Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
13 Nisan 2008

Bahar tehlikesi: ALERJİ’ye karşı alabileceğiniz önlemler...

Prof.Dr.Bülent Tutluoğlu
İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Astım Çalışma Grubu Başkanı

Alerji günümüzün hızla yayılan hastalıklarından biri. Özellikle bahar aylarında polenlerin alerjik etkisini pek çok insan hissediyor özellikle de çocuklar. Peki polen alerjisiyle başa çıkmak mümkün mü?
 
Her geçen yıl  küresel ısınmanın sonuçlarını daha yakından hissetmeye başlıyoruz. Artık kışlar daha ılık geçiyor,daha az kar yağıyor ve ilkbahar daha erken ortaya çıkıyor. İlkbaharın ortaya çıkması ile polen alerjileri kendisini göstermeye başlıyor.Bu aşamada alerjinin ne olduğuna kısa bir göz atalım:
 
Alerji nedir?
Alerji en basit anlatımıyla, kişilerin gerçekte zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesine deniliyor. Görevi insanları bazı zararlı organizmalara karşı korumak olan bağışıklık sistemi bazı alerji yapıcı maddelere  karşı Ig E adı verilen bir immünglobulin üretiyor. İşte genetik yatkınlığı olan bazı insanlarda aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı bir reaksiyon gelişiyor. Tıp dilinde alerji denilen bu aşırı reaksiyonlarla karşılaşmamak için hassasiyeti olan kişileri bu maddelerden korumak gerekiyor. Çünkü söz konusu hassasiyetin vücuda çeşitli zararları da var. Alerjenle temas sonucu bu kişilerde göz , burun, solunum yolları ve cilt gibi organların bir veya daha fazlasında reaksiyonlar ortaya çıkıyor. Bu kişilerde, bu organlarda zaten var olan kronik iltihap alerjenle yoğun temas sonucu artarak abartılı reaksiyonlara yol açıyor.  Alerjik rahatsızlıklar her yaştan insanı etkilese de bundan en çok çocuklar etkileniyor. Günümüzde 10 çocuktan biri alerjik durumla karşılaşıyor. Anne ya da babada alerjik bir durum varsa bu oran yüzde 25’lere kadar çıkıyor.
 
Polen alerjisi
Baharın gelmesiyle doğanın hareketlendiği, havanın, renklerin ve insanların canlandığı tartışılmaz bir gerçek. Havanın güzel olmasını fırsat bilip pencerelerinizi sonuna kadar açarsınız ya da yürümek istersiniz yollarda. Ancak karşılaşacağınız tek şey havanın güzelliği değildir; baharın vazgeçilmezi alerjiler, yine karşınızdadır.
 
Bebeklik çağında, 5 yaşından büyük çocuklara göre daha farklı alerjiler görülüyor. Çok küçük yaşlarda en sık görülen alerji türü, besin alerjisi. Ayrıca yumurta ve süt alerjilerine de rastlanıyor. Bebeklik çağında bazı besinlerle başlayan bu alerjiler, bir süre sonra geçiyor. Ancak bu sırada astıma benzer belirtiler de ortaya çıkabiliyor. Ancak çocukluk çağında görülen alerjik astım ergenlik döneminde geçebiliyor.
 
7-8 yaş civarında ise çocuklarda daha sık rastlananı ise alerjik nezle. Polenlerin de nedenleri arasında yer aldığı alerjik nezlenin belirtileri; burunda akıntı, tıkanıklık,hapşırık, kaşıntı. Ancak gerekli ilaçlar kullanıldığı takdirde bu sorun kontrol altına alınabiliyor.
 
Konu alerji olduğunda baharın müjdecisi polenlerin yol açtığı en önemli sorun; alerjiler. Havadaki polenler siz ne kadar istemeseniz de soluma yoluyla vücudunuza yerleşiyor. Bağışıklık sistemi aslında zararlı olmayan polenleri adeta düşman gibi görüyor ve veri bankasına kaydedip takip altına alıyor. Onlarla karşılaştığı zaman onlarca zararlı madde ortaya çıkıyor ve bu maddeler burun, solunum yolları, göz ve ciltte var olan alerjik iltihabı daha da arttıracak sonuçlara neden oluyor . Savaşa benzetilebilecek bu durumdan etkilenen siz de olabilirsiniz çocuğunuz da.
En çok polen alerjisine yol açabilecek bitkilerin başında çimen, çayır ve arpa,yulaf, çavdar,mısır gibi hububat polenleri geliyor. Bunlar küresel ısınma ile birlikte artık mart aylarından başlayarak haziran dönemine kadar olan sürede reaksiyonlara yol açabiliyor. Yabani ot polenleri ve bazı ağaç polenleri ise sonbahara kadar olan dönemde bir takım belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Polen alerjisi olan kişilerin hemen hemen hepsinde göz ve burun belirtileri görülüyor. Gözlerde sulanma,kaşıntı,kızarıklık, burun akıntısı,tıkanıklık,hapşırık ve burun kaşıntısı görülebilen belirtiler. Bazı hastalarda ise alt solunum yolları da etkilenerek astım tablosu ortaya çıkıyor . Bu durumda nefes darlığı,öksürük, göğüste daralma hissi, hırıltı ve hışıltı görülebiliyor.
 
Baharda alerjiler çoğalıyor...
Polen alerjiniz  varsa onun hayatınızı kolaylaştırmak için birtakım önlemler alabilirsiniz. İşte bu önlemlerden bazıları:
  • Sabahın erken saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkarmayın. Dışarı çıkmanız gerekliyse mutlaka filtreli koruyucu maske takın. Polenlerin sokaklarda kol gezdiğini hatırlayarak açık havada uzun süre kalmayın,pikniğe gitmeyin.
  • Kapalı ortamlardaki hava da mümkün olduğunca polenlerden arındırılmalı. Bunun için evde ve arabada filtreli havalandırma veya hava temizleme cihazı kullanın
  • Gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkamayı unutmayın. Gözlüğüne yapışan her polen rahatsızlanmanıza neden olacaktır.
  • Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmayın.
  • Evinizin camlarını polen mevsiminde kapalı tutun
 
Tedavide antihistaminik dediğimiz ve genelde günde tek doz kullandığımız antialerjik ilaçların kullanılması ile belirtilerin çoğunun üstesinden gelmek mümkün. Bunun yanı sıra burun veya göze lokal olarak kullanılan bazı damlaların tedaviye eklenmesi gerekebiliyor. Bu ilaçların bazıları kortizon içermesine rağmen bunların vücudun diğer organlarında herhangi bir yan etki yapması söz konusu değil. Polen döneminde şikayetleri uzun süren ve ilaç tedavisi ile istenilen sonuç alınamayan olgularda çok seyrek olarak halk arasında alerji aşısı olarak bilinen özgül immünoterapi yapılabiliyor. Bu da klasik olarak koldan cilt altına injeksiyon şeklinde uygulanabildiği gibi dil altına sprey şeklinde de verilebiliyor. Son zamanlarda çimen polenlerine karşı tablet şeklinde aşılar da geliştirilmiş olup hangi tedavinin size daha uygun olduğunu belirlemek için konun uzmanı olan bir hekimin kontrolünde olmanız gerekiyor.
 

 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Aralık 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
 LookUs & Online Makale