Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
3 Haziran 2009

“DUMANSIZ YAŞAM DESTEK ÖDÜLÜ” İLK SAHİBİNİ BULDU!

“Dumansız Yaşam Destek Ödülü” Şişli Belediye Başkanı Sn. Mustafa Sarıgül’e takdim edildi.

“Dumansız Yaşam Destek Ödülü”, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından bu yıldan başlayarak her yıl sigarayı bırakmada topluma ve diğer kurum ve kuruluşlara örnek olacak uygulamalar gerçekleştirmiş ve ölçülebilir değer yaratarak dikkat çeken projelere verilecek.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nün önemini vurgulamak ve dumansız yaşama destek veren kişi/kurumları desteklemek amacıyla, 29 Mayıs Cuma günü düzenlenen tören ile “Dumansız Yaşam Destek Ödülü”nü Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e verdi.

Törende bir sunum gerçekleştiren TÜSAD ikinci Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, “Dumansız Yaşam Destek Ödülü”nü Mustafa Sarıgül’e vermemizin başlıca nedeni, bugüne kadar, 4207 sayılı yasaya “Dumansız Masa” uygulamasıyla destek vermesi oldu. Kendileri 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren lokantalar, kahvehane, kafeterya ve birahanelerde de sigara yasağını öngören 5727 sayılı yasaya da tam destek vereceğini her ortamda belirtiyor. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e uygulamalarından dolayı teşekkür etmek ve 19 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan kapsamlı yasakların sıkı takipçisi olacağına dair söz almak istiyoruz” diye konuştu.

Törende söz alan TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir ise “Dünya Sağlık Örgütü sigaranın ölümcül zararlarını vurgulamak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla her yıl 31 Mayıs’ı Sigarasız Dünya Günü olarak kabul etmiştir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin insanımızı sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle erken yaşta kaybetmekteyiz. Ülkemizin bu konuda en hızlı ve radikal çözümleri devreye sokan ülkelerden biri olduğunu gururla söylemek isterim” dedi. Prof. Dr. Demir, kapalı alanlarda sigara yasağının yürürlüğe girdiği ülkelerde sigaraya bağlı ölümlerin azaldığının gösterildiğinin; yine de yasağın uygulandığı işletmelerin cirolarında azalma olmadığının ölçüldüğünün altını çizdi. Prof. Dr. Demir, “Tüm sigara içenler sigarayı bırakma konusunda yardım almak için hekimlerine ya da eczacılarına başvurabilir. Günümüzde sigarayı bırakmada kişilere destek olacak, güvenliği ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış birçok yöntem bulunmaktadır. Sonuçta; insan sağlığının en önemli düşmanı sigara ile mücadele etmek ve ‘Dumansız Hava Sahası’ oluşturmak hepimizin asli görevi olmalıdır” dedi.

Dumansız Yaşam Destek Ödülü’nü almak için kürsüye çıkan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Çağımızın en büyük tehlikelerinden birisi olan sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararlarını önlemek ve buna karşı mücadele etmek, yasalarımızın yerel yönetimlere verdiği bir görev… 2006’da öncü olarak başlattığımız uygulama, sigara içenlerin özgürlüklerine saygı göstermekle birlikte sigara içmeyenleri de korumayı amaçlıyordu. 2009 yılına gelindiğinde ise devletin de desteği ile koruma kapsamı genişledi ve sigara içenleri de bilinçlendirerek bu alışkanlıktan uzaklaştırmayı hedefliyor. İşletme sahipleri endişelenmesinler, sigara konusundaki düzenlemeler özellikle lokanta, kafeterya ve alışveriş merkezlerine daha ferah ve modern bir görünüm kazandıracak" dedi.

Bu yılki ödülün verilmesinde koşulsuz eğitim destekleri nedeniyle Johnson&Johnson firmasına teşekkür ederiz.

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale