Tükenmeyen Nefesle

Tütün Kontrolü Çalışma Grubu

“Dünya Tütünsüzlük Günü” Bildirgesi

31 MAYIS 2017
“DÜNYA TÜTÜNSÜZLÜK GÜNÜ” BİLDİRGESİ

Tütün - Gelişme İçin Bir Tehdit!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  paydaşları her yıl 31 Mayıs Dünya Sigaraya Hayır Günü'nünde  tütün kullanımıyla ilişkili sağlık ve diğer riskleri öne çıkararak e tütün tüketimini azaltmak amacı ile etkili politikaların savunuculuğunu yapmaktadır.

Dünya Tütünsüzlük Günü 2017 teması "Tütün, gelişme için bir tehdit!" olarak ilan edildi.

Bu Kampanya ile; bu yılın temasına uygun olarak tütün endüstrisinin insanların sağlık ve ekonomik refahı da dahil olmak üzere tüm ülkelerin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik tehditleri ortaya konacaktır. DSÖ ve paydaşları; küresel tütün kriziyle yüzleşmek suretiyle hükümetlerin ve halkın sağlık ve kalkınmayı teşvik etmek için alması gereken tedbirleri önerecektir.

Tütün kontrolü sağlık ve gelişmeyi destekler!

DSÖ ülkeleri Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ne verdikleri çabanın bir parçası olarak tütün kontrolü çalışmalarına öncelik vermeye ve hızlandırmaya çağırıyor. Tüm ülkeler, tütün salgınının başarıyla kontrol edilmesinden, özellikle de vatandaşlarını tütün kullanımının zararlarından koruyarak ve ulusal ekonomiler üzerindeki ekonomik sıkıntısını azaltarak yararlanmaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin amacı ve 17 küresel hedefi "kimsenin geride kalmamasını" sağlamaktır.
(www.tr.undp.org)

Tütün kontrolü, Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nde belirtilmiştir. Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin (kardiyovasküler hastalıklar, kanserler ve kronik tıkayıcı pulmoner hastalıklar dahil, yani KOAH dahil) 2030 yılına kadar dünya çapında üçte bir oranında azalılması SDG hedefine ulaşması için en etkili yollardan biri olarak görülüyor. DSÖ'ün Tütünle İlgili Çerçeve Konvansiyonu’nun (FCTC) tüm ülkelerde uygulanmasının güçlendirilmesi, hükümetler tarafından ulusal sürdürülebilir kalkınma tepkileri geliştirilmesi için karşılanması gereken ek bir hedeftir. Tütünü kullanımını azaltmak, diğer küresel hedeflere ulaşmada yardımcı olur. Kapsamlı tütün kontrolü, hayat kurtarma ve sağlık eşitsizliklerini azaltmanın yanı sıra üretimde, ticarette ve tüketimde olumsuz çevresel etkilerin önlenmesini de içerir.

Tütün kontrolü yoksulluk döngüsünü kırabilir, açlığa son vermeye katkıda bulunur, sürdürülebilir tarımsal ve ekonomik büyümeyi teşvik eder ve iklim değişikliği ile mücadeleye yardımcı olur. Tütün ürünlerine ilişkin vergilerin artırılması, hükümetlerin sağlığı geliştirme projeleri ve diğer kalkınma programlarının finansmanı için de kullanılabilir.

Tütün kontrolü çabalarını hızlandırmak ve tütünsüz bir dünya yaratmak, yalnızca hükümetlerin değil, vatandaşların da bireysel düzeyde katkı koyması gereken bir alandır. İnsanlar tütün ürünlerini almamayı taahhüt edebilir. Tütün kullananlar, alışkanlıklarını bırakabilir veya bunu yaparken yardım isteyebilirler; bu da kendi sağlıkları için  olduğu kadar çocuklar, diğer aile üyeleri ve arkadaşları da dahil olmak üzere ikinci el dumana (pasif sigara dumanı etkilenimi) maruz kalan kişileri de korur. Tütüne harcanmayan para, sağlıklı gıda alımı, sağlık bakımı ve eğitim gibi diğer temel kullanımlar için de kullanılabilir. Sağlık politikalarına yön veren kurumlar ile diğer sektörlerin (örneğin maliye, çevre ve ekonomi çevrelerinin) hep birlikte hareket etmesi başarılı bir tütün kontrolü için çok önemlidir.

TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu

 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Ekim 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
 LookUs & Online Makale