Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation LinksANA SAYFA : Basın Bildirileri : TÜSAD 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Basın Açıklaması

TÜSAD 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Basın Açıklaması

24 MART DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ TÜSAD BASIN AÇIKLAMASI

‘Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık
yeter ki tedavi süreci yarım bırakılmasın’


Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Basın Açıklaması:

Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri verem mikrobu ile enfekte durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Küresel Tüberküloz 2017 Raporu”na göre; görülme sıklığı ve ölüm oranları düşmesine karşın 2016 yılında dünya genelinde 10.4 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Bunların yüzde 90’ı erişkinlerden, yüzde 10’u çocuklardan oluşmaktadır. Yüzde 65’i erkek hastalardan oluşan bu insanların yüzde 10’nun yaşamlarının bir döneminde verem hastalığının ortaya çıkacağı düşünülmektedir. Yeni tüberküloz olgularının yüzde 64’ü ise 7 ülkede bulunmaktadır. Bu ülkeler; Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya ve Güney Afrika’dır.

Tüberküloz, halen dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden biri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda, tek bir bulaşıcı ajandan ölümlerde en üst sırada yer almaktadır. WHO Raporu’na göre 2016 yılında 1.7 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiş durumda. Maalesef tedavi edilmezse tüberküloz hastalarında ölüm oranı oldukça yüksektir. Yapılan çalışmalarda tedavi edilmeyen tüberküloz olgularının yüzde 70’inin 10 yıl içinde hayatını kaybettiği saptanmış durumda. Bunun nedeninin ise hastalığın zamanında tespit edilememesi ve tam tedavinin uygulanmaması olduğu görülmektedir. 

Tüberküloz konusundaki sevindirici gelişme ise başarılı tanı ve tedavi programlarının sonucunda görülme sıklığı ve ölüm oranlarının azalıyor olması. 2015 yılı hastalarının tedavi sonuçlarına göre dünya genelinde yeni tüberküloz hastalarında tedavi başarısı oranı yüzde 83. Veriler 2010-2016 yılları arasında tüberküloz tedavisi ile 53 milyon hayat kurtarıldığını göstermektedir. WHO’nun 2017 yılı verilerine göre; dünya genelinde tüberküloz hastalığının görülme oranı yüz binde 140’a, ölüm oranı ise yüz binde 22’ye gerilemiş durumdadır.

Verem hastalığı kalıtsal değil, tedavi edilmezse bulaşıcı bir hastalıktır ve tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır.Tedavisi en az 6 ay süren bu hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı büyük önem taşımaktadır. İlaç tedavisine başladıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Bireylerin ve dolayısıyla toplumun bu hastalıktan korunmasında en önemli konu tüberküloz hastalarına erken tanı konması ve en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın aile hekimine ya da en yakın sağlık kuruluşuna beklemeden müracaat etmesi gerekmektedir. Tedavi süresinde ise takiplerin düzenli olarak yapılması, ilaçların önerilen süre içinde aksatılmadan kullanılması gereklidir. Tüberkülozda tedavi kesinlikle yarım bırakılmamalıdır. Bilinmeli ki bu hastalık ile mücadelenin en etkili yolu tedaviyi tamamlamaktır.

Türkiye ise tüberküloz ile mücadele en başarılı ülkelerden biri olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde uygulanan başarılı tedavi programları ile yeni tüberküloz hasta sayısı her yıl yaklaşık yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. WHO verileri de bu sonucu desteklemektedir. 2017 raporuna göre ülkemizde tüberkülozun görülme sıklığı yüz binde 18’e gerilerken, bu hastalığın neden olduğu ölümlerin oranı yüz binde 0,62’e gerilemiştir. (Tablo 1).  Yeni ve nükseden vaka sayısı 2005 yılında 20.262 iken, nüfustaki artışa karşın 2016 yılında 12.186’ya gerilemiş durumdadır. Tedavi başarı oranlarımız ise bölgeden bölgeye değişmekle birlikte yüzde 100’e ulaşmaktadır.

Erken tanı, hasta tespitindeki artış oranları, düzenli-doğrudan gözetimli tedavi yöntemleriyle tüberkülozun yıllar içerisinde çok daha fazla oranlarda azalacağını öngörüyoruz. TÜSAD olarak toplum sağlığı açısından büyük önem verdiğimiz tüberküloz ile mücadele konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.

TÜSAD TÜBERKÜLOZ ÇALIŞMA GRUBU ADINA
DOÇ. DR. GÖNENÇ ORTAKÖYLÜ

DÜNYADA VEREM HASTALAĞININ DURUMU


 

Dünya Tüberküloz Günü Kamuoyu Bilinçlendirme Videomuz

Tüberküloz azaldı, ancak bitmedi. Günümüzde hala 10 milyondan fazla insan bu hastalıkla mücadele ediyor.
24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle hazırladığımız kamuoyunu bilgilendirme filminde TÜSAD Başkanı
Prof. Dr. Arzu Mirici, bu hastalıkla nasıl mücadele edeceğimizi anlatıyor. 


 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Ocak 2025
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
 LookUs & Online Makale