24 Eylül 2022
Dünya İdiopatik Pulmoner Fibrozis Haftası Basın Bildirisi
Dünyada her gün bizi etkileyen, hemen farkına varamadığımız yüzlerce hastalık var. İnsanlar her gün bu hastalıklarla yaşıyor ve bu hastalıklar hakkında çok az şey biliniyor. İdiyopatik Pulmoner Fibrozis bu hastalıklardan biridir ve İdiyopatik Pulmoner Fibrozis Farkındalık Ayı ve Haftası, bu duruma dikkat çekmek ve bu hastalığa sahip insanlarla ilgili farkındalık yaratmak için başlatılmıştır.
İdiyopatik Pulmoner Fibrozis, "Akciğer Sertleşmesi" olarak bilinir. Fibrozis terimi, özellikle, akciğer duvarlarının kalınlaşmasına neden olan ve akciğerlerin kana oksijen aktarma kabiliyetini etkileyen fibröz bağ dokularının birikmesini ifade eder. Bu hastalığa sahip olan kişiler ilerleyici bir nefes darlığına ve kuru öksürüğe sahiptirler.
Bu durumun nedenleri çok iyi bilinmemektedir, ancak nedenin belirlenemediği idiyopatik nedeni belirsiz durumlardan otoimmün hastalıklar ve diğer interstisyel akciğer hastalıklarına kadar diğer durumların neden olduğu hastalıklarla da ilişki vardır. Tanı aşamasında idiyopatik diyebilmek için mesleksel, çevresel risklerin değerlendirilmesi ve dışlanması gerekmektedir. Nefes darlığı ve kuru öksürüğün olduğu durumlarda İdiyopatik Pulmoner Fibrozis akla gelmelidir.
Görüntülemeler ve solunum fonksiyon testleri ile hastalarımız değerlendirilmektedir. Tanı ilgili uzman merkezde konulduktan sonra hastaların tedavi seçenekleri görüşülmektedir. İdiyopatik Pulmoner Fibrozisin kesin tedavisi olmamakla birlikte sağlam olan akciğerlerin sertleşmesini engelleyecek ilaç tedavileri bulunmaktadır. İlaç tedavileri ile birlikte hastalarımız aynı zamanda akciğer nakli açısından da değerlendirilmektedir.
Sonuç olarak bu hastalığa dikkat çekmek ve tanı almamış hastaların sayısını artırarak tedaviye ulaşmalarını sağlamak için şikayetleri olan hastalarımızı göğüs Hastalıkları Uzmanlarımıza başvurmaları konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Aynı zamanda Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nin hazırlamış olduğu www.nefesalalim.com web sayfasından da daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Prof. Dr. Funda Coşkun
TÜSAD DPAH-PVH Çalışma Grubu Başkanı