Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
16 Mayıs 2016

Büyük Bir Motivasyon Ve Bilgi Kaynağı Olarak GEAK Grubu

                              

Göğüs Hastalıkları dalında eğitim kliniği olmayan Kocaeli Derince Eğitim Araştırma Hastanesi’nde, Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak yaklaşık 4 yıldır çalışmaktayım. Üniversitedeki ihtisasımı bitirmemin ardından, mecburi hizmet süresince ve sonrasında bilimsel açıdan gelişimimi sürdürmek için çabalarım oldu. Bu isteğe rağmen, kurduğumuz aile düzenini bozmamak adına başka bir ortam arayışına girmek yerine, bulunduğum hastanede bu yönde çalışmaya elimden geldiği ölçüde devam ettim. Kocaeli Üniversitesi Fizyoloji ve Farmakoloji bölümleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bazı deneysel çalışmalarımız oldu ve bu süreç bende doktora yapma fikrini oluşturdu. Yine motivasyonumu yitirmemek, öğrencilik yıllarımdan beri ilgi duyduğum vücut işleyiş mekanizmalarını kavrayabilmek ve bilimsel çalışma planlarken daha geniş bir bakış açısına sahip olabilmek için Fizyoloji doktorasına başladım ve halen devam etmekteyim. Üniversite dışında da bilgiye ulaşmak artık çok zor olmasa da, tecrübeli hocalarımızla aynı ortamda görev yapmanın sağlayacağı yol göstericilik ve akıl hocalığından mahrum kalmanın, üniversite dışında çalışmanın en önemli zorluğu olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanında bir diğer güçlüğün de, hasta yoğunluğu nedeniyle sürdürülmesi gereken işler varken, bilimsel çalışmalara zaman ve enerji ayırabilmek için gereken motivasyonu korumak olduğu kanaatindeyim. Benzetmemde hata olmazsa eğer; üniversite dışında iken akademik anlamda yol almaya çalışmanın, akıntıya karşı ilerlemeye çabalamak gibi olduğunu düşünüyorum. GEAK grubuna 2014 yılında 36. TÜSAD kongresinde dâhil oldum. Akademik hayatının başında, hevesli, çalışma ortamlarında benim de yaşadığım çeşitli zorluklarla baş etmek durumunda olan arkadaşlarım yanında, bilgi ve tecrübelerinden yararlandığım hocalarımla da tanışma imkânı bulduğum bu gruba dâhil olmanın, benim için çok önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu söylemeliyim.

Akademik hayatının başında olan kişilerin en çok, bilimsel araştırma projesi planlama ve bunu başarı ile tamamlamada zorlandığını düşünüyorum. Bir bilimsel araştırma projesinin başlangıcı olan fikir üretme aşamasından, fikri olgunlaştırma, finansman gerekiyorsa sağlama, uygun ekip ve ekipmanı bir araya getirme, araştırmanın yazımı ve uygun dergiye gönderilmesi aşamasına kadar, bu konuda tecrübeli olan hocalarımızla, meslektaşlarımızla görüş alışverişinde bulunmak, destek almak oldukça kıymetli. Keşfedilmişi yeniden keşfetmemek için, bir araştırma planlarken çok okumanın yanında bir bilene sorabilmek paha biçilemez. GEAK grubumuzda geçen yıl bir bilimsel projeye başladık ve tamamladık.

Bunun dışında yakın olduğumuz konularla ilgili gruplara ayrıldık ve o alanda tecrübeli hocalarımızın yönlendirmeleri ile çeşitli konularda derlemeler yazmaktayız. Yakın zamanda başlamış olduğumuz bir diğer çok merkezli çalışmayı sürdürmekteyiz. Bunun yanında, hastalarımızla ilgili veya diğer bilimsel çalışmalarımızla ilgili konularda fikir almamız gerektiğinde, hocalarımızla rahatlıkla iletişime geçebileceğimizi de biliyoruz.

GEAK projesini bireysel ve akademik gelişimimiz açısından çok değerli buluyor ve ülkemizde Göğüs Hastalıkları alanında yapılan bilimsel çalışmaların, hem nitelik hem de nicelik bakımından gelişmesinde önemli katkılarının olacağına inanıyorum. GEAK grubunun kurulmasında ve çalışmalarının devamında katkısı olan tüm hocalarıma ve arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale