Tükenmeyen Nefesle

Skip Navigation Links
6 Mayıs 2023

TÜSAD Kahramanmaraş Depremi Gözlem ve Çözüm Önerileri Raporu2

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Kahramanmaraş Depremi

Gözlem ve Çözüm Önerileri Raporu II

Giriş: Derneğimiz yönetim kurulu üyeleri 30 Mart-1 Nisan 2023 tarihlerinde, ilki 8-10 Mart 2023 tarihleri arasında Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya illerini kapsayan ziyaretin devamını gerçekleştirmiş olup, Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde görev yapan göğüs hastalıkları hekimlerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunmuşlardır. Bu ziyaretlerde, hem depremin, hem de Adıyaman ve Şanlıurfa’nın ciddi şekilde etkilendiği sel felaketine bağlı yaşanılan sorunları yerinde değerlendirme fırsatı bulmuşlardır. Deprem bölgesindeki 5 hastaneyi kapsayan ziyaretimizin özeti aşağıda yer almaktadır.
 

1. Gün: Diyarbakır – Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi & Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Genel durum: Depremin ilk gününden itibaren depremin şiddetinin daha çok yaşandığı illerden gelen hastalar kabul edildiği için iş ve hasta yükünde bir artış yaşanmış. Depremin yarattığı fiziksel değil de, psikolojik etkiler özellikle asistanlarda gözlenmekte.

Sorun: Şu an için bu hastanede işleyişi aksatan ciddi bir sorun tespit edilmedi. İş yükü artmış olan hekim arkadaşlarımızın depremden dolayı psikolojik olarak da olumsuz etkilendiği gözlendi.

2. Gün: Adıyaman: Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Genel durum: Şehirde çok sayıda yıkılan bina mevcut; çoğu bina da hasar görmüş, duvarlarında çatlaklar ve yarıklar oluşmuş durumda. Hastane nispeten daha sağlam ve korunaklı durumda. Hastanede görev yapan doktorlarda barınma sorunu ve gelecek kaygısı ciddi düzeyde var. Hem hekim iş gücü, hem de temel sorunlarının çözülmesi için destek ihtiyaçları var.

Sorun: Ciddi bir barınma sorunu ve gelecek ile ilgili bir belirsizlik gözleniyor. Adıyaman ilinde tüm hekim arkadaşların hem kendileri hem de ailelerinin geleceği ile ilgili kaygıları var.
 

2. Gün: Şanlıurfa- Şanlıurfa Üniversitesi Tıp Fakültesi & Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi 

Genel Durum: Deprem sonrası hasta iş yükünde artış tarifleniyor. Depremin yarattığı olumsuz etkiler bölgede çalışan hekimlerde gözlenmekte.
 

SONUÇ

Gezdiğimiz deprem bölgesi ziyaretlerinde yer alan illerden Adıyaman başta olmak üzere, bu bölgedeki sağlık çalışanları zor bir dönemden geçmektedir.

En büyük sorunları, daha önceki deprem ziyaretinde saptamamızla benzer şekilde, hekimlerimizin aynı zamanda depremzede olmaları durumudur. Hekimlerimiz, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da psikolojik, Adıyaman’da hem fiziksel hem psikolojik açıdan depremin olumsuz etkilerini ciddi şekilde yaşamış bulunmaktadırlar. Özellikle Adıyaman’da barınma sorunu için konaklanabilecek güvenli yerleşim yerlerinin tayin edinilmesi yolu geçici bir çözüm sağlayabilir.

Ne yazık ki depremin uzun süreli olarak olumsuz etkilediği durumlardan birisi de eğitim. Çoğu deprem bölgesi ilinde zor koşullarda asistan doktor ve tıp öğrencisi eğitimi devam etmekte olsa da, bu konu ile ilgili önlem ve düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Bir kez daha hem Türk halkına, hem de depremi yaşayan hekimlerimize geçmiş olsun dileklerimizle,

TÜSAD MYK adına;

TÜSAD Genel Sekreteri Muzaffer Onur Turan

TÜSAD MYK Üyesi Sosyal Medya Sorumluları Şule Taş Gülen-Özgür Batum

 

ÜYE GİRİŞİ


Şifremi Unuttum
  

TÜSAD ÜYELİK BAŞVURUSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Aralık 2024
PztSalÇarPerCumCmtPaz
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
 LookUs & Online Makale