Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
22 Eylül 2023

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) Farkındalık Ayı Basın Bildirisi

TÜSAD’DAN PULMONER FİBROZİS FARKINDALIK AYI'NDA ÖNEMLİ UYARILAR

IPF tanı ve tedavisinde uzman merkezler artmalı

Solunum Derneği TÜSAD, akciğer sertleşesi olarak bilinen İdiyopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hastalığının yaşam süresini kısaltmasının, erken teşhis ve tanının önemini artırdığına dikkat çekti. TÜSAD Difüz Parankimal Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu’ndan Prof. Dr. Nilgün Yılmaz Demirci hasta sayısının dünyada 3 milyon olarak tahmin edildiğini belirtirken, “Hastaların tanı ve tedavi süreçlerinin multidisipliner ekiplerce doğru yönetilmesi gerekiyor. Bunun için de uzman merkezlerin sayısı artırılmalı” dedi.

 

IPF ile ilgili risk faktörleri ve şikayetleri olan kişilerin doğru ve erken tanı alması amacıyla, Eylül ayı Akciğer Sertleşmesi (Pulmoner Fibrozis) Farkındalık ayı ilan edildi. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Difüz Parankimal Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu adına açıklama yapan Prof. Dr. Nilgün Yılmaz Demirci, bu hastalığın tanı ve tedavisi için uzman merkezlerin in önemine dikkat çekti.

Her 100 bin kişiden 14 ila 43 kişiyi etkilediği düşünülen ve dünyada toplam yaklaşık 3 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen bu hastalık hakkında Nilgün Demirci, şu bilgileri verdi: “Normal akciğer dokusunun çeşitli sebeplerle oluşan hasarına bağlı kalınlaşarak sertleşmesi ve esnekliğini kaybetmesine akciğer sertleşmesi- pulmoner fibrozis denir. Akciğer sertleşmesi olan hastalarda yaşam süresi kısaldığından tanı ve tedavi süreci doğru şekilde yönetilmeli. Bunun için de hastaların akciğer sertleşmesi konusunda deneyimli bir göğüs hastalıkları uzmanı önderliğinde romatoloji, göğüs cerrahisi, radyoloji ekibinden oluşan multidisipliner ekip tarafından değerlendirilmesi önemli. 200’den fazla hastalık akciğer sertleşmesine neden olabilse de çoğunlukla akciğer sertleşmesine sebep bulunamayabilir ve bu durum idiyopatik (nedeni bilinemeyen akciğer sertleşmesi ya da pulmoner fibrozis) olarak adlandırılır. IPF ise, akciğer sertleşmesinin en sık görülen çeşidi.”

 
UZMAN MERKEZLERİN SAYISI ARTMALI
Demirci, pulmoner fibrozisin tanısal sürecinde tüm aşamaların eksiksiz yapılabilmesinin önemine dikkat çekerek, şu çağrıyı yaptı: “Uyum içinde çalışan multidisipliner ekiplerin olduğu merkez sayılarının artması önemli. Eğer bu merkezler artarsa, akciğer sertleşmesi hastalarının doğru tanı süreci kolaylaşır. Akciğer sertleşmesi tanı ve takibinde ayrıntılı solunum fonksiyon testleri, tekniğine uygun çekilen akciğer bilgisayarlı tomografisi, romatolojik kan tahlilleri gerekir. Bunları doğru yapılabilen merkezlerin yaygınlaştırılması şart. Akciğer sertleşmesinde tedavi süreci sigaranın bırakılması, sertleşmeyi yavaşlatmaya yönelik- antifibrotik ilaçlar olan pirfenidon ve nintedanib kullanımı, oksijen tedavisi, pulmoner rehabilitasyon, aşılama, akciğer nakli ve yeni ilaç çalışmalarına hastaların yönlendirilmesi gibi çok yönlü bir süreci kapsar. Pulmoner rehabilitasyon ve akciğer nakli yapan merkezler dahil tedavi imkanlarının yaygınlaştırılması ile akciğer sertleşmesi hastalarının bu imkanlara rahatlıkla ve kolaylıkla ulaşabilmesi sağlanabilir.”

ÇEVRESEL FAKTÖRLER DE ETKİLİ
Bu hastalığa sebep olan faktörler arasında tütün ve tütün ürünlerinin yanı sıra ağır geçirilmiş viral enfeksiyonlar, reflü, genetik özellikler, ritim düzenleyici bazı ilaçlar, kemoterapi ilaçlarının bir bölümünün yer aldığını belirten Demirci, çevresel faktörlerin de pulmoner fibrozise neden olabileceğine dikkat çekti. Demirci, bu konu şunları söyledi: “Küf ve küflü saman maruziyeti, papağan, kanarya, muhabbet kuşu güvercin gibi kuşların proteinlerinin solunması, jakuziler, yüzme havuzları, kaplıcalar, saunalar, duşlar ve nemlendiricilerdeki kirli sulardan alınabilen çeşitli mantar, bakteri ve hayvansal protein kaynaklı tozların veya kimyasalların solunum yoluyla alınması, mesleksel olarak asbest, silika, kömür tozu gibi tozların solunum yolu ile alınarak akciğerde birikmesi ile birlikte hava kirliliğinin artması gibi durumlar akciğer dokusunda hasarlanmaya ve bir süreçten sonra sertleşmeye-fibrozise sebep oluyor. Bunların yanında vücudun bağışıklık sisteminin kendi organlarına saldırarak iltihaplanma ve zedelenmesine neden olan romatolojik hastalıklarda akciğer sertleşmesi oluşabiliyor.”

BELİRTİLERİ; NEFES DARLIĞI VE ÇITIRTI SESİ
Hastalık nedeniyle akciğerlerin sertleştiği için esnekliğini kaybettiğini ve oksijenin vücuda geçişinin zorlandığını aktaran Demirci, pulmoner fibrozisin ayırt edici belirtileri ve tedavi süreciyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Bu durum hastalarda başlangıçta efor sırasında, daha sonra da istirahatte belirginleşen nefes darlığı ve kuru öksürüğe sebep olur. Bu hastalar muayene edildiğinde akciğer sertleşmesinin tipik bulguları olan çıtırtı sesleri duyulabilir.”

FARKINDA OLALIM
“TÜSAD- Difüz Parankimal Akciğer Hastalıkları grubu olarak yaşam koşullarının hızlı değiştiği tüm Dünyada risk faktörleri ve şikayetleri olan kişilerin doğru ve erken tanı alması ve yönetilebilmesi için akciğer sertleşmesi- pulmoner fibrozis farkındalık ayı ile konunun önemine dikkat çekmek farkındalık yaratmak istiyoruz.”

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mayıs 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
 LookUs & Online Makale