Tükenmeyen Nefesle

İnfeksiyon Çalışma Grubu

OMİCRON VARYANTININ YAYILMASINI GECİKTİRMEK İÇİN ACİL ÖNERİLER

TÜSAD’DAN OMİCRON VARYANTININ YAYILMASINI GECİKTİRMEK İÇİN ACİL ÖNERİLER
Geçtiğimiz hafta ilk kez Güney Afrika’da izole edilen Nu varyantı (B.1.1.529), dünya genelinde hızla yayılmaya başladı.  Bu varyant, Dünya Sağlık Örgütü tarafından endişe edici varyant türü olarak tanımlandı ve “Omicron” adı verildi. Omicron, “S” spike proteinde 32 farklı mutasyon içeriyor ve COVID-19‘un ilk tanımlanmasında günümüze en kompleks mutasyonlara sahip varyant olarak da tanımlanıyor. Özellikle spike proteindeki mutasyonlar ile kolay ve hızlı bulaşma ve hücreye daha fazla tutunma potansiyeli olabileceği düşünülüyor. Mevcut aşıların etkinliğinde azalma ve antikordan kaçma özelliği taşıdığı öngörülüyor.  
Omicron varyantı, öncelikle aşılamanın kıta genelinde yüzde 7 ve altında olduğu Afrika kıtasında rapor edildi. Ortaya çıkışının ardından hızlı bir şekilde Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’dan olgu bazında vakalar bildirilmeye başladı. Dünya çapında aşılama belirli oranlara ulaşmadıkça yeni varyantların oluşumunu engellemek imkânsız gibi görünüyor. Dünya Sağlık Örgütü, pandeminin aşısızların pandemisi olacağını belirtmişti, yeni varyantla salgın seyrine maalesef tekrar başa dönüş oluyor.  
İZOLASYON TEDBİRLERİ UYGULANMALI
Bu nedenle dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başlandı. Güney Afrika deneyiminde hastalığın aşırı yorgunluk ve ateşle ama genelde hafif seyrettiği, tat-koku alma bozukluğunun olmadığı bildirildi. Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere havalimanlarına tarama ve izolasyon uygulanmalıdır. Delta varyantı iki ay içine dünya çapında ve ülkemizde yaygınlaşmıştı.  
AŞILAMADA ÜÇÜNCÜ DOZ TAMAMLANMALI
Kış aylarına girdiğimiz ve özellikle Avrupa, Almanya, İngiltere ve Rusya’da çok hızlı vaka artışının yaşandığı bugünlerde ülkemize Omicron varyantının yaygınlaşmasını geciktirmek için alınacak önlemler konusundaki önerilerimiz şunlardır:

  • Yurt dışından gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi,
  • Kapalı alanlarda etkili maske kullanımı ve mesafeye dikkat edilmesi,
  • Aşıların tam doza tamamlanması.
Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Grubu Başkanı

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Ocak 2025
PztSalÇarPerCumCmtPaz
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
 LookUs & Online Makale