Tükenmeyen Nefesle

İnfeksiyon Çalışma Grubu

TÜSAD'DAN Omicron Varyantının Seyri ve Sömestr Konusunda Önemli Uyarılar..

TÜSAD’DAN OMICRON VARYANTININ SEYRİ VE SÖMESTR TATİLİ KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR

Şubat tatilinin başlamasıyla yaklaşık 18 milyon öğrenci ve aileleri tatile çıktı. Coronavirüs pandemisinin ikinci yılını doldurduğu şu günlerde, tüm dünyada ve ülkemizde Omicron varyantı ile vaka artışlarında rekor sayılar bildiriliyor. 

Omicron’un belirtileri, kolay bulaşıcılığı ve özellikle üst solunum yollarında çok daha fazla oranda yerleşmesi nedeniyle mevsimsel gripten ayırt edilemiyor. Omicron varyantının çok daha bulaşıcı olması nedeniyle okullarda, işyerlerinde ve toplu taşım araçlarında çok daha kolay bulaşabiliyor ve toplumda hızla yayılıyor. Özellikle büyük şehirlerimizde çok hızlı vaka artışları izliyoruz.

Omicron varyantına bağlı dalga, Ayrupa ülkelerini takiben Ocak Ayı başından itibaren ülkemizde etkili olmaya başladı ve Şubat’ın ilk haftalarında ülkemizde pik yapması bekleniyor. Okulların Şubat tatili nedeniyle kapanması, özellikle ülkemizde aşılama takviminde olmayan 5-11 yaş grubu ve aileleri açısından yararlı. Ancak tatil sürecinde özellikle üniversite öğrencilerinin büyük şehirlerden evlerine dönmeleriyle, hastalığın küçük şehirlerde artmasına neden olabilir. Yine sömestr nedeniyle artan iç turizm ve kapalı alanlarda sosyal aktivitelerde hastalığın yayılmasını kolaylaştıracak.

Omicron varyantının özellikle aşılı kişilerde daha hafif – orta klinik tablo, üst solunum yolu ve gribal semptomlarla seyrettiği, daha nadir hastanede yatma ve ölüme neden olduğunu bildiriliyor. Ancak özellikle aşısızlar, yaşlılar ve immun sistem hastalığı olan kişilerde risk devam ediyor.

Aşılamada, Omicron’un antikordan kaçış özelliği nedeniyle üçüncü, yani “hatırlatıcı” doz aşıların mutlaka yapılması çok önemli. Maalesef ülkemizde halen üçüncü doz aşı zamanı gelen ve hatırlatıcı dozu yaptırmayan 24 milyon ve hiç aşısız yüzde 10’luk bir nüfus mevcut. Bunlar en riskli grubu oluşturuyorlar.

Amerika’dan sonra Fransa, İngiltere ve Almanya’daki vaka artışlarıyla Avrupa kıtası, salgında en çok vakanın izlendiği bölge durumunda ve salgının başından beri izlenen en yüksek günlük vaka sayıları bildiriliyor. İngiltere, Şubat 2022’de işyerlerinde çalışanların dörtte birinin coronadan etkilenebileceğini açıkladı. Omicron’a bağlı vaka sayısındaki hızlı artışın sağlık sisteminde tıkanmalara neden olmaması için bu kış herkesin bireysel önlemlerine dikkat etmesi, özellikle kapalı alanlarda maske ve mesafe kuralına uyması çok önemli.

Vatandaşların, başlayan sömestr tatilinde de tedbiri elden bırakmaması gerektiğini vurguluyor ve sağlıklı bir dinlenme dönemi için şu önerileri yapıyoruz:

  • Salgının hala devam ettiği dikkate alınmalı.
  • Hastalığın kliniği mevsimsel gripten ayrılamadığı için, grip semptomları gösteren her birey, öncelikle COVID-19 olarak değerlendirilip önlem alınmalı.
  • Özelikle kapalı alanlarda uzun süre geçirilmemeli, zorunlu hallerde maske ve mesafeye dikkat edilmeli.
  • Öncelikle çekirdek aileyle aktivitelerin planlanmalı, kalabalık akraba ziyaretlerinden kaçınılmalı.
  • Daha çok açık alanlarda aktiviteler gerçekleşmeli, eğer insan yoğunluğu varsa maske ve mesafeye dikkat edilmeli.
  • Coronavirüs yemek yerken de bulaşabilir, bu nedenle kalabalık ve kapalı yemek alanları yerine açık alanlar tercih edilmeli.
  • Pandemi döneminde hava koşulları izin verdiği sürece açık havada yürüyüş, spor aktiviteleri, doğa gezileri en uygun sömestr aktiviteleri olabilir.
  • Aşılı olanlarında hastalığı hafif de olsa geçirebileceği ve etrafındaki kişilere kolayca bulaştırabileceği unutulmamalı.

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği İnfeksiyon Grubu Başkanı

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Mart 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
 LookUs & Online Makale