[EP-255]EPOSTER OTURUMU-18 | Tarih ve Saat: 22.10.2010, 17:00 - 18:00 | Salon: EPOSTER SALONUSigara Kullanımının Tüberküloz Seyrine EtkisiBilgen Begüm Afşar, Mevhibe Esen Akkaya, Sinem Güngör, Murat Yalçınsoy, Sevinç Bilgin TCSB Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi
Günümüzde sigara kullanımı ve tüberküloz dünyadaki en büyük iki halk sağlığı sorunudur. Sigaranın, konakçının basile hassasiyetini artırarak ve öksürük yolu ile basilin bir kişiden diğerine geçmesini kolaylaştırarak, risk yarattığı düşünülmektedir. Çalışmamızda, akciğer tüberkülozu tanısı almış olgularda sigara kullanımının hastalığın seyrine etkisini araştırmayı amaçladık.
Çalışmamıza tüberküloz tedavisini tamamlayan 101 hasta alındı. Tedavisini bitiren hastalara, ilaçları kesildiği gün sigara içme durumlarını gösteren formlar dolduruldu ve hastaların, dosyaları incelenerek, semptomlar, başlangıç basil durumu, radyolojik özellikler, tüberkülozun radyolojik yerleşimi, tedavi süresindeki yan etkiler, tedavi sonuçları, balgam konversiyonu kaydedildi.
Hastalar sigara içme durumlarına göre iki gruba ayrıldı (Grup 1 Sigara içen OLGU: n:50, K / E: 3 / 47, yaş ortalaması 42,4 ± 2, sigara ortalama paket-yıl 37,66; Grup 2 Sigara içmeyen olgular, n:51, K / E: 13 / 38, yaş ortalaması 32,7 ± 2 idi. Semptomlar, başlangıç basil durumu, radyolojik özellikler, tüberkülozun radyolojik yerleşimi, tedavi sonuçları açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sigara içen grupta 4 olguda rezistans bulundu (p>0.005). Balgam konversiyonu açısından Grup 1’de konversiyonun 3. ve 4. aya kaldığı olgular daha fazla olmakla birlikte anlamlı bulunmadı (Grup 1: 9 olgu, Grup 2: 1 olgu) (p>0,05).
Sonuç olarak; çalışmamız sonuçlarına bakıldığında, sigara kullanımı tüberküloz seyrini etkilememiş görünse de, tüberküloz ve sigara birlikteliği toplum sağlığı açısından her birinin tek başına oluşturduğundan daha fazla risk oluşturmaktadır. Bu nedenle tüberkülozlu hasta yönetiminde sigara bıraktırma yöntemlerine de yer verilmesinin yararlı olacağı kanısındayız. GİRİŞ-AMAÇ | Günümüzde sigara kullanımı ve tüberküloz dünyadaki en büyük iki halk sağlığı sorunudur. Sigaranın, konakçının basile hassasiyetini artırarak ve öksürük yolu ile basilin bir kişiden diğerine geçmesini kolaylaştırarak, risk yarattığı düşünülmektedir. Çalışmamızda, akciğer tüberkülozu tanısı almış olgularda sigara kullanımının hastalığın seyrine etkisini araştırmayı amaçladık.
|
YÖNTEM-GEREÇLER | Çalışmamıza tüberküloz tedavisini tamamlayan 101 hasta alındı. Tedavisini bitiren hastalara, ilaçları kesildiği gün sigara içme durumlarını gösteren formlar dolduruldu ve hastaların, dosyaları incelenerek, semptomlar, başlangıç basil durumu, radyolojik özellikler, tüberkülozun radyolojik yerleşimi, tedavi süresindeki yan etkiler, tedavi sonuçları, balgam konversiyonu kaydedildi.
|
BULGULAR | Hastalar sigara içme durumlarına göre iki gruba ayrıldı. (Grup 1 Sigara içen OLGU: n:50, K / E: 3 / 47, yaş ortalaması 42,4 ± 2, sigara ortalama paket-yıl 37,66; Grup 2 Sigara içmeyen olgular, n:51, K / E: 13 / 38, yaş ortalaması 32,7 ± 2). Gruplara göre demografik özellikler tablo 1’de özetlenmiştir.
Sigara içen ve içmeyen grupta semptomlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (Tablo 2).
Hastaların ortalama tedavi süreleri sigara içen grupta 223,8; sigara içmeyen grupta 230 gün idi ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0,75).
Sigara içen ve içmeyen grupta nüks ve yeni olgu olma, radyolojik bulgular, tüberküloz yerleşimi, tanı yöntemi, tedavi sonuçları, ortalama tedavi süresi, hepatotoksisite gelişimi, yan etki, rezistans, basil konversiyonu, kültür konversiyonu parametreleri açısından karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu (Tablo 3).
Sigara içen grupta 4 olguda rezistans bulundu (p>0.005). Balgam konversiyonu açısından Grup 1’de konversiyonun 3. ve 4. aya kaldığı olgular daha fazla olmakla birlikte anlamlı bulunmadı (Grup 1: 9 olgu, Grup 2: 1 olgu) (p>0,05).
TABLO 1
 Olguların Sigara İçme Durumlarına Göre Demografik Verileri
TABLO 2.
 Olguların Semptomları
TABLO 3.
 Olguların tüberküloz ile ilgili parametreleri
|
TARTIŞMA | • Farklı çalışmalarda sigara içen grupta ARB pozitifliği anlamlı olarak yüksek bulunurken, çalışmamızda sigara içen ve içmeyen grupta semptomların sıklığı ile tanıda ARB pozitifliği ve kültür pozitifliği görülmesi açısından istatiskiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
• Bir çok çalışmada sigara içenlerde kaviter lezyonların fazlalığı dikkat çekicidir. Çalışmamızda sigara içen ve içmeyen grupta radyolojik bulgular, açısından istatiskiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
• Çeşitli çalışmalarda sigara içenlerde basil konversiyonunun geciktiğini bildirilmekle beraber, daha fazla sayıda çalışmada, sigara içiminin, iki aylık antitüberküloz tedaviden sonra balgamda direkt bakı ile veya kültürle basil konversiyonunu etkilemediği gösterilmiştir. Çalışmamızda da sigara içen ve içmeyen grupta basil konversiyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı.
|
SONUÇLAR | Sonuç olarak; çalışmamız sonuçlarına bakıldığında, sigara kullanımı tüberküloz seyrini etkilememiş görünse de, tüberküloz ve sigara birlikteliği toplum sağlığı açısından her birinin tek başına oluşturduğundan daha fazla risk oluşturmaktadır. Bu nedenle tüberkülozlu hasta yönetiminde sigara bıraktırma yöntemlerine de yer verilmesinin yararlı olacağı kanısındayız.
|
|