Tükenmeyen Nefesle

KOAH Çalışma Grubu

Dünya KOAH Günü Basın Bildirisi

DÜNYA KOAH GÜNÜ BASIN BİLDİRİSİ

Nefesinizin kıymetini bilin

Dünya KOAH Günü, dünya çapında sağlık profesyonellerinin ve hastaların Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile ilgili farkındalığını artırmak, bilgi paylaşmak ve dünya çapında KOAH'ın yükünü azaltmanın yollarını tartışmak amacıyla, Türkiye’nin de üyesi bulunduğu uluslararası bir organizasyon olan GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease- Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına Karşı Küresel Girişim) tarafından her yıl 16 Kasım gününde düzenlenmektedir. Bu yıl da 16 Kasım 2022’de Dünya KOAH Günü etkinlikleri tüm dünya çapında gerçekleştirecektir.

Solunum sistemiyle ilgili nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma gibi kalıcı yakınmalarla seyreden KOAH, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. Dünyada 300 milyonu aşkın KOAH hastası olduğu öngörülmekteyken, yılda yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne neden olarak tüm dünyadaki ölüm nedenleri arasında 3. sırada bulunmaktadır.

KOAH oluşumunda başlıca risk faktörü tütün ve tütün ürünleri kullanımı olmakla birlikte, hava kirliliği, biyomas (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek gibi yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyet de önemli risk faktörlerini oluşturmaktadır.
Bu maruziyetlerin bulunduğu kişilerde nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerin ortaya çıkması KOAH tanısını akla getirmelidir. Bu tanı, basit bir şekilde kısa sürede gerçekleştirilebilecek bir test olan "solunum fonksiyon testi" (SFT) ile konulabilmektedir.
KOAH tanısı alan bir kişide ilk yapılması gereken, sigaranın bırakılması veya zararlı toz ve gaz gibi risk faktörlerine maruziyete son verilmesidir. Ayrıca dengeli ve sağlıklı beslenmek, düzenli günlük fiziksel aktivite yapmak KOAH hastaları için yapılması gereken davranışlar arasında yer almaktadır.

KOAH tedavisinde hekim tarafından hastaya başlanılan nefes açıcı “inhaler” tedavi, hava yollarındaki daralmayı azaltıp hastanın rahat nefes alıp vermesine yardımcı olacaktır. Hastaya başlanılan inhaler tedavinin doğru kullanılması çok önemli olup, hastaların hekimlerinden cihazın kullanımını ayrıntılı şekilde öğrenmeleri tedaviden alınacak yanıtı arttıracaktır

Hastalıklardan korunmak da KOAH tedavisinin önemli bir bileşenidir. Hastalığın seyrini kötüleştiren, ölümlere neden olabilen durum hastalıkta alevlenme gelişmesidir. Enfeksiyona bağlı alevlenmelerin önüne geçebilmek için, kalabalık ortamlardan uzak durulması, gereken durumlarda maske takılması, grip, zatürre ve COVİD aşılarının olunması önerilmektedir.

Hekiminiz KOAH tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra, doğru nefes alma tekniklerini öğrenmek, nefes darlığını azaltmak, solunum kaslarını geliştirmek için pulmoner rehabilitasyon tedavi seçeneğini de önerebilir.

KOAH tanısı konulduğunda genellikle kalp hastalıkları, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi ek hastalıklar çoğunlukla eşlik etmektedir. Bu nedenle şikâyetiniz olduğunda ilgili branş hekiminizden randevu almanızı eğer tanılı iseniz eşlik eden hastalıklarınızın da tedavi ve takiplerini düzenli olarak yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

KOAH’ta erken tanı, hastalığa bağlı yaşanacak sorunları aza indirgeyecek, ölüm oranını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içen veya içmiş (veya çevresel / mesleki maruziyet yaşayan) kişilerde başta efor ile gelişen nefes darlığı, öksürük ya da balgam yakınmalarından birinin olması KOAH varlığının habercisi olabilir. Bu tanımlamaya uyan vatandaşlarımızın en yakın göğüs hastalıkları hekimine başvurması ve KOAH varlığı açısından araştırılması gerekmektedir. 

Bu yıl 16 Kasım 2022’de gerçekleştirilecek olan Dünya KOAH Günü sloganımız Nefesinizin kıymetini bilin olarak belirlenmiştir.  

Kalıcı bir hastalık olan KOAH’ın gelişmesini önlemek, akciğerlerinizi korumak için;
    Sigara ve tütün ürünleri kullanmayın.
    Kirli ve tozlu ortamlardan uzak durun.
    Nefes alıp vermeniz kötüleşirse, bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurun.

    Yaşamınızın değerini anlamak için nefesinizin kesilmesini beklemeyin.
    Nefesinizin kıymetini bilin…

TÜSAD KOAH Çalışma Grubu

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Kasım 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
 LookUs & Online Makale