşları, BOOP tanısında TBB’nin duyarlılığını %64, özgüllüğünü %86, etkinliğini ise %69 olarak bildirmişlerdir ve tanıda BAL ile birlikte TBB uygulamasını ilk aşamada önermektedirler.Bizde çalışmamızda farklı etyolojilerin neden olduğu hepsine TBB ile tanı koyduğumuz yedi olguyu sunduk.
|
KAYNAKLAR | 1- Poletti V, Cazzato S, Minicuci N et al. The diagnostic value of bronchoalveolar lavage and transbronchial lung biopsy in cryptogenic organizing pneumonia. Eur Respir J 1996;9:2513-6.
|
|