24 Mart 2019
24 MART 2019 DÜNYA TÜBERKÜLOZ GÜNÜ
Verem / tüberküloz, insanlık tarihinin en eski hastalıklarından biridir. İnsanlık tarihi boyunca zaman zaman salgınlara yol açan , ölümcül seyreden, Hipokrat’ın ‘phytisis’ (erime/tükenme) olarak tanımladığı bu hastalığın nedeninin bir mikrop olduğunu Robert Koch, 24 Mart 1882’de göstermiştir. Böylece hastalığın tanı ve tedavisinin önü açılmış, 1940’lı yıllarda tüberküloz mikrobunu öldüren ilaçlar bulunmuştur. Günümüzde tüberküloz, tedavi edilebilir / önlenebilir bir hastalık olduğu halde, halen dünya genelinde en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün önerisi ile, 1996 yılından beri 24 Mart tarihi ‘ Dünya Tüberküloz Günü’ ilan edilmiştir. Bu tarihte yapılacak etkinliklerle hastalık için farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.
DSÖ, 1997 yılından beri her yıl ‘global tüberküloz raporu’ yayınlamaktadır. En son yayınlanan Ekim 2018 global tüberküloz raporuna göre, 2017 yılında tahmini 10 milyon tüberküloz hastası görülmüştür, 1.7 milyon kişi de yaşamını yitirmiştir.
Ülkemizde 2016 yılı toplam tüberkülozlu hasta sayısıs 12.417, tüberküloz insidansı yüzbinde 15.3 olarak bildirilmiştir. Ülkemizde 2018 yılının ocak ayında, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın imzaladığı bir protokol ile, kronik hastalıklarla mücadele eden ihtiyaç sahibi hastalara sosyal yardım programı çerçevesinde düzenli nakdi destek başlatılmıştır. Bu programdan tüberküloz hastaları da yararlanmaktadır.
Ülkemizin “Tüberkülozu Durdurma Stratejisi Hedefine yönelik olarak bir adım olarak gördüğümüz bu program, hastalarımızın tedaviye uyumunu artıracak, sosyal ve psikolojik destek sağlayacaktır. Veremsiz bir dünya için derneğimiz tüberküloz savaşında üzerine düşen görev ve desteği sağlamakta kendini yükümlü addetmektedir.
Toplam Tüberküloz Hastası 12.417 (insidans 15.3)