[EP-220]

EPOSTER OTURUMU-16 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONU

Piyoderma gangrenosum ve akciğer tutulumu

Ersin Demirer1, Oğuzhan Okutan1, Dilaver Taş1, Zafer Küçükodacı2, Ersin Öztürk3, Alaattin Köseler1, Turgut Öztutgan1, Zafer Kartaloğlu1
1GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Servisi, İstanbul
2GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Patoloji Servisi, İstanbul
3GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Radyoloji Servisi, İstanbul

Piyoderma gangrenosum miyelodisplastik sendrom ile ilişkili olabilen ağrılı, ülserovejetatif lezyonlarla karakterize nötrofilik dermatoz grubu bir cilt hastalığıdır. Lezyonları keskin kenarlı, eritemli ülserler şeklindedir. Kemik, kas, akciğer, kalp ve göz gibi organlar da tutulabilmektedir. Yirmibir yaşındaki erkek olgu öksürük, hemoptizi, bacaklarda ağrı ve ülsere lezyonlar, dizde şişlik şikayetleri ile başvurdu. Sağ bacak dış kenarından yapılan punch biyopsi ile piyoderma gangrenosum tanısı kondu. HRCT’de sağ akciğerde tübüler bronşektazik değişiklikler ile orta lob medial segmentte hava bronkogramları izlenen konsolidasyon saptandı. Olgu vaskülit, romatizmal hastalıklar ve diğer sistemik hastalıklar yönünden oldukça detaylı bir incelemeye alındı. Bu tür hastalıklara rastlanmadı. Fiberoptik bronkoskopide mukoza hiperemik izlendi. Ana karinadan alınan mukoza biyopsisinde lökoklastik vaskülit saptandı. Nonspesifik antibiyotik tedavi ve kortikosteroid tedavisi alan hastanın yaklaşık iki aylık süreç içerisinde derideki lezyonlarda iyileşme izlendi. Hemoptizi tekrarlamadı. Olgunun kontrol HRCT’sinde bronşektazi haricinde bulgu yoktu. Lökoklastik vaskülitin bronş mukozasında da görülmesi piyoderma gangrenosumdaki ciltaltı vasküler yataktaki bulguların akciğer bronş mukozasında da benzer bir immune yanıtın olduğunu açıklayabilir. Literatürde bu tür olgu bildirimi yoktur. Geriye dönük incelememizde romatoid artrit akciğer tutulumu olan bir olguda da bronş mukozasında lökoklastik vaskülit bulunduğunu saptadık. İmmun olayların rol aldığı sistemik tutulum olabilen hastalıkların akciğer tutulumlarında bronş mukozasının da etkilenebileceği yönündeki fikrimizin bu konuda yapılacak çalışmalarda araştırılmasını tavsiye ediyoruz.

GİRİŞ-AMAÇ

Piyoderma gangrenosum miyelodisplastik sendrom ile ilişkili olabilen ağrılı, ülserovejetatif lezyonlarla karakterize nötrofilik dermatoz grubu bir cilt hastalığıdır. Lezyonları keskin kenarlı, eritemli ülserler şeklindedir. Kemik, kas, akciğer, kalp ve göz gibi organlar da tutulabilmektedir.


OLGU

Yirmibir yaşındaki erkek olgu öksürük, hemoptizi, bacaklarda ağrı ve ülsere lezyonlar, dizde şişlik şikayetleri ile başvurdu. Sağ bacak dış kenarından yapılan punch biyopsi ile piyoderma gangrenosum tanısı kondu. HRCT’de sağ akciğerde tübüler bronşektazik değişiklikler ile orta lob medial segmentte hava bronkogramları izlenen konsolidasyon saptandı. Olgu vaskülit, romatizmal hastalıklar ve diğer sistemik hastalıklar yönünden oldukça detaylı bir incelemeye alındı. Bu tür hastalıklara rastlanmadı. Fiberoptik bronkoskopide mukoza hiperemik izlendi. Ana karinadan alınan mukoza biyopsisinde lökoklastik vaskülit saptandı. Nonspesifik antibiyotik tedavi ve kortikosteroid tedavisi alan hastanın yaklaşık iki aylık süreç içerisinde derideki lezyonlarda iyileşme izlendi. Hemoptizi tekrarlamadı. Olgunun kontrol HRCT’sinde bronşektazi haricinde bulgu yoktu.




Cilt lezyonları



HRCT



Deri biyopsisi

HE, X200, Damar duvarını infiltre eden polimorfonükleer lökositlerin izlendiği lökoklastik vaskülit


Bronş biyopsisi

HE, X100, Damar duvarını infiltre eden polimorfonükleer lökositlerin izlendiği lökoklastik vaskülit


SONUÇLAR

Lökoklastik vaskülitin bronş mukozasında da görülmesi piyoderma gangrenosumdaki ciltaltı vasküler yataktaki bulguların akciğer bronş mukozasında da benzer bir immune yanıtın olduğunu açıklayabilir. Geriye dönük incelememizde romatoid artrit akciğer tutulumu olan bir olgumuzda da bronş mukozasında lökoklastik vaskülit bulunduğunu saptadık. İmmun olayların rol aldığı sistemik tutulum olabilen hastalıkların akciğer tutulumlarında bronş mukozasının da etkilenebileceği yönündeki fikrimizin bu konuda yapılacak çalışmalarda araştırılmasını tavsiye ediyoruz.