Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
24 Ekim 2016

Sayın Meral Gülhan İle''BT tarama'' Hakkında Konuştuk.


Sayın Meral Gülhan İle Solunum 2016 Kongresi ve
‘’ BT Tarama’’ hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik;

Eski kongre başkanlarından birisi olarak Solunum2016 hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Gördüğüm kadarıyla benim başkanlığını yaptığım kongreden çok daha muhteşem bir katılımla gerçekleşti. İçeriği zenginleşmiş olarak başladı ve öyle de devam etti.

Akciğer Kanserinde BT tarama hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için neler söylemek istersiniz?

Akciğer Kanseri tanı gecikmesinin çok yaşandığı bir kanser türü. O nedenle tedavi sonuçları başarısız, erken tanıda tomografi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Henüz bütün çalışmalar bitmiş değil. Amerika’da yapılan bir çalışmada yararı ortaya kondu. Ama kitleye yaygınlaştırılması için dünyada tarama aracı olarak kullanılması için tomografi henüz başka çalışmaların da sonucu beklenmekte. Avrupa’da süren çalışmalar var. Onların sonuçlarına göre belki gelecekte aynen prostat  kanserinde bir takım değerler enzimler psa enzimine bakılması gibi, kolon kansersinde  kolonoskopi gibi akciğer kanserinde de bilgisayarlı tomografi riskli bir grupta belki tarama amaçlı kullanılacak ama şuan için bilgiler yeterli değil. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde daha netleşecek. Bugün için önemli olan korunmak, sigara ile mücadele çünkü akciğer kanserinde en önemli neden sigara,  sigara ile mücadele eden ülkelerde akciğer kanserine bağlı ölümlerin kontrol altına alındığını biliyoruz, onun için bu konuya ciddi efor harcamamız gerekiyor, her şeyden daha önemli.

Risk Grubu kimler? Kimler BT Taraması yaptırmalı?

Risk grubu az önce de söylediğim gibi sigara, yoğun sigaraya maruz kalan kişiler ve ileri yaş. Özellikle 55 yaşının üzerinde ve 20 yıldan daha uzun süredir sigara içenler daha riskli bir grup. Ailede kanser öyküsü varsa bu riski yine arttırmakta. Daha önce kendisi başka bir organ kanseri geçirdiyse yine risk artmakta. Bunlar en önemli risk faktörleridir.


ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale