Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD)
KOAH Çalışma Grubu
Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Küresel Girişimi (Global Initiative of Obstructive Lung Diseases – GOLD) önderliğinde 2002 yılından bu yana her yıl Kasım ayında Dünya genelinde KOAH günü etkinlikleri düzenlenmektedir. 2012 yılından beri son 3 yıldır Dünya KOAH Günü sloganı olarak ‘Çok Geç Değil’ mesajı verilmektedir. Bu pozitif mesaj bu yıl halk, hastalar ve doktorlar için özelleştirilmiştir. Halk için ‘Semptomları olan fakat henüz KOAH tanısı almamış ve eğer nefes darlığınız var ise doktorunuza spirometri yapılmasını söylemek için geç değil’ mesajı verilmektedir. KOAH hastalarımız içinse; ‘KOAH iseniz yaşamak ve aktif bir hayat için geç değil’ teması işlenmiştir. Doktorlar içinse bu tema şu şekildedir: ‘KOAH hastalarıyla ilgileniyorsanız, hastanıza daha iyi nefes almasına yardımcı olmak için geç değil.’ Bu üç tema da KOAH için tanı, tedavi ve yaşam alanında daha yapılacak çok şeylerin olduğunu ifade etmektedir. Toplumun büyük bir kesiminde nefes darlığı çeken ve tanı almayan hastalarımız vardır. Bu hastalara tanı konulması için spirometri yapılması gerekmektedir. Tanısı olan hastalarımız ise aktif bir yaşam şansına sahiptirler. Bu hastalığa sahip olmak yaşamda aktif olmaya engel değildir. Doktorlar olarak bizler ise hastalarımızın daha iyi nefes almalarını sağlamak için çalışmaktayız, çalışmalıyız.
Göğüs hastalıkları uzmanlarının meslek örgütü olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu olarak her yıl Kasım ayı içinde toplumumuzun KOAH farkındalığını artırmak ve bilinçlendirmek amacıyla değişik aktivasyonlar gerçekleştiriyoruz. Bu yıl planladığımız etkinlikler; çeşitli illerde KOAH konusunda halkı bilgilendirici toplantılar düzenlemek ve el broşürleri dağıtmak, ulusal ve yerel yazılı basında KOAH ile ilgili haberler yayınlatmak, ulusal ve yerel televizyon kanallarında programlar düzenlemek şeklinde olacaktır.
Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH konusunda halkın bilinçlendirilmesi, risk faktörlerinin azaltılması ve gerekli sağlık politikalarının oluşturulabilmesi için tüm derneklerin, vakıfların ve yetkililerin güç birliği içerisinde projeler üreterek bunları hayata geçirmeleri temennisi ile saygılarımızı sunuyoruz.
TÜSAD KOAH Çalışma Grubu