Dünya KOAH Günü sebebiyle TÜSAD KOAH Çalışma Grubu tarafından düzenlenen etkinliker
BASIN BİLDİRİSİ (TÜSAD Web sayfası, sosyal medya)
TV KONUŞMALARI
Kanal 24: 22 Kasım Prof Dr Mecit Süerdem
Türkmax: 21 Kasım 2013 Prof Dr Arzu Mirici
Show TV: 20 Kasım 2013 Prof Dr Hakan Günen
MİLLİYET GAZETESİ CADDE SAĞLIK EKİ UZMAN GÖRÜŞÜ RÖPORTAJLARI
18 Kasım 2013 Prof Dr Hakan Günen “KOAH nedir?”
19 Kasım 2013 Yard Doç Dr Levent Cem Mutlu “KOAH’ın nedenleri”
20 Kasım 2013 Prof Dr Mecit Süerdem “KOAH tanısı nasıl konur”
21 Kasım 2013 Prof Dr Mukadder Çalıkoğlu “KOAH’ın tedavisi”
22 Kasım 2013 Yard Doç Dr Gazi Gülbaş “KOAH alevlenmeleri”
23 Kasım 2013 Prof Dr Arzu Mirici “KOAH ve eşlik eden hastalıklar”
24 Kasım 2013 MİLLİYET GAZETESİ PAZAR EKİNDE,
Prof Dr Mecit Süerdem “KOAH ilk evrede yakalanırsa önlenebilir”
20 kasım 2013 MİLLİYET GAZETESİNDE,
KOAH ile ilgli uyarıcı afiş
22 Kasım 2013, İstanbul KOAH SEMPOZYUMU TÜSAD KOAH Çalışma Grubu)
Katılımcı sayısı: 120
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tüm dünyada yaklaşık 200 milyon insanı etkilemekte ve dünya genelinde ölümlerin % 5 inden sorumlu tutulmaktadır. Yine dünya sağlık örgütü 2030 yılında KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizde ölüm nedenleri sıralamasında şimdiden 3. sırayı almış olan KOAH konusunda toplumun yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Bu konudaki bilinç ve farkındalığın yaratılması, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstünde, başta sigara ve mesleksel-çevresel kaynaklı risk faktörlerine maruz kalan kişilerde uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması durumunda kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”KOAH” açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Her yıl farklı bir sloganla ilgili çevrelere mesaj vermeyi hedefleyen Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına Karşı Küresel Girişim (GOLD) grubu bu yılki mesajını “Çok Geç Değil!” sloganıyla iletmektedir. Bu pozitif mesaj, gerek risk altındaki kişiler gerekse şiddeti hafif ya da ağır tüm KOAH hataları için solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmek adına yapılabilecekler olduğunu vurgulamaktadır. Bu mesaj aynı zamanda bu hastaların tanı ve tedavilerinde rol alan hekimlerin zaman zaman yaşadıkları umutsuzluk duygusunu hafifletmek adına da son derece önemlidir.
“Çok geç değil” temasıyla bu yıl 20 Kasım 2013 tarihinde tüm Dünyada ve Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH günü etkinliklerinde amaçlanan,
- KOAH bilincini arttırmak için hekimlere, sağlık yetkililerine, ulusal kurum ve kuruluşlara birlikte çalışma çağrısı yapmak,
- Halkın KOAH konusundaki bilgisini arttırarak risk altında bulunan kişileri sağlık kuruluşlarına gitmeleri konusunda motive etmek,
- Sağlık yetkililerini, hekimleri, hastaları ve ailelerini KOAH tedavisi konusunda bilgilendirmektir ve cesaretlendirmektir.
Bu amaçlar çerçevesinde Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu olarak bu yıl planladığımız etkinlikler; çeşitli illerde KOAH konusunda halkı bilgilendirici toplantılar düzenlemek ve el broşürleri dağıtmak, ulusal ve yerel yazılı basında KOAH ile ilgili haberler yayınlatmak, ulusal ve yerel televizyon kanallarında programlar ve Göğüs Hastalıkları hekimleri için KOAH konulu bir sempozyumu düzenlemek şeklinde olacaktır.
Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda halkın bilinçlendirilmesi, risk faktörlerinin azaltılması ve gerekli sağlık politikalarının oluşturulabilmesi için tüm derneklerin, vakıfların ve yetkililerin güç birliği içerisinde projeler üreterek bunları hayata geçirmeleri temennisi ile saygılarımızı sunuyoruz.
TÜSAD KOAH Çalışma Grubu