Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
26 Mayıs 2009

“ASTIM ENGEL DEĞİL” Projesinin Başarıyla sonuçlanması nedeniyle TÜSAD Merkez Yönetim Kurulunun Bildirisi

Bilindiği gibi, klinik yönden tam kontrol altında olmayan Astımlı hastaların yarısından çoğunda minimal egsersizlerle bile semptomlarda bir artış ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca astımlı sporcuların çoğunda bazen de sağlıklı sporcularda sportif aktiviteler sırasında ya da sonrasında ani astım atağı olabilir. Pek çok kişi egzersize bağlı astım atağı yüzünden spor yapmak istemez. Spor yapmak isteyenler ise genellikle doktorlarının bu konuyu önemsememesinden dolayı herhangi bir öneri alamazlar. Sonuçta, fiziksel aktivitelerini kısıtlayan, spordan ve egsersizden uzak duran, azalan fiziksel kondisyonları ve artan kiloları nedeniyle günlük yaşamsal aktivitelerini dahi yapmakta zorlanan, kalp ve damar hastalıkları yönünden riske girmiş bireyler ortaya çıkmaktadır. Egzersiz hem fiziksel hem duygusal iyi olma hali için gereklidir. Yapılan bir araştırmada; olimpiyatlara katılan sporcuların %16’sında astım olduğu saptanmış, işin ilginç yanı da bu sporcuların astımı olmayan sporculardan daha başarılı olabildiği görülmüştür.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği olarak derneğimizin en önemli hedeflerinden olan, topluma yönelik akciğer sağlığını iyileştirme faaliyetleri çerçevesinde ;astımlı hastalarda tedaviyle sağlanacak tam kontrolün ve egzersizin önemine dikkat çekmek için bu koşu projelendirilmiştir.

“Astım Engel Değil” Türkiye Maratonu’nunda kendisi de astım hastası olan İbrahim Şahin, astımın düzenli hekim kontrolü ve tedaviyle, normal yaşama engel olmadığını göstermek amacıyla Türkiye’yi bir uçtan bir uca koşmuştur..

Almanya'da çalışan bir Türk işçisi olan İbrahim Şahin bir yakını aracılığıyla derneğimize ulaşıp, Astım hastası olduğunu, ancak bir süredir hastalığının tümüyle kontrol altında olduğunu, amatör olarak Almanya'da maraton koştuğunu ve Türkiye'de aynı şeyi yapmak istediğini ve destek verip veremeyeceğimizi sormasını takiben TÜSAD Astım Çalışma Grubumuz, kendisini hastalığı ve diğer yönlerden inceleyip, bunun olabileceğini ve bu yönde bir proje geliştirebileceklerini dernek yönetimine bildirmiştir.. Yaklaşık 6 ay süren hazırlıklardan sonra 13 Nisan'da Antalya'da düzenlenen bir tören ve basın toplantısıyla maraton startı verilmiştir. Astım hastası maratoncu İbrahim Şahin’le birlikte düzenlenen ve başarıyla sonuçlanan bu kampanyayla, astım hastalarının, hekim kontrolünde düzenli tedavi ile astımlarını kontrol altına alabilecekleri, kendilerini “astımlı gibi hissetmeyecekleri” normal bir hayat sürebilecekleri , spor yapıp hatta maraton bile koşabilecekleri mesajı kuvvetle verilmeye çalışılmıştır.

İbrahim Şahin, Antalya’dan başladığı “Astım Engel Değil” maratonunda Burdur-Afyon-Kütahya-Bilecik-Sakarya ve Kocaeli’den koşarak 5 Mayıs Dünya Astım Günün’de İstanbul’a ulaşmıştır. Günde yaklaşık 40 km koşan ve ertesi gün kaldığı yerden başlayarak yeni günün koşusunu tamamlayan İbrahim Şahin yaklaşık 780 kilometreyi 22 günde tamamlamıştır. “ASTIM ENGEL DEĞİL “ projesi kapsamında; maraton dışında , kampanya süresince astım hakkında toplumu bilinçlendirmek üzere Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Bilecik, Samsun, Trabzon, Eskişehir, Adana, Urfa ve İstanbul’da halk bilgilendirme toplantıları düzenlenmiştir.

5 Mayıs Dünya Astım Gününde, I. Boğaz Köprüsü geçişini takiben İstanbul’da Ortaköy meydanında düzenlenen bir törenle maratonun finali yapılmış, aynı gün İstanbul’da 4 ayrı merkezde halk bilinçlendirme toplantıları düzenlenmiştir. Ortaköy’de düzenlenen törene Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, kendisi de astımlı bir sporcu olan, spor yazarı Rıdvan Dilmen, Beşiktaş Burak Reis İlköğretim Okulu öğrencileri ,astımlı hastalar ve vatandaşlar katılmıştır.

İnsan yaşamını etkileyen, yaşam kalitesini düşüren ve çok yaygın görülen kronik gidişli bir sağlık sorunu olan astımın düzenli tedavi ile kontrol altına alındığında, hayata engel olmadığına dikkat çekmek için Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği-TÜSAD tarafından projelendirilen bu önemli etkinlik; GlaxoSmithKline’ın (GSK) desteği ile gerçekleşmiştir

Bu projenin oluşmasında ve yaşama geçirilmesinde , insanüstü bir gayretle çalışan Astım Çalışma Grubu Başkanımız Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu’na, Astım Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyelerimize, birçok zorluğa karşın büyük bir özveri ile koşuyu sürdüren ve tamamlayan maratoncumuz İbrahim Şahin’e, koşu ve kampanyaya olanak sağlayan ve onay veren Sağlık Bakanlığı ve tüm olanaklarını seferber eden Valilikler ve İl Sağlık Müdürlüklerimize, illerde yapılan “ Halk Bilinçlendirme” toplantılarında bize destek sağlayan meslektaşlarımıza ve üyelerimize ,koşuyu ve kampanyayı karşılıksız destekleyen GlaxoSmşithKline (GSK)’a ve yönetici kadrosuna, , çok ayrıntılı ve özen isteyen bu organizasyonu gerçekleştiren Halat Organizasyon şirketinin yetkililerine, kampanya süresince PR faaliyetlerini etkin bir şekilde yürüterek kampanyanın ve halka yönelik mesajların gerek ulusal gerekse yerel medya kuruluşlarında yoğun bir şekilde yeralmasını sağlayan Rekta şirketinin mensuplarına, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Kampanya başlangıcından itibaren üyelerimizden, hastalardan ve meslektaşlarımızdan gelen geri bildirimler, astımlı hastalarımızın tedavilerine ve hastalıklarına farkındalık düzeyi ile tedavi uyumu açısından daha bilinçli yaklaştıklarını ve kendilerine daha yüksek hedefler koyduklarını ortaya koymaktadır.

Koşu ve kampanya ile ilgili detaylı bilgileri organizasyona ait www.astimengeldegil.com ile derneğimizin www.solunum.org.tr  adreslerinden izleyebilirsiniz.

TÜSAD MERKEZ YÖNETİM KURULU
 

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale