Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
30 Mayıs 2008

31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü-Hedef Daha Sağlıklı Bir Gençlik

Tütün alışkanlığı ve tütün ürünlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklar toplumsal halk sağlığı sorunudur. Yalnızca kullanan kişilerin değil, pasif olarak tütün dumanına maruz kalanların da etkilendiği göz önüne alınırsa sorunun ciddiyeti daha da artmaktadır.

Bugüne kadar halk sağlığına yönelik çıkartılmış en önemli yasa olan ve 19 Mayıs tarihinde yürürlüğe girmiş olan 5727 sayılı kanun bu önemli sağlık sorununun çözülmesinde eminiz ki çok anlamlı olacaktır. Hekimler, uzmanlık dernekleri ve tıp alanındaki bilimsel derneklere bu yasanın desteklenmesi, anlatılması ve vatandaşın sahip çıkmasının sağlanması konusunda önemli görevler düşmektedir.

Eski kanunda tütün zararların önlenmesi amaçlanırken, bu kanunda bunun kontrolü de sağlanmak istenmektedir. Tütünün her aşamasının kontrol altında tutulması söz konusudur. Kanunda altı belki de çizilecek en önemli ayrıntı temiz hava solumak özgürlüğünden bahsedilmesidir. Bu, yasanın tümüyle birlikte pasif içiciliğin önlenmesi için çok önemli bir adımdır. Kişilerin ve gelecek nesillerin tütün ürünlerinin zararlı etkilerinden korunması hedeflenmektedir.

1996 yılından beri var olan fakat tam olarak uygulanmayan sigara yasağına göre toplu taşıma araçlarında, kamu hizmeti veren kurumlarda sigara içilmemesi gerekiyordu. Ancak yeni kanunda bu yasaklar daha kapsamlı olmuş, tüm kamu kurumlarında sigara içilmesi yasaklanmış, sigara için özel oda oluşturulması olasılığı ortadan kalkmış ve bu yasaklar hizmet verenleri de alanları da kapsar hale gelmiştir. İçenler hakkında yaptırım söz konusudur. Bunları uygulamayan amirler hakkında yaptırımlar söz konusudur. Özel sektörde, fabrikalarda, spor tesislerinde, eğitim kurumlarında sigara içilmeyecektir. Taksiler de dahi sigara içilemeyecektir.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği - TÜSAD ve Tütün Kontrolü Çalışma Grubu da bu konuda üzerine düşen sorumluluk bilinciyle, etkin bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ve toplantılar programlayarak bu konuda geleceğe imza atmak kararındadır.
 

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale