TÜRKİYE YASANA SAHİP ÇIK!
TÜSAD (Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği)
Tütün Kontrolü Çalışma Grubu tarafından
hazırlanan basın duyurusu aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.
4207 sayılı yasada değişiklik yapan 5727 sayılı yasanın 1-d bendinin 19 Temmuz’da yürürlüğe girmesi ile , ‘ Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde de sigara içilememektedir.’
Ancak son günlerde kamuoyunda bu sigara yasağının uygulamasına ilişkin tartışmalar yoğunlaşmakta ve bazı işletmelerde yasağa uyulmadığı ve bunlara yönelik denetimlerin yetersiz kaldığı görülmektedir.
Belli merkezlerden yönlendirildiği izlenimi veren yasa karşıtı yazı ve değerlendirmelerin üzerine bir de CHP Milletvekili Şevket Köse tarafında TBMM'ne 4207 sayılı yasada değişiklik yapılması hakkında yasa teklifi verilmiştir. Ne yazık ki yine CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da yasağın 2015 yılına kadar ertelenmesini istemiştir.
Sigara, içerisinde bulunan 4000 çeşit zararlı kimyasal madde ile insan sağlığına zarar veren ve en yaygın kullanılan tütün içme yöntemidir. İçlerinde sarılı bulunan tütünün yanması ile oluşan gaz ve katı partiküller sigaranın dumanıyla birlikte havaya salınmakta ve kapalı mekanlarda havada asılı kalmaktadır. En iyi havalandırma sistemleri ile bile bu asılı kalan kimyasal maddelerin çoğunluğu ortamdan uzaklaştırılamamaktadır. Kapalı alanlarda içilen sigaraların oluşturduğu tütün dumanı pasif olarak, ortamda bulunan herkesi etkilemektedir. Sadece o ortamdan hizmet almaya gelen müşterilere değil, hizmet sektöründe çalışanlarına da yoğun bir şekilde zarar verdiği unutulmamalıdır.
Bilindiği gibi sigaranın ölüme yol açtığı bilimsel olarak tartışmasız kabul edilmekte ve her yıl dünyada 5 milyon ülkemizde ise 100 bin insan sigara nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli sağlık sorunu olarak tanımlamaktadır. Son yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte de ülkemizde sigara satışlarında düşme meydana gelmiş ve bu da yüzlerce hatta binlerce insanımızın hayatta kalmasının yolunu açmıştır. Tüm toplum olarak sevinmemiz gereken bu durum tek kaygısı kâr olan tütün endüstrisini son derece rahatsız etmiş ve telaşlandırmıştır. Son günlerdeki sigara yasağı karşıtı eylemlerin altında yatan gerçek budur.
Dolayısıyla kişilerin sigara içmelerini engellemeye yönelik olmayan fakat aslında sigara içen içmeyen herkesin sağlıklarını ve geleceklerini korumaya yönelik olan bu yasaya sahip çıkmamız hem kendimizin hem de çocuklarımızın sağlığı açısından çok önemlidir. Ayrıca işletmelerin sigara yasağı nedeniyle zarar ettiklerine dair yapıldığı iddia edilen araştırmalar gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü dumansız hava sahası uygulaması ile eğlence mekanları daha yaşanabilir hale gelmiştir. Ekonomik boyutunu yasaya karşı bahane edenler her gün milyonlarca çalışan ya da işsiz insanımızın (erkek, kadın, genç, çocuk) bağımlılıkları nedeniyle her koşulda para ödeyerek içtiği sigara yüzünden hem zehirlendiğini hem de sigara şirketlerini zengin etmeye devam ettiğini unutmamalıdırlar. Sigara içmeyen bir toplum fakirleşmez, zenginleşir.
Biz diyoruz ki; “İNSAN SAĞLIĞI PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ”
Daha fazla insanımızın ölümüne yol açacak olan böyle bir yasa değişikliğinin gündeme gelmiş olması bile son derece üzüntü ve kaygı vericidir. Politikacılarımızın bir avuç sigara tekellerinin çıkarını değil, halkımızın sağlığını korumak zorunda olduklarını hatırlatmak isteriz. Engellenmeye çalışılan sigara yasağının iddia edilenin tam aksine bir ülkenin gelişmişlik göstergelerinden biri olduğunu düşünüyoruz.
40 yıldır ana hedefi ‘Türk halkının akciğer sağlığını korumak’ olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) bu yasayı sonuna kadar desteklemekte, uygulanmasının takipçisi olacağını belirtmekte ve tüm halkımızı yasasına sahip çıkmaya, yetkilileri de yasanın sonuna kadar uygulanmasını sağlamaya davet etmektedir.
Dumansız ve Sağlıklı bir Türkiye dileğiyle…
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
Tütün Kontrolü Çalışma Grubu