[EP-242]EPOSTER OTURUMU-17 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONUPulmoner Endometriozis (Olgu Sunumu)Soner Gürsoy1, Ahmet Üçvet1, Şener Yıldırım1, Esra Yamansavcı1, Şeyda Örs Kaya1, Sülün Ermete2 1Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Göğüs Cerrahisi Kliniği
2Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
Endometriosis uterus dışında endometrial glandlar ve stromanın bulunması olarak tanımlanır. Genellikle pelvis içi organlarda yerleşim gösterir. Ekstrapelvik yerleşimi nadir (%1-2) görülmektedir. 42 yaşında kadın hasta ağızdan kan gelmesi yakınması ile başvurdu. Anamnezinde hemoptizinin menstrüel kanama ile eş zamanlı oluştuğu belirlendi. Toraks BT'de sağ alt lob bazal segmentlerde düzensiz sınırlı, kalın cidarlı, 16x11 mm boyutlarında kaviter lezyon mevcuttu. Menstrüasyon döneminde çekilen kontrol Toraks BT'de lezyonun çevresinde konsolidasyon izlendi. Hastaya sağ alt loba multibazal segmentektomi operasyonu uygulandı. Kati patoloji raporu "Endometriozis" olarak sabitlendi. Operasyon sonrası dönemde hastanın hemoptizi yakınması tekrarlanmadı. GİRİŞ-AMAÇ | Endometriosis uterus dışında endometrial glandlar ve stromanın bulunması olarak tanımlanır. Genellikle pelvis içi organlarda yerleşim gösterir. Pelvik ağrı ve infertilite ile sonuçlanabilir. Ekstrapelvik yerleşimi nadir (%1-2) görülmektedir. Gastrointestinal sistem, üriner sistem, periferik ve santral sinir sistemi ve toraks yerleşimi tanımlanmıştır. Toraksta en sık katamenial pnömotoraks şeklinde görülür. Hemotoraks, hemoptizi, pnömomediastinum, pulmoner nodül ve plevral kitle tanımlanmış diğer belirti ve bulgulardır. Tanı alan olgularda medikal (progesteron, danazol, GnRH analogları vb.) ve/veya cerrahi rezeksiyon önerilmektedir. Ağızdan kan gelmesi yakınması ile tetkik edilen ve intraoperatif pulmoner endometriozis tanısı sabitlenen ve cerrahi olarak tedavi edilen olgumuz nadir görülmesi nedeni ile sunulmuştur.
|
OLGU | 42 yaşında kadın hasta ağızdan kan gelmesi yakınması ile başvurdu. Öz ve soy geçmişinde DM ve hiperlipidemi dışında özellik saptanmadı. Anamnezinde hemoptizinin menstrüel kanama ile eş zamanlı oluştuğu belirlendi. Çekilen PA akciğer grafisinde sağ alt zon medialinde yaklaşık 2cm çaplı opak cidarlı oval heterojen dansite izlendi (Resim 1). Toraks BT'de sağ alt lob bazal segmentlerde düzensiz sınırlı, kalın cidarlı, 16x11 mm boyutlarında kaviter lezyon saptandı (Resim 2). Menstrüasyon döneminde çekilen kontrol Toraks BT'de lezyonun çevresinde konsolidasyon mevcuttu (Resim 3). Yine menstrüasyon döneminde yapılan bronkoskopide sağ alt lob süperior segment ayrımı sonrasında bazal segmentlerden hemoraji geldiği izlendi. Hastaya eksploratris torakotomi uygulandı. Eksplorasyonda; alt lob bazal segmentlerin lateralinde, prizma şeklinde bir alanda visseral plevrada renk değişikliği oluşturan, yamalı tarzda kahverenkli ve pigmentli bir alan bulunduğu; bu alanın palpasyonunda da lastik kıvamında düzensizlikler içerdiği saptandı. Hastaya sağ alt loba multibazal segmentektomi operasyonu uygulandı (Resim 4,5,6). Kati patoloji raporu "Endometriozis" olarak sabitlendi. Postoperatif dönemi sorunsuz geçen olgu 6. günde taburcu edildi. 14 aylık takip süresi içinde olan olgunun hemoptizi yakınması tekrarlamadı ve olağan takibi devam etmektedir.
Resim 1
 Başvuru sırasında çekilen PA akciğer grafisi
Resim 2
 Başvuru sırasında çekilen Toraks BT
Resim 3
 Menstruasyon sırasında çekilen Toraks BT
|
|