Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
29 Mayıs 2015

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Basın Bildirisi ve Haberi

TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü Basın Bildirisi

Dünya Sağlık Örgütü, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününde bu yıl "tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretine" dikkati çekmektedir.  

Tütün ürünlerinin yasa dışı yollardan ticareti hem kamu maliyesi hem de halk sağlığı açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Yasa dışı ticaret hükümetleri en çok ihtiyaç duydukları gelirlerden yoksun bırakmakta ve tütün tüketimini azaltmaya yönelik en önemli stratejilerden birisi olan tütün ürünlerinin yüksek düzeyde vergilendirilmesi uygulamasına zarar vermektedir.

Tütün ürünlerinin yasa dışı yollardan ticaretinin küresel düzeyini net olarak ölçmek zor olsa da, bu konu çok önemlidir. 2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre küresel sigara pazarının %11,3’ünü yasa dışıdır. Bu da yılda 657 milyar sigaraya ve 40,5 milyar ABD doları vergi geliri kaybı anlamına gelmektedir.

Ülkemizde de sigara içicilerinin yüzde 10 kadarı yasa dışı sigara içmektedir. 

Konu ile ilili olarak, üyesi olduğumuz European Network on Smoking and Tobacco Prevention (ENSP) tarafından hazırlanan metnin Türkçe çevirisini aşağıda bulabilirsiniz. 

TÜSAD Tütün Çalışma Grubu

Avrupa Sigara ve Tütünü Önleme Ağı (ENSP) olarak biz, Tütün Ürünlerinin Yasadışı Ticaretini Ortadan Kaldırma Protokolü’nün[1], DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin[2] (WHO FCTC) tüm taraflarınca onaylanmasını, katılım sağlanmasını, kullanılmasını ve ilgili tüm paydaşların aktif katılımı ile uygulamaya erken alınmasını şiddetle destekliyor ve teşvik ediyoruz.

Bu amaçla vurgulamak isteriz ki:

  • Yasadışı tütün ürünleri ticareti bir halk sağlığı konusudur ve sadece ekonomik, yönetim, hukuki ve yolsuzluk meselesi değildir.
  • Tütün ürünlerinde yasadışı ticaret küresel bir sorundur. Kaçakçılık ve yasadışı üretim dahil olmak üzere yasadışı ticaretin tüm biçimlerinin ortadan kaldırılması tütün kontrolünün önemli bir bileşenidir.
  • Protokol’ün onaylanması tüm Avrupa ülkeleri için acil bir konudur.
  • Tüm onaylanma ve uygulamaya koyma süreci WHO- FCTC’nin 5.3 üncü maddesi ışığında gerçekleşmelidir.
  • Tütün ürünlerinin izleme ve takip sistemleri, yasadışı ticareti kontrol altına almak için çok önemli bir mekanizmadır. Buna ek olarak, ham tütünün sistematik ve gerçek-zamanlı izlenmesinin eksikliği, ülkelerin vergileri alınmış tütün ürünlerinin lojistiğinin izlenmesi ve yasadışı üretim ve ticaret kabiliyetleri üzerinde güçlü olumsuz etki yaratmaktadır. [3]

Sonuç olarak, ENSP tüm Avrupa ülkelerini tütün kontrolüne öncelik vermeye ve DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (FCTC) altındaki yükümlülüklerini, yasadışı tütün ticaretinin sadece küresel tütün salgınını ve ilgili sağlık sorunlarını arttırmakla kalmayarak ayrıca uyuşturucu, insan ve silah kaçakçılığının dahil olduğu organize suçun finanse edilmesi ve terörizm gibi güvenlik sonuçları doğurduğunun bilincinde olarak yerine getirmeye çağırmaktadır.

[1]http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/80873/1/9789241505246_eng.pdf?ua=1

[2] http://www.who.int/fctc/text_download/en/

[3]http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/excise_duties/tobacco_products/studies_reports/ramboll-tobacco-study.pdf

 

TÜSAD 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü aktiviteleri

  • TFSF onaylı Gençlik Gözüyle Akciğer Sağlığı Fotoğraf yarışması sonuçlandı.


Mete ÇOLAK


Yunus YILDIZ


Necati Enes MİLETLİ


Şebnem UYSAL


Sevda GANPOLAT

Sonuç bildirgesi için tıklayınız.

  • İstanbul Pendik Pendorya AVM  Stand açılması, fotoğraf yarışması ödüllü fotoğraflarının sergilenmesi
  • Beypazarı Devlet Hastanesinde tütün kontrolü için farkındalık oluşturmak adına kurulan standa , TÜSAD Broşür desteği.

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale