Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
9 Şubat 2018

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü TÜSAD Basın Açıklaması


Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü Basın Açıklaması:

Siz bu yazıyı okurken en az
10 kişi hayatını kaybetti!

9 Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kabul edilmektedir. Çünkü sigara; insan sağlığını, yaşam kalitesini ve ömrünü olumsuz etkileyen en önemli unsurların başında gelmektedir. Ülkemizde ve tüm dünyada, sigara tüketimi en önemli halk sağlığı sorunların biri haline gelmiştir..

Sigara kullanımı başta akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olmak üzere diğer kanser türlerinin gelişiminde temel etkendir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) paylaştığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12’sinden sorumlu. Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin nedenleri arasında tütün kullanımı, hipertansiyondan sonra ikinci sırada gelen risk faktörü. Tütün kullanımı küresel düzeyde her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açıyor ve bu sayının 900 bin kadarı sigara içmeyen ancak sigara dumanından pasif olarak etkilenen kişilere ait. Maalesef, sigara kullanan her 2 kişiden biri bu nedenle yaşamını yitiriyor. Her gün 14 bin kişi ve her 6.5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayata veda ediyor. Yani siz bu yazıyı okurken en az 10 kişi hayatını sigara yüzünden kaybetti.

Türkiye’nin en çok sigara içen ülkeler arasında 11’inci sırada yer almaktadır. Ortalamanın üzerinde olsak da, geçmiş yıllara oranla ülkemizde sigara tüketiminin düşmüş olması sevindirici bir gelişmedir. Ülkemizde 1999 yılında 114.4 milyar adetle zirve yapan sigara tüketimi, o yıldan bu yana özellikle 2009 yılında kapalı alanlarda sigara içme yasağının devreye girmesi, artan duyarlılık ve bilinçlenme çalışmaları sayesinde gerileme sürecine girmiştir. Türkiye’de 1990 yılında her gün sigara içenlerin nüfusa oranı yüzde 30’ların üzerinde iken, bu oran şimdilerde yüzde 20’lere kadar düşmüştür. Ancak bu sevindirici gelişme, sigaraya bağlı hastalıklar ve ölümler olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Biliyoruz ki, sigara kullanımı en önemli ‘önlenebilir’ ölüm nedenidir. Bu nedenle Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) ülkemizde sigara konusunda bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadelemizi devam ettirerek, halk sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.

Biliyoruz ki, sigara ile mücadelede en etkili yöntem kararlılıktır. Sigarayı bağımlıları da, bırakma konusunda kararlı davranarak mücadelelerini sürdürmeli, kendilerinin ve sevdiklerinin sağlığı ve yaşam kalitesi için bu önemli adımı atmalıdır.

Eğer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Unutmayın, sigara bağımlılığı tedavisi olan bir hastalıktır. Sigarayı bırakmak istiyor ancak başarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaşadıklarınız ‘iradesizlik’ değil, nikotin bağımlılığın beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz.

Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır.

TÜSAD TÜTÜN ÇALIŞMA GRUBU ADINA
PROF. DR. NAZMİ BİLİR

 

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Nisan 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
 LookUs & Online Makale