Tükenmeyen Nefesle

Astım ve Alerji Çalışma Grubu

3 Mayıs Dünya 2022 Astım Günü Basın Bildirisi

DÜNYA ASTIM GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Mayıs ayının ilk Salı günü, Dünya Sağlık Örgütü ortak kuruluşu olan Küresel Astım Girişimi (GINA) tarafından Dünya Astım Günü olarak kabul edilmektedir. Dünyada 340 milyona yakın kişiyi etkileyen bu hastalık için farkındalık oluşturmak son derece önemlidir. Astıma dair çok fazla bilgi eksikliği bulunmaktadır.

Astım, dünyada en sık görülen bulaşıcı olmayan kronik solunum hastalıklarından biridir. Türkiye’de de 4 milyonu aşkın kişide görülmektedir. Her 7-8 çocuktan biri ve her 12-13 yetişkinden biri astım hastasıdır. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği olarak, astımla ilgili şu önemli tavsiyeleri paylaşmak istemekteyiz:

  • Astım, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir hastalıktır. Belirti ve şikayetler kendiliğinden veya çeşitli tetikleyicilerin neden olduğu hava yollarındaki daralma sonucu ortaya çıkmaktadır. Atak sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye veya aynı kişide zaman içinde değişkenlik göstermektedir. Ataklar (krizler) halinde seyretmekte ve hastalar atak dönemleri dışında kendilerini iyi hissedebilmektedir.
  • Astım tamamen tedavi edilebilen bir hastalık olmamakla birlikte düzenli ilaç tedavisiyle ataklar kontrol altına alınabilir. Astım hastalığının tedavisinde ilaçların hekim kontrolünde ve düzenli kullanımının önemi büyüktür.
  • Astım tedavisinde genellikle inhaler steroid ilaçlar kullanılmakla beraber damar yoluyla ya da ağızdan alınan tabletlerden de yararlanılmaktadır.Tedavide etkili sonuçlar alınabilmesi için ilaçların doğru alınması çok önemlidir. İlaçlar kesilir, düzensiz kullanılır ya da dozları doğru uygulanmazsa astım kontrol altına alınamaz ve şiddetli ataklar ortaya çıkabilir.
  • Her halükarda astım tedavisi mutlaka uzman hekimin gözetiminde planlanmalı, ilaçların kontrolü adına tedavi süresince hekim-hasta işbirliği kurulmalıdır. Hastalar solunum yoluyla kullanılacak ilaç ve cihazların doğru ve etkili kullanımı konusunda mutlaka uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Bu yıl GINA, Dünya Astım Günü’nde “Astım Tedavisinde Boşlukları Kapatıyoruz” temasını belirlemiştir.

Dünya çapında bu kadar yaygın görülmesine rağmen, astım tedavi ve kontrolünde halen tamamlanması gereken çok sayıda eksik bulunmaktadır. Astım konusundaki eksiklerin giderilmesi için küresel çapta yenilik ve çözümlerin geliştirilmesi için çaba gösterilmektedir. Astım konusunda yaşanan zorlukların en başında elbette hastalığın tanı ve tedavisinde karşılaşılan eşitsizlikler gelmektedir. Bunun yanı sıra, tanı ve tedaviye eşit erişim, zengin ve fakir ülkelerin arasındaki eşitsizlik, astım hakkındaki farkındalık ve eğitim çalışmaları konusundaki eksiklikler, astımla diğer uzun vadeli hastalıklar arasında önceliklendirme ve sağlık profesyonellerinin astım konusundaki bilgi ve becerileri gibi konularda da boşlukların giderilmesi amacıyla stratejiler geliştirilmektedir.

Prof. Dr. Zeynep Ferhan Özşeker
TÜSAD Astım ve Alerji Çalışma Grubu Başkanı

ÜYE GİRİŞİ


   
Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Kasım 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
 LookUs & Online Makale