Kamuoyunun ve tüm yetkililerin dikkatine;
Pandeminin etkisini ciddi şekilde hissettiğimiz şu günlerde, hem vaka, hem de can kaybı sayısındaki dramatik artış hepimizde ciddi bir endişe oluşturmaktadır. Salgını kontrol altına alabilmek ve vatandaşlarımızın en az can kaybı ile bu süreci atlatabilmesi için; hekimler ve tüm sağlık çalışanları büyük bir mücadele sergilemekte, canla başla çalışmaktadır. Sağlık çalışanları bu mücadeleyi kendi sağlıklarının ve yaşamlarının da büyük tehlike altında olduğunu bilerek gerçekleştirmektedirler. Nitekim, pandemi sürecinde COVİD-19 ile enfekte olan sağlık çalışanı oranı %60’lara varmış, 400’e yakın sağlıkçı da süreçte hayatını kaybetmiştir.
Hekimler ve sağlık çalışanları, canları pahasına çalıştıkları bu dönemde ekonomik anlamda da ciddi mağduriyet yaşamaktadır. COVİD-19’a karşı hastanelerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda, filyasyonda, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde gece gündüz demeden görev yapan sağlıkçıların büyük çoğunluğu sıfır performans ve ek ödemeyle görev yapmaktadırlar. Pandeminin başından beri sadece belli dönemlerde verilen ek ödeme, 2021 yılının başından itibaren ödenmemektedir. Diğer bir taraftan, “sağlık çalışanlarına her türlü ek ödemenin fazlasıyla yapıldığı” şeklinde basın ve medyada yer alan söylem gerçeği yansıtmamaktadır. Salgın koşullarında el üstünde tutulması gereken sağlık çalışanları, ne yazık ki yalnızlığa itilmiş, ekonomik sorunlar ile baş etmeye çalışan, özlük hakları korunmayan bir statüye gelmişlerdir.
Bilindiği gibi COVID-19 ile savaşta Göğüs hastalıkları klinikleri cephenin en ön safhalarında yer alan, dolayısıyla da en çok risk altında olan grupların başında yer almaktadır. Hem serviste COVİD-19 tanılı hastaları takip etmekte, hem de polikliniğe başvuran şüpheli hastaları değerlendirmektedir. Bu nedenle göğüs hastalıkları uzman ve asistanları pandemi sürecinde hem yüksek oranda hastalanmışlar hem de kayıplar vermişlerdir. Ayrıca, 01.04.2020 tarihinden itibaren geçerli olan ‘Tıbbi İşlemler Yönergesi’ ile puanı kaldırılan ve azaltılan işlemler, göğüs hastalıkları uzmanlarının performans toplamında ciddi bir azalmaya neden olmuştur. Başlıca işlemlerimiz arasında yer alan solunum fonksiyon testi puanı sıfıra indirilmiş, hasta bakma ve konsültasyon puanlarında da düşüş yaşanmıştır. Konu ile ilgili derneğimizce itirazlarımız bir rapor halinde T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne iletilmiş, ancak bir yanıt alınamamıştır. Özellikle bu değişikliklerin pandemi gibi göğüs hastalıkları uzmanlarının ön cephede savaş verdiği bir dönemde ilan edilmesi de büyük bir talihsizlik olarak değerlendirilmiştir.
Bu nedenle, sağlık bakanlığı ve ilgili sağlık yöneticilerinden dernek olarak beklentimiz, pandemide görev yapan sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan, pandemi devam ettikçe geçerli olacak bir temel ücret düzenlemesinin yapılmasıdır. Bunun için acilen bir ek bütçe oluşturulmalı, geçmiş mağduriyetler de göz önünde bulundurularak canlarını hiçe sayarak mücadele eden sağlık çalışanlarına “hak”ları ödenmelidir.
Ayrıca, mağduriyetleri Tıbbi İşlemler Yönergesindeki değişiklikler ile başta göğüs hastalıkları uzmanları olmak üzere pek çok branş hekiminin yaşadığı ciddi puansal mağduriyetin giderilmesi için ilgili yönergenin gözden geçirilip yeni bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.
Aksi durumda, yetkili makamlardan yanıt gelmemesi, sağlık çalışanları ekonomik mağduriyetlerinin giderilmemesi, çalışma koşullarının iyileştirilmemesi halinde, bu durumun protesto edilmesi, daha radikal kararların alınması işten bile değildir. Bu yüzden, tüm yetkilileri konu ile ilgili, ivedilikle önlem almaya davet ediyoruz.
TÜSAD Merkez Yönetim Kurulu