Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links

Dünya Sepsis Günü Basın Bildirisi

 

Sepsis: Erken Teşhis ve Etkin Tedavi Hayat Kurtarır

13 Eylül, her yıl Dünya Sepsis Günü olarak kutlanmaktadır. Sepsis, tüm dünyada yılda yaklaşık 11 milyon kişinin ölümüne yol açan ciddi bir sağlık sorunudur. Erken teşhis ve uygun tedavi, bu ölümcül sonuçları önleyebilir. Sepsis konusunda farkındalığı artırmak ve sepsisin erken teşhis ve tedavisi için toplumu bilgilendirmek sağlik alaninda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarinin görevidir.

Sepsis Nedir?

Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı düzensiz yanıtı sonucu ortaya çıkan, yüksek ölüm oranına sahip bir sağlık sorunudur. Sepsis belirtileri ateş, titreme, bilinç değişikliği, nefes darlığı, hızlı solunum ve nabız, tansiyon düşüklüğü ve ciltte değişiklikler gibi semptomları içerir.

El Hijyeni: Toplumda el hijyeni farkındalığı artırılmalıdır.

Aşılama: Risk gruplarına etkili aşılar uygulanmalıdır.

Ulusal Eylem Planları: Kanıta dayalı sepsis tanı ve tedavisi için ulusal eylem planları oluşturulmalıdır.

Personel ve Altyapı: Sağlık kuruluşlarında yeterli personel ve altyapı sağlanmalı; sağlık çalışanları eğitilmelidir.

Laboratuvar Güçlendirmesi: Hızlı ve doğru tanı için laboratuvar kapasitesi artırılmalıdır.

Yoğun Bakım Üniteleri: Gerçekten ihtiyaç duyan hastalara hizmet verebilecek şekilde kullanılmalıdır.

Antibiyotik Kullanımı: Toplum, gereksiz antibiyotik kullanımının antibiyotik direncini artırabileceği konusunda bilinçlendirilmelidir.

Sepsis, önlenebilir bir sağlık sorunudur. Toplum, sağlık hizmetleri ve politika yapıcılar birlikte çalışarak sepsisin neden olduğu yükü azaltabilirler. Sepsis, acil müdahale gerektiren ve geliştikten sonra yoğun bakım uzmanlarının yönettiği kritik bir durumdur. Ancak, sepsisle mücadelede multidisipliner bir yaklaşım ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin aktif katılımı esastır. Koruyucu hizmetlerin, özellikle aşılamaların, devam ettirilmesi ve kronik hastaların düzenli takibi, sepsisin önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Ayrıca, birinci basamak sağlık hizmetleri sepsis veya sepsis riski olan hastaları hızlı ve doğru bir şekilde yönlendirebilme kapasitesine sahip olmalıdır.

 TÜSAD Yoğun Bakım Çalışma Grubu olarak, sepsisten kaynaklanan ölümleri azaltmak için uygun tedbirlerin alınması konusunda bir çağrı yapmaktayız.

Eyleme Geçin!

Sepsisin halk sağlığı için oluşturduğu ciddi tehlike en aza indirilmelidir. Hızlı ve etkin tedavi, multidisipliner bir yaklaşım ve toplumun bilinçlendirilmesi bu mücadelede kritik öneme sahiptir.

TÜSAD Yoğun Bakım Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Aralık 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
 LookUs & Online Makale