Skip Navigation Links
13 Nisan 2009

Astım Engel Değil Basın Bülteni

Astımın normal yaşama engel olmadığını göstermek için Türkiye’yi bir uçtan bir uca koşacak

Astım hastası İbrahim Şahin “Astım Engel Değil”
Maraton Koşusu için Antalya’dan Yola Çıktı…
“Astım Engel Değil” Türkiye Maratonu’nda kendisi de astım hastası olan İbrahim Şahin, astımın düzenli hekim kontrolü ve tedaviyle, normal yaşama engel olmadığını göstermek amacıyla Türkiye’yi bir uçtan bir uca koşacak. Maraton; Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile ,ana hedefi toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları ve projeleri destekleyerek, Türk halkının akciğer sağlığını korumak olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği – TÜSAD’ın katkısı ilegerçekleştirilmekteve GlaxoSmithKline (GSK) İlaç firması desteklemektedir.

Maratoncu İbrahim Şahin, düzenli ve etkin tedavi ile kontrol altına alındığında astımın normal bir yaşama engel olmadığına dikkat çekmek için Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ve GlaxoSmithKline (GSK)’ın desteği ile Türkiye’yi bir uçtan bir uca koşacağı maratona Antalya’dan başladı.

Astımda tam kontrol için hayata geçirilen “Astım Engel Değil” Türkiye Maratonu başlangıcı için basın toplantısı 13 Nisan 2009, Pazartesi günü Antalya’da gerçekleştirildi.

TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk ve TÜSAD Astım Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu’nun da yer aldığı basın toplantısında Öztürk “ TÜSAD’ın gelecek yıl kuruluşunun 40. yılını kutlayacak, Göğüs Hastalıkları alanındaki en köklü uzmanlık derneği olduğunu” belirterek şöyle devam etti. “ Astım, toplumda en yaygın görülen kronik hastalıklardandır. Türkiye’de yaklaşık 4 milyon astımlı hasta vardır. Astımlı hastaların yaklaşık yarısı semptomları olmasına rağmen hastalıklarının farkında değildir veya yanlış tanılar nedeniyle doğru tedavi almamaktadırlar. Doğru, etkin ve düzenli tedavi ile tamamıyla kontrol altına alınabilecek ve yaşamlarını sorunsuz olarak sürdürebilecek bu hastaların ne yazık ki  dünyada %5’i, ülkemizde ise çok daha azı bu sonuca ulaşabilmektedir. Bu gerçeği toplumla ve astımlı hastalarımızla payşaşabilmek için bu projeyi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ise konuşmasında ; “Astım, akciğer içi  hava yollarının bir hastalığıdır ve insanların yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına, uyku sorunlarına, sürekli ve ataklar halinde nefes darlığına yol açabilir1; astımı tamamen yok etmek mümkün olmayabilir ancak astımlı bir hasta düzenli ve etkin bir tedavi ile hayatını ve fiziksel aktivitelerini normal insanlar gibi sürdürebilir” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü; “ TÜSAD olarak biz de, GSK’nın desteği ve İbrahim Şahin’le birlikte astım hastalarına şunu göstermek istedik ki astım kontrol altına alındığında normal bir yaşam sürülebilir, spor yapılabilir, hatta maraton bile koşulabilir.”

Kendisi de astım hastası olan ve Almanya’da bir fabrikada ustabaşı olarak çalışan maratoncu İbrahim Şahin ise basın toplantısında Antalya’dan başlayarak İstanbul’a kadar koşacağı “Astım Engel Değil” maratonuyla ilgili şunları söyledi: “Çevremde astımı olduğu için çalışmayan, spor yapmayan insanlar var. Ben de onlara ve böyle yaşayan insanlara astımlı olsalar da bu hastalığın hayatlarına engel olmayacağını  göstermek istedim. Bunu da en iyi, uzun zamandır yaptığım bir spor olan koşuyla gösterebileceğimi düşündüm. Araştırmalarım sonucu Türkiye’de TÜSAD’la iletişime geçtim. Onlara bu isteğimi, amacımı anlattığımda çok ilgilendiler ve destek olmak istediklerini belirttiler. TÜSAD’ın ve GSK’nın desteğiyle Türkiye’yi bir uçtan bir uca koşarak insanlara seslenmek istiyorum: “Astım Engel Değil”…

İbrahim Şahin, Antalya’dan başladığı “Astım Engel Değil” maratonunda Burdur-Afyon-Kütahya-Bilecik-Sakarya ve Kocaeli’den koşarak İstanbul’a ulaşacak ve 5 Mayıs Dünya Astım Gününde sonlanacaktır. Ayrıca maraton ve kampanya süresince astım hakkında toplumu bilinçlendirmek üzere Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği tarafından , Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Samsun, Trabzon, Eskişehir, Adana, Urfa ve İstanbul’da halk bilgilendirme toplantıları düzenlenecektir.

Ayrıntılı bilgi için www.astimengeldegil.com 'u ziyaret edebilirsiniz.