Skip Navigation Links

Solunum 2010 Basın Bülteni

NEFESİN KIYMETİNİ BİLENLER
32. ULUSAL KONGRE SOLUNUM 2010’DA BULUŞTU

Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık % 20’si akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşmakta. Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH olarak, toplumlar tarafından az tanınan ancak hekimler tarafından iyi bilinen bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her yıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle ölüyor. Türkiye’de bir yılda ortalama 15 bini geçen sayıda akciğer kanseri vakası görülüyor.

Göğüs hastalıkları alanında Türkiye’nin ilk bilimsel meslek kuruluşu “Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği” tarafından düzenlenen “32. Ulusal Kongre SOLUNUM 2010” Antalya’da gerçekleştirildi. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısına SOLUNUM 2010 Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, TÜSAD Koah Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen ve TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir konuşmacı olarak katıldılar.

TÜSAD’in 40. Yıl kutlamalarına denk gelen SOLUNUM 2010, ayrıca 2010 Dünya Akciğer Sağlığı Yılı olması nedeni ile önemli bir misyona da hizmet etti. Akciğer hastalıklarından kaynaklan ve sürekli artış gösteren ölüm oranlarına dikkat çekmek amacı ile Uluslararası Göğüs Hastalıkları Organizasyonları 2010 yılını “Dünya Akciğer Sağlığı Yılı” olarak ilan etti. Bu yıl kuruluşunun 40. Yılını kutlayacak olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) yıl içerisinde devam ettirdiği ve ettireceği “akciğer sağlığı konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek” faaliyetlerine kongre kapsamında da büyük önem verdi.

SOLUNUM 2010 Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, dünyada her yıl yüz milyonlarca insanın akciğer hastalıklarıyla yani tüberküloz, astım, pnömoni, inşuenza (grip), akciğer kanseri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi sağlık problemleri ile uğraşmakta olduğunu ve yine 10 milyondan daha fazla sayıda kişinin bu sebeplerle hayatını kaybetmekte olduğuna dikkat çekti. Kronik solunum hastalıklarının dünyadaki bütün ölümlerin % 7’sini ve dünya çapında hastalık yükünün % 4’ünü oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Filiz Koşar, bu hastalıklardan en çok etkilenen grubun yaşlılar, gençler, vücut direnci düşük ve bakımdan yoksun kişiler olduğunu bildirdi. Ayrıca bazı hastalıklar arasında da birbirini kötü yönde etkileyerek ölümü kolaylaştırma gibi bir sinerji söz konusu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Filiz Koşar bu hastalıklar arasında tüberküloz, HIV/AIDS, inşuenza (grip) ve astım ve KOAH ve akciğer kanseri olduğunu açıkladı.

Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık % 20’sinin akciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşmakta olduğunu bildiren TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, kalp hastalıkları ve nörolojik sorunlardan sonra sıralamada akciğer hastalıklarının geldiğine dikkatleri çekti.

Prof. Dr. Can Öztürk “Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH olarak, toplumlar tarafından az tanınan ancak hekimler tarafından iyi bilinen bir kronik akciğer hastalığı nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her yıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle ölüyor. Kalp hastalıklarından ölenlerin sayısının 8 milyon olduğunu düşünürsek, bu rakamların ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Nitekim KOAH’lı hastalar yetişkin nüfusun % 5-10’unu oluşturuyor ve sadece Avrupa ülkelerinde yılda 30 milyar Euro’luk bir ekonomik kayba yol açtığı hesaplanıyor.

KOAH dışında, Astım, Akciğer Kanseri, Pnömoni, Tüberküloz gibi sık görülen akciğer hastalıklarını da eklersek, sadece Avrupa Birliği ülkelerinin akciğer hastalıkları için her yıl 100 milyar Euro’nun üzerinde bir harcama yaptığını biliyoruz. Akciğer Hastalıklarının gelişiminde, genetik bazı faktörlerin yanında çevresel maruziyetler (Kirli hava, allerjenler ve küçük mikroorganizmalar, gazlar, sigara dumanı, farklı partiküller), solunumsal olarak mesleki bazı etkilenmeler ve tütün kullanımı en önemli risk unsurları olmaktadır.” dedi.

Son dönemde küresel iklim değişikliği ve ısınma çerçevesinde, atmosferde sera gazı emisyonlarının artması, solunum sistemi hastalıklarını da tetikleyen bir faktör olduğunun altını çizen Öztürk, iklim değişikliğinin biyolojik etkilerini azaltmak için; fosil yakıtların üretim ve tüketimini asgariye indirmek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, insanların yeşil binalarda ve yeşil ortamlarda yaşamasını sağlamanın önemli bir adım olacağını ifade etti.

TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir, akciğer hastalıkları içinden en yaygın ve en öldürücülerinin başında gelen akciğer kanseri ve KOAH’ın en önemli nedeni nin sigara olduğunu ve yaklaşık 20 milyon insanın sigara içtiği ülkemizde her yıl 100 bin kişinin başta akciğer hastalıkları olmak üzere sigaraya bağlı nedenlerden yaşamını yitirdiğini söyledi.

TÜSAD Koah Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen ise akciğer sağlığına katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılı dahilinde birçok eğitici toplantılar düzenlediklerini bildirdi. Akciğerden kaynaklanan hastalıkların önemli bir kısmının başta sigara olmak üzere zararlı gazların ve tozların solunum yolu ile alınması sonucu oluştuğundan doğal olarak sigara karşıtı eylemlerin 2010 yılı dernek faaliyetlerinin merkezinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Geçtigimiz sene 1300 katılımcıya ulasan kongre bu yıl da 1500 civarı katılımcı için; eğitici kurslar, paneller, konferanslar, karşıt görüş toplantıları, güncelleme toplantıları, uzmanlık öğrencisi oturumu, olgu sunumu oturumları ve ayrıca hekimlik mesleği ve uzmanlık alanını ilgilendiren paramedikal konulara kongre kapsaminda yer verdi. Kongre programı içinde iki kurs Avrupa Bronkoloji ve Girişimsel Pulmonoloji Derneği ve Türk Toraks Radyolojisi Derneği ile birlikte gerçekleştirildi. Bununla paralel olarak SOLUNUM 2010 kongre programı içinde de alanlarında deneyimli ve değerli birçok yabancı bilim insanlarının katılımı ile bilimsel paylaşım ortamı sağlandı.

Fotoğraflar